Melkveehouder Joram Hofman wil de warmtecamera’s dusdanig optimaliseren dat boeren en loonwerkers straks eenvoudig meer dierenlevens kunnen sparen op de akker. - Foto: René den Engelsman MechanisatieNieuws

​Warmtecamera op trekker redt weidevogels en reeën

Melkveehouder Joram Hofman uit Lutkewierum (Fr.) heeft een warmtecamera op zijn maaitrekker gemonteerd om weidevogels te beschermen tijdens het werk op het land. Samen met mechanisatiebedrijf GroeNoord Bolsward wil hij dit idee verder uitwerken.

Boeren en loonwerkers proberen weidevogels, reeën en andere fauna te sparen tijdens de werkzaamheden op het land. Daarnaast helpen vogelwachten in de voorjaarsperiode om nesten te markeren, zodat boeren en loonwerkers hiermee rekening kunnen houden.

Melkveehouder Hofman bedacht wat anders. Tijdens het uitlaten van zijn honden in het donker testte hij zijn handzame thermische camera. Niet alleen de honden waren goed zichtbaar in het donker, ook eenden en ganzen waren duidelijk te zien. De warmtecamera’s detecteren dieren niet alleen ’s nachts maar ook overdag als ze zich schuilhouden in het gras.

Tekst gaat verder onder de video

Samenwerking FarmSight Groenoord

De FarmSight-afdeling van mechanisatiebedrijf GroeNoord Bolsward monteerde de warmtecamera op de trekker waarmee Hofman maait. Het idee bevindt zich in de testfase. Hofman denkt dat de warmtecamera’s dusdanig zijn te optimaliseren dat boeren en loonwerkers straks eenvoudig meer nesten en dierenlevens kunnen besparen.

Reacties

  1. Harstikke mooi initiatief, maar net als nu al het geval is met stukjes laten staan waar een nest in zit
    De vos kijkt rond en denkt daar moet ik zijn. En dan komt daar de wolf ook nog bij . Zolang die niet gereguleerd worden is het dweilen met de kraan open en is de agrarische sector altijd de gebeten hond.

Beheer
WP Admin