De haven in Odessa. - Foto: Canva/karnizz AkkerbouwNieuws

​G7-landen roepen Rusland op Oekraïense graanexport te deblokkeren

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen roepen Rusland op de blokkade van de Oekraïense graanexport op te heffen om te voorkomen dat er een grote humanitaire crisis ontstaat. De Russische invasie heeft stijgende voedsel-, brandstof- en energieprijzen veroorzaakt, waardoor voor 43 miljoen mensen hongersnood dreigt, staat in hun slotverklaring na meerdaags overleg in het Noord-Duitse Wangels.

Oekraïne is een van ’s werelds grootste graanleveranciers. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock is momenteel 25 miljoen ton graan geblokkeerd in Oekraïense havens, vooral in Odessa. Het graan is dringend nodig in Afrikaanse landen en het Midden-Oosten.

Nieuwe sancties

De bewindslieden stelden Moskou nieuwe sancties in het vooruitzicht en waarschuwden China de westerse strafmaatregelen niet te ondergraven. En Belarus moet ophouden de Russische agressie tegen Oekraïne te faciliteren, aldus de ministers. De invloedrijke landen beloofden de Oekraïense grenzen die Rusland probeert te verschuiven nooit te erkennen, inclusief de in 2014 ingelijfde Krim. De regering in Kiev kan rekenen op militaire steun ‘zolang als nodig is’. Verder zegden de landen toe de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen versneld af te bouwen.

De G7 bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Europese Unie schuift ook aan. (ANP/RTR/AFP/DPA)

Reacties

 1. armer, duidelijk uitgelegd en de vinger op de zere plek gelegd. wij moeten eens in de spiegel kijken dat zien we een hypocriet persoon die verwend denk dat alles om hem zelf draait maar de wereld draait gewoon door en wij krijgen nu ons verdiende loon en betalen de rekening van ons overschatte zelfbeeld.

 2. Wel heel eenzijdig ge*** van de G7. Wij steunen de Ukraine met wapens en dan tegelijkertijd Rusland opdragen de havens in gebruik te nemen en graan te exporteren. De EU en de VS zijn ook helemaal niet uit op vrede. Iedereen vind het prima zo. De VS verkopen weer veel wapens en vooreerst weer schaliegas en graan tegen hogere prijs. Brussel (TimmerFrans )ziet kans om de opstandige landen beter binnen te houden. En de milieu clubs schreeuwen hoe belangrijk het is om van gas en kolen af te komen. En dat er heel veel landen zijn die Rusland wel steunen laat de koers van de Roebel wel zijn. En de Amerikaanse bedrijven schreeuwen wel dat ze hun bedrijven in Rusland dicht hebben gedaan maar de KFC en de mcdonalds zijn gewoon open. Eeen van de weinigen die echt dicht zit is Ikea maar die is weer niet amerikaans maar zweeds.deze reactie is automatisch gemodereerd

 3. Waarom zou Poetin de Oekraninse graan export weer vrij geven? Ze zijn beter af met dit graan te stelen en dan aan hun “vriendjes” te verkopen. Poetin ligt echt niet wakker van honger elders op de wereld. Hij zal hooguit proberen hier gebruik van te maken door voedselhulp te regelen tegen politieke winst.

 4. De NATO is ooit opgezet om de amerikanen erin te houden, de Duitsers er onder, en de Russen er uit. Noem ons Wappies maar de Amerikanen verdienen goed geld aan deze oorlog. Vechten tot de laatste Ukrainer is het motto!

  1. Buren van amerika konden geen lid worden van het Warschau pact. Cuba wilde dat maar de amerikanen kwamen met een leger om dat te voorkomen. Amerika wilde geen russische militaire basis op korte afstand van amerika. Wij vonden het goed.
   Nu wilden de westerse landen oekraine lid maken van eu en navo. Natuurlijk vindt poetin dat een slecht plan. Hij wil ook geen amerikaanse militairen in zijn voortuin. Ik praat de russen niet goed maar deze oorlog had gewoon voorkomen kunnen worden als je nadenkt. Dat de baltische staten wél lid zijn van navo was al een uitdaging aan poetin maar hij was in die tijd nog een kleine jongen. Nu hij machtig is last hij zich niet piepelen en slaat hij terug. Niet goed maar wel te begrijpen.

  2. @Geverink. Jij kunt ook graan telen als denk dat de Amerikaanse daar rijk van is geworden en nu wordt.

  3. De EU en Amerika leveren allemaal wapens aan Ukraine… Amerika verdiend een fortuin aan deze oorlog door vervangende wapens te leveren aan west Europese landen en door de eigen arsenalen weer aan te vullen @Han.

 5. Ik vermoed dat Poetin lak aan hongersnood in de wereld heeft . Waarom zou hij medelijden met mensen hebben die honger hebben en zelfs dood gaan aan ondervoeding . Als hij zijn eigen soldaten massaal de dood in jaagt voor iets wat helemaal niet nodig is . Maar alleen eigenbelang en eer is . Wie verwacht van zo iemand enige menselijkheid ten op zichtte van andere mensen . We komen er nu langzaam achter na corona en nu deze oorlog en een schip wat weken dwars in kanaal licht hoe afhankelijk dat we zijn . En in veel gevallen hebben we dat zelf gedaan . Want elders ver weg konden ze het goedkoper en vervoer kosten waren ook betaalbaar zodat product hier goedkoper dan eigen fabriek Kaat op de markt gezet kon worden . En we nemen in koop dat in die landen zeer waarschijnlijk mensen uitgebuit worden en milieu regels minder nauw genomen worden dieren welzijn is bij de meeste ook een vreemd woord . En hier zagen we van weelde de poten onder de bedrijven weg met stikstof regels en milieu regels . En maken we op termijn ons nog afhankelijker van import .Mijn gedachte is dat mensen als Poetin en zo lopen er nog meer rond dit allang in de gaten hebben . Hij en zijn rijke landsgenoten komen bij boycot niets te kort en de rest van de bevolking kan hem geen barst schelen . Dan zal hij nu zich om deze oproep ook niet druk maken . Maar de gevolgen van te korten zien als soort boycot van zijn kant tegen de boycot die voor zijn land boelt is . Hij eigenlijk de winnaar is in dit spel .

  1. De schappen in de Russische winkels liggen gewoon vol. Voor een Amerikaanse Dollar krijg je tegenwoordig 64 Rubles. Dat is best wel sterk vergeleken met de meer dan 100 of zelfs 120 die het nog niet zo lang geleden was…

 6. Rusland doet lle moeite om het Oekraise graan te exporteren. Helaas is hun methode niet de weg die wij met zijn allen voor ogen hebben. M.a.w. wij wensen niet dat dit graan eerst wordt gestolen en dan als export de wereld over gaat waarbij de betalingen in moskou geregeld afgehandeld moeten worden.

  1. @. Han Pelgrum. Het woord “wappie” is een speciaal uitgevonden “bully” woord dat bedoeld is om mensen met een andere kijk op zaken te minachten en te kleineren/af te schrikken met als doel om je gelijk af te dwingen zelfs wanneer je geen enkel argument kunt aandragen. De overheid bepaalt het narratief en verwacht dat iedereen daar aan mee doet en in de pas loopt. Ik ben als “wappie” niet bang om te graven naar informatie en ben gewoon geinteresseerd in de mening van de vele zeer gekwalificeerde mensen op allerlei gebied die van de overheid niet gehoord mogen worden.

 7. Amerika is de grootste profiteur van de oorlog in oekraine. Alles wat nu duurder wordt, kunnen de amerikanen leveren.

Beheer
WP Admin