Wat vind jij ervan?

Maaien of laten maaien?

18


Wat zeggen jullie? laten maaien of een nieuwe maaier kopen
tech. gegevens
Ha, aanwezig 20 ha blijvend grasland op zandgrond
ha, maaien p jaar ongeveer 50-80
volop beweiding,
stukken van 2-7 ha
trekker aanwezig 110 pk
oude maaier is al weg
ik twijfel nu tussen een voorlader met pelikaanbak lepels etc
of een nieuwe schijvenmaaier van pöttinger met kneuzer en 3meter en 5 cm breed.
beide in aanschaf ongeveer 13.000 euro
hoe denken jullie hier over?
beide hebben voordelen en nadelen zoals bij geen eigen maaier ben je afhankelijk van de loonwerker maar als voordeel heb je er geen werk mee en geen diesel kosten en de algemene kosten zullen ook lager zijn.
bij een voorlader zitten eigenlijk voor ons alleen maar voordelen aan.
ben benieuwd.

Laatste reacties

 • Gerd-Jan

  Ik zeg voorlader!~Voor die relatief weinig hectares kun je geen maaier aanschaffen. Omdat je weid (dus niet alles in 1 keer kunt maaien) zul je niet zo heel veel per keer te maaien hebben. Je past daarom nog wat makkelijker in de planning van de loonwerker. Als je nog geen shovel o.i.d. hebt zul je zien hoe gemakkelijk een voorlader is.

 • supersony

  helemaal gelijk gerd-jan
  maar als je het nog niet weet : mecacost.cra.wallonie.be
  opdeze site kunt je een goed beeld krijgen van wat de kost werkelijk is per ha per machine

 • kesboer

  €26,5per ha kom ik uit volgens de berekening
  met dit bedrag kan ik wel bepalen wanneer en hoeveel ik maai? hmm extra lastig
  loon werker maait voor ? 18-24?per ha?

 • info104

  Die loonwerker kan nooit voor 18-24 euro maaien dat zal zeker 30-35 euro moeten zijn, zeker die perceelgrote van 2-7ha niet.

 • Gerd-Jan

  @info104
  Perceelsgroote maakt minder uit. Perceelsvorm is veel belangerijker.

 • supersony

  @kesboer
  wij maaien al zeker 10jaar via een loonwerker (70ha/jaar verdeeld over 4sneden) en aan een tarief van 20 euro/ha.

 • henk fledderus

  een beetje afhangkelijk van hoeveel je zelf van maai werk houd en wat je bezettings graat is.
  maar als je moet kiezen tussen de voorlader en de maaier, en je stelt dat de voorlader alleen maar voordelen heeft, dan zou ik ook voor de voorlader keizen.
  er wel van uitgaande dat je een goede loonwerker in de buurt hebt waar je goede afspraken me kunt maken.
  succes..

 • koeboertje

  Een voorlader ,wat doe je hier mee ? balen gevaarlijk hoog opstapellen terwijl er vaak genoeg ruimte is om ze op de grond te houden , met een achterlader of bakje achter de trekker kun je mischien het zelfde werk doen ,en is veel goedkoper
  Grasoogst is vele malen belangrijker dan klusjes met een voorlader ! de vraag is lukt dat bij jouw beter met eigen maaier of samen met de loonwerker ,hoe zit je met je arbeid?, als je alleen loopt is uitbesteden wel makelijker .zelf laat ik ondanks mijn eigen maaier ook wel eens de loonwerker maaien b.v. als er maar 2 dagen mooi weer voorspelt worden en er staan veel hectares kan ik dit zelf niet in 2 dagen aan de wiers krijgen
  Maar kesboer is een maaier van 3 meter niet erg groot voor 20 ha als je een kleinere zonder kneuzer koopt hou je nog wat geld in je zak
  zelf heb ik 26 ha grasland +nog 6 ha gehuurd vogeltjes land en een maaier van 1.85 dat gaat met hulp van mijn vader nog steeds goed maar de maaier is oud en mijn vader wordt ook ouder bij mij komt ook een keer de afweging
  Een voorlader zou ik in jouw geval niet doen , je kunt ook helemaal niets kopen ! en het eerst een jaar laten maaien of brand het geld in je zak

 • Gerd-Jan

  @koeboertje
  Misschien moet hij anders afrekenen met de belasting? Dan doe ik het liever je dealer.

 • meerveld

  het mooiste werk weggeven aan een ander, dat nooit, dat die loonwerkers het zo goedkoop doen, dat doen ze ook omdat ze het heel mooi werk vinden, voor dat geld kunnen ze het nooit doen. hobby mag geld kosten

 • Johan Harbers

  @meerveld, Waar zit jij, want dan heb ik nog wel wat te maaien. Een bedrijf kan je hobby zijn, maar je moet blijven rekenen. Om terug te komen bij de vraag van kesboer: Ik zou altijd laten maaien, kan jij lekker op tijd schudden, evt laten wiersen en inkuilen, en heb je in 2 dagen een goed produkt in de kuil. Die voorlader is zeker een handig werktuig, maar je moet er naturlijk wel werk voor hebben. Voor de heb is het ding ook te duur. Wanneer je toch wilt investeren kan je het misschien ook breder bekijken. Succes met je afweging.

 • Gerd-Jan

  @ meerveld
  Het mooiste werk? Ik ga met plezier een hele dag maaien o.i.d. Maar mij vader heeft het na anderhalf uur allang weer gezien ;)!

 • reneveldman

  Koop een goede 2e hands maaier van een degelijk merk. een gebruikte shovel is ook te overwegen want dat werkt makkelijker dan een voorlader.

 • ghlegebeke

  kesboer:mijn advies is een gebruikte Trommelmaaier kopen (pz sweegers)850.-ero (patc) 2.10
  zonder knueser als ju de regen op krijgt ben ju veel beter af ! en scheelt in de brandstof
  de loonwerker neemt ook al gauw 45.-per ha incl.

 • martje

  er zijn idd genoeg goede 2e hands maaiers te koop, m.n. lely maaiers zijn aan te bevelen.
  Maar dan wel een nieuwe voorlader nemen. Deze moet je niet 2e hands nemen, je koopt vaak de ellende van een ander. Een voorlader heb je vaker nodig dan je denkt, onmisbaar op een boerenbedrijf.
  Ik heb ongeveer dezelfde oppervlakte grasland en maai altijd zelf met een deutz 3,20 m schijvenmaaier zonder kneuzer. Deze legt het al breed weg en daarvoor heb ik geen diesel vretende kneuzer nodig. Bovendien kun je makkelijk onder de draad door maaien zonder kneuzer.
  Zelf maaien vind ik ideaal, je kan per perceel/snede bekijken hoe je maait. De loonwerken komt met groot geweld en maait overal op dezelfde diepte.

 • gerrit coppens
  Panellid

  In deze regio is er een werktuigencoöperatie. Je hoort ook wel eens dat er loonwerkers zijn die er 'verhuur' bij doen. Mocht er in jullie omgeving nog niet zoiets dergelijks zijn dan is het misschien interessant om te bekijken of zoiets op de zetten is in samenspraak met de plaatselijke LTO en loonwerkers. Het opstarten van een coöperatie is een pittige investering omdat je bijvoorbeeld meerdere maaiers, schudders etc nodig hebt. Maar door veel hectares onder een dergelijk machine te zetten maakt het gebruik goedkoop

 • Gerd-Jan

  Als je een maaier koopt, zou ik zeker voor een kuhn gaan. Lely schijnt steeds geklooi te hebben met die 6 kante as.

 • jstut

  Hobby, mag geldkosten maar als de loonwerker goedkoper kan werken en daarbij de snelheid van de voederwinning verbeterd, In Nederland is het weer nl. niet de meest stabile factor, en er een beter resultaat onder het plastik komt dan is de keus toch snel gemaakt.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.