Wat vind jij ervan?

Norton T12 TL lampen vervangen?

13


Goedendag allen,
Wij zijn een een bedrijf wat energiezuinige verlichtings systemen adviseren en ook uitvoeren.
Mijn vraag is eigenlijk hoe men denkt in de varkenshouderijen over energiezuinige verlichting en ten tweede vanuit de veehouderij kom ik vaak de oude T12 Norton armaturen tegen, waarvan deze lampen per 1 jan. 2013 niet meer gebruikt mogen worden. Of dit type lamp ook veelvuldig in deze branche voorkomt. Graag zie ik jullie reactie tegemoet, alvast bedankt.
Harm van Straten

Laatste reacties

 • Marcel

  T12 zijn dat de dikke tl buizen ?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Wanneer is led interessant? Na hoeveel verwachte branduren?

 • jan1

  Ze zijn al snel interessant en je hebt ze met een paar jaar terug verdiend. Kijk wel goed uit welke je aanschaft. Als je een oudere wat lagere stal hebt, dan heb je lampen nodig met een stralingshoek van 180 gr. zoals ze bij bv. engeldot op de site staan.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Een te bouwen loods waar het licht eventueel enkel aangaat als je met de tractor naar binnen/buiten gaat. Dus dat zijn minder uren dan een stal waar vee het licht nodig heeft

 • Stratego Slimlicht

  LED is bij nieuwe armaturen altijd interessant, na circa 2,5 jaar is je investering eruit bij 2000 branduren. Daarna loopt je verbruik en kosten snel terug, LED heeft namelijk weinig tot geen onderhoud nodig. Het enige wat heel belangrijk is neem een led tl die voldoet, een dekra of TUV keuring.
  Harm

 • Stratego Slimlicht

  T12 zijn inderdaad de dikke TL buizen, deze mogen niet meer gebruikt worden. De enorme hoeveelheid kwik en fosfor is zeer schadelijk voor de gezondheid. En toch worden ze zonder bescherming in een melkveestal gebruikt. Wat doe je als de buizen knappen en komen in de gierkelder te zitten. De Kwik doet zijn werk wel, en gier gaat weer over het land.
  Gewoonweg niet meer toepassen, en TL verlichting gebruiken met een oplossing die wij bieden.
  groet,
  Harm

 • jan1

  Daar kunnen ook wel dunne Tl's in. Heb je alleen aan andere afdichtingsring nodig.

 • Stratego Slimlicht

  Daar heb je helemaal gelijk in Jan, maar dan blijf je zitten met een verouderde lamp TLD, gaat ongeveer 7500 branduren mee alleen heeft een lichtopbrengst verlies van 45%. Wij plaatsen altijd onze HFT5 eco-TL erin hebben we gelijk een besparing van 40% op stroom te pakken en deze lampen gaan ook nog eens 30000 branduren mee, terwijl het verlies van lichtopbrengst juist heel gering is maar 7%.
  Wij schermen de lamp af met een kunstof sleeve om gemakkelijker schoon te maken en om de kou in de wintermaanden tegen te gaan.
  De terug verdien tijd van deze lampen bedraagt 1 jaar.

 • CDE Lighting
  Bedrijf

  volgens mij is de te verwachte terugverdien tijd afhankelijk van een aantal faktoren:
  aanschafprijs, branduren en energie kosten.
  zomaar een getal noemen van 1 jaar is te dikke duim werk

 • CDE Lighting
  Bedrijf

  en niet te vergeten de te besparen energie en licht behoud over termijn.

 • Gerd-Jan

  En de lichtsterkte van een ledlamp? Die is na een paar jaar al flink minder ;)!

 • CDE Lighting
  Bedrijf

  Hier mag ik melden dat er inmiddels ledlampen zijn die LM80 garanderen over 50000u.
  maw 80% licht behoud na 50000u

 • Stratego Slimlicht

  Paul van CDElighting, je hebt helemaal gelijk. Natuurlijk is het afhankelijk van factoren, zoals KWH uurprijs, aanschafprijs en branduren.
  Maar uitgaande van een 2200 branduren bij een KWh-uurprijs van € 0,19 ct p/kwh en een investering van € 25,85.
  Heb je een terug verdien tijd van 1,5 jaar en gaat de HFT5 lamp 30000 branduren mee met een maximaal licht verlies van 7%. Tevens heeft onze HFT5 lamp 110 lm/per watt, dus bij 35 watt, 3850 lumen en de 49 Watt 104 lm p/watt, 5095 lumen.
  Een goed alternatief voor LED en veel gemakkelijker te monteren in de bestaande T12 40 en 65 watt armaturen, natuurlijk ook te gebruiken in de gewone T8 armaturen met starter.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.