Wat vind jij ervan?

Lely Vector automatisch voersysteem

1


De Lely Vector zorgt ervoor dat koeien hun voer consistent, op tijd en in voldoende porties krijgen. Daardoor kunnen veehouders een efficiënte en hoogwaardige melkproductie realiseren. Het systeem is ontwikkeld in nauwe samenwerking met klanten van Lely.

Flexibel
Het systeem levert continu op flexibele wijze vers voer aan, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Dit gebeurt volautomatisch en geeft de veehouder optimale flexibiliteit. Veehouders kunnen heel gemakkelijk voor verschillende groepen koeien de voerstrategie bepalen en aanpassen. Dit leidt tot een betere gezondheid van de koeien en een optimale melkproductie. Het voer wordt in de voerkeuken opgeslagen: een open ruimte zonder obstakels, waarin opslag van allerlei soorten mogelijk is, ieder op zijn eigen locatie. Afhankelijk van de omvang van de keuken kan dit zelfs voor drie dagen. Dit betekent dat er voldoende voer is voor meer dan een weekend, waardoor de veehouder en zijn gezin ongestoord van hun vrije tijd kunnen genieten. Een voergrijper beweegt zich boven de voerkeuken om het voer te selecteren, op te pakken en in de meng- en voerrobot te laden. De voergrijper scant het deel van de voeropslag dat is aangewezen voor een bepaalde voersoort om het voer vervolgens vanaf het hoogste punt op te halen.Vers
Een krachtvoerdispenser bewaakt de dosering. De voerhoeveelheden kunnen uiterst nauwkeurig worden bepaald en afgemeten. Ook kunnen geringe hoeveelheden mineralen en additieven door het ruwvoer worden gemengd. Een gebruikersinterface met touch-screen zorgt voor het opzetten van het voerplan en de voerkeuken. Daarnaast kunnen hiermee de rantsoenen worden geprogrammeerd en verschillende rapporten bekeken. Een technologisch hoogstandje van de meng- en voerrobot is de voerniveausensor. De robot weet exact hoeveel voer er aan het voerhek ligt en bepaalt, zonder ingrijpen van de veehouder, waar en wanneer er voer nodig is. Door de continue aanvoer hoeven er geen grote hoeveelheden te worden gedoseerd, zodat het voer aan het hek altijd vers is.

Besparend voeren
De Lely Vector is in veel opzichten besparend. Het energieverbruik is veel lager dan van andere voersystemen, waardoor het systeem goedkoper in gebruik is. Bovendien is op testboerderijen gebleken dat de arbeidsbesparing bij het voeren van twee of meer verschillende rantsoenen enorm is.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit product plaats dan onderstaand uw reactie.

Eén reactie

  • maartje gussinklo

    Wij deden vroeger het kippenladen ook met mannen uit de buurt, maar sinds een aantal jaren latenw e dit over aan een vangploeg. Zij zorgen voor schone kratten. Bij ons wordt er zowel aan de voor als achterkant geladen. Het is bij ons donker in de stal en de mannen hebben een zaklampje op hun hoofd. Dit verloopt voorspoedig. Toevallig gaan er vanavond en morgen weer kippen weg, dus we zitten er weer midden in.

Of registreer je om te kunnen reageren.