Wat vind jij ervan?

Den Ouden Groep
Bedrijf

Compost voor diepstrooiselboxen van Den Ouden Groep

2


Na een zorgvuldige bewerking van speciale groenstromen tot compost is het prima te gebruiken als vulling voor de diepstrooiselbox in stallen en boxen. Die ervaring heeft melkveehouder Hein Peeters in Breda. Hij gebruikt dit nu meer dan 2,5 jaar.

Den Ouden Groenrecycling BV, onderdeel van Den Ouden Groep uit Schijndel maakt stalstrooisel en boxcompost en kan dit product landelijk leveren. Het bedrijf verzamelt hiervoor speciale groenstromen. Dit wordt verkleind, gezeefd tot een deeltjesgrootte van maximaal 8 millimeter en vervolgens enkele maanden gecomposteerd met temperaturen boven de 70 graden Celsius. Dit doodt schadelijke bacteriën zoals de Klebsiella.
De zwarte compost is vervolgens goed geschikt als boxstrooisel. Ook voor de ca. 170 melkkoeien van Peeters. “Het grote voordeel is de prijs, want die is een kwart van de prijs van zaagsel”, motiveert Peeters zijn keuze voor deze boxvulling.
Ook merkt hij dat de boxen goed droog blijven. “Ik heb zelfs het gevoel dat het vocht uit de box verdampt. Wanneer het er even in ligt, lijkt het zelfs droger dan wanneer het is gestort”, vertelt de Bredanaar. Ook merkt hij dat het strooisel de koeien comfort biedt. “Ik heb geen enkele koe met dikke of kale ligplekken. Niets zit de dieren in de weg bij het liggen, ze liggen er erg tevreden en gezond bij.”
Stof
Nadeel is dat de koeien soms wat donker zien van het stof. Toch is dit maar beperkt: “Voorheen had ik andere compost, gemaakt van gft-afval. Daar werd de hele stal zwart van.” Dat was voor hem anderhalf jaar geleden reden om te zoeken naar een alternatief.

De melkveehouder strooit één keer per tien dagen de boxen in. Hiervoor heeft hij een strooibak achter de tractor, die het compost vóór in de box spuit. Tussendoor houdt hij regelmatig de boxen schoon. De compost is eenvoudig aan te brengen.
De compost is ook prima uit de onder de roosters liggende mestput te halen. “De loonwerker zegt wel dat deze mest wat stroever uitrijdt, tot verstoppingen leidt het nauwelijks. Ook krijg ik de mest bij het mengen prima rondgepompt.”

Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw reactie.

Laatste reacties

  • jan1

    Waarom vloeibare mest, ze hebben toch droge gecomposteerde vaste mest, die kunnen ze toch ook gebruiken.

  • timvr

    Maar je rijd toch niet altijd vaste mest uit op je grasland

Of registreer je om te kunnen reageren.