Wat vind jij ervan?

Kruisen neemt toe

4


Afgelopen jaar is het gebruik van niet-Holstein melkrassen toegenomen tot 10 procent van het totaal. Is gebruik van andere rassen een hype? Is het nodig? Of is er binnen Holstein ook voldoende keuze om tot uw fokdoel te komen?

Laatste reacties

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Naar mijn idee is de stimulatie/beschikbaarheid hiervan óók toegenomen. Want 'vroeger' stonden ze simpelweg niet op de kaart, laat staan dat ze bij de inseminator in het vat zaten.

 • veldk

  binnen het holstein ras is er keuze zat, mits je maar goede handvaten gebruikt.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Holstein heeft de Nederlandse veehouderij veel voordelen gebracht. Ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen. Als MRIJ veehouder deed het me echter goed dat onder der streep Holstein en MRIJ gelijk op gingen. In mijn ogen telt wat op het eind van het jaar op de financiële resultaatrekening staat en niet het aantal liters per koe. Maar ik moet niet afdwalen, dus terug naar de vraagstelling uit dit discussietopic. Wil Holstein overeind blijven dan zal men toch met andere rassen moeten kruisen om vers bloed te krijgen. Het is voor een KI organisatie natuurlijk prachtig als men met stieren als destijds Sunny Boy de wereld verovert, echter met dit soort stieren wordt de bloedvoering dun. Aan de vrouwelijke kant worden met technieken als embryo transplantatie ook de bloedlijnen beperkt. Dit heeft dan niet zo'n invloed als het beperkt stiergebruik, maar het weegt wel mee .

 • Gerd-Jan

  De markt is verzadigd. Boeren zien in dat fleckvieh MRIJ of scandinavisch roodbont net zoveel melk kunnen geven en verder gewoon makkelijker zijn. Plus dat je nog wat vlees overhoud als de koeien weggaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.