Wat vind jij ervan?

Machine voor stro keren

12


ben een akkerbouwer met ong. 150 ha (tarwe en gerst samen) het stro word normaal verkocht. De voorbije zomers waren relatief nat , en ik zoek een machine die rap stro kan keren zonder dat het stro teveel breekt. Weten jullie goede machines, of technieken?

Laatste reacties

 • marjanschaftenaar

  Ik weet wel dat er hooi keer machines zijn, weet alleen niet of dat ook iets is voor het stro. www.youtube.com/watch!

 • mwakkerman

  Wij gebruiken thuis een grashark voor het stro keren, werkt opzich wel goed.

 • ierappel

  Met een oude streela gaat het ook prima

 • henk fledderus

  wij gebruikten ook gewoon een rotor hark. ik heb zelf een 3.5 meter vicon en voor de grotere projecten hadden we een dubbele met zij afleg. dit omdat we nog al eens een paar zwaden bij elkaar gooien. dat zul je in Nederland niet hoeven doen. Ook worden hier veel wielharken gebruikt 12 boards acrobaten zeg maar of grote V harken. die zijn mooi goedkoop maar hopeloos als je persen moet en de kans op zand happen is veel te groot, over het verliezen van tanden praten we dan nog maar niet.
  met een roterende hark heb je wel even wat ruimte nodig om je zwat neer te leggen met goed gewas. afhankelijk van de hoeveelheid groen, dikte van de zwaden, perceels vorm, bomen langs de kant, draaide ik de buitensten bij elkaar maar soms ook midden door het perceel kortom maak ruimte waar het voordelig kan.
  breken van stro is ening sins te voor komen door flap ver van je hark te zetten of zelfs zonder flap te werken. het toerental van de hark en de snelheid zullen ook in grote mate breuk bepalen.
  als je ergens een oudere rotor hark op de kop tikt en er zit niet een flink wiel stel onder ( de oude modellen hadde 2 wieltjes later werden dat allemaal tandem stelletjes ) zorg dan dat je de hark goed en volledig in de hef kunt dragen. de wieltjes kunnen wel eens moeite hebben op de machine op zacht koren land boven te houden. hoogte instelling was niet altijd heel makkelijk bij oudere modellen.

 • supersony

  deed het vroeger amet een combi-hark/schudder werkte goed maar de zwad werd niet verlegt dus van onderen lang nat.... denk om een band hark te kopen maar geeft hier iemand ervaring mee?

 • mwakkerman

  het voordeel van een hark wat je ook in het gras gebruikt is dat deze het zwad niet zo stijf legt als een acrobaat maar mooi losjes zodat de wind er door kan te drogen.

 • info104

  Het gebruik van een acrobaat is de beste oplossing ,het is de enigste machine die de wiers in zijn geheel keert en het stro niet mengt dat doet een cirkelhark wel ,en je moet het gedeelte wat op de grond ligt naar boven keren want dat is het natste ,tevens draait een acrobaat de wiers en ligt hem hoog weg zodat hij smal en hoog is en de wind er beter en sneller door is . Maar je moet de machine goed afstellen en zeker niet te diep, hij mag de grond niet raken,dan blijft er misschien iets op de grond achter maar dat is minder erg als dat er grond in het stro terecht komt. De machine werk snel kost weinig en heeft geen grote trekker nodig en er kan weinig aan stuk.

 • Huug

  Wat denken jullie van een ouderwetse trommel schudder met borden er aan?

 • info104

  Huug dat gaat ook heel goed alleen moet je erg oppassen dat je hard rijd en de aftakas weinig toeren laat maken anders sla je het stro kapot, en er blijft meer op het land want je schud het wat meer

 • agri2

  Supersony, wij gebruiken al 12 jaar een Engelse K-two Airo trommelschudder, die machine ligt het zwad op, brengt er lucht in en laat het daarna weer vallen, het stro gaat niet kapot en je trekt ook eventuele natte dotten uit elkaar. De rug stro moet niet te groot zijn, maar dat is zowiezo belangrijk als je stro wilt laten drogen, niet te brede combines op het land toe laten of wat hoger knippen, dat heb je ook een lagere rug. Ik kan je wel wat foto's mailen en ook voor je informeren wat zo'n machine moet kosten. Ik weet niet of boerderijconnect mogelijkheden heeft om rechtstreeks in contact te komen.

 • Alette

  @agri2: Je kan via het profiel van een user een privé bericht sturen. Onder de avatar van de gebruiker staat 'stuur privé bericht'. Klik hier en je kan jouw bericht aanmaken.
  Maar: Wij zijn natuurlijk ook benieuwd naar foto's, deze mag je ook uploaden! Ga hiervoor naar 'foto's en video's' (connect.boerderij.nl/.../default.aspx) en klik aan de linkerkant op 'nieuw bestand.'

 • johndeere6910forever

  ik heb het van de zomer bij gersterwte stro gekeerd met een pz strella ging heel mooi op een enkel perceel minder lag ongelijk en daar waren ze eerst al met een enkelhark overheen geweest glijk harken over de rugen van de combine ging het mooist mooi schoon ook tussen de rijen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.