Wat vind jij ervan?

Standweiden

6


Beste mensen ,ik doe al jaren aan rantsoen beweiden en daar zitten ook wat nadelen aan zoals er komt bijna geen mest op de achterste stukken en die worden ook minder opgevreten en natuurlijk het werk. Wie heeft er ervaring met modern standweiden en is de opbrengst van je land echt zoveel minder , want ik ben tamelijk intensief.

Laatste reacties

 • jan1

  Als je echt rendement wilt halen moet je gaan stripgrazen. Ik heb hier 28 jaar strippen gegraasd. snelle hergroei, weinig vertrappen , hoge opbrengst. Door de komst van de robot ben ik gaan standweiden. dit gaat ook goed. Je moet er wel qua grote de geschikte percelen voor hebben. En de koeien moeten met minimaal dezelfde hoeveelheid gras de weide uitgaan dan als ze erin komen. De rest maai ik er dan na 1 a 2 weken weer uit en maak dit in ronde balen voor de pinken.

 • VeireS

  Wij doen aan omweiden we hebben een vrij grote huiskavel die we in kleine stukjes van tussen 3 kwart en anderhalve hectare opgedeeld zijn. Afhankelijk van het weer beweidingsduur etc. wisselen we de koeien dagelijks om de 2 of 3 dagen van perceel. Wij halen hier goede resultaten mee. Standweiden is gewoon een vuile boel voor de koeien vind ik koeien lopen veel stuk en maken veel vuil en een koe eet nog altijd met "haar neus".

 • jan1

  Elke situatie is natuurlijk wee verschillend. Hier kunnen de koeien om 4.00 s'morgens naar buiten via het beweidingshek en deze sluit s'middags om 1 uur ( 13.00 uur) Daarna kunnen ze alleen maar naar binnen. Het enigste is dat het wat pollerig wordt, maar vanvuiligheid of vertrappen is weinig sprake. De koeien hebben tot 1 december naar buiten gekund.

 • Gerd-Jan

  Mijn pa doet wel altijd standweiden, maar ik vind het waardeloos, de eerste 3 weken is het mooi. Maar daarna is het gewoon een smeerboel. Ik heb liefst rantsoengrazen, en dan van achteruit beginnen.
  Elke paar dagen omweiden is opzich ook wel een mooi systeem, nadeel is dat je ech elke paar dagen ander voer hebt. Stripgrazen is opzich ook wel mooi, maar nog een stukje arbeidsintensiever vergeleken bij. Rantsoengrazen.

 • HJ Hulsman

  bewerkelijk maar te overdenking waard:
  maaien voor het beweiden. hoogste drogestof opname per ha. koeien lopen altijd maar 1 dag in een bepaald stuk land. punt is dat je wel precies moet weten hoeveel kg ds gras er op een ha staat. ideaal is 2600 tot 3000 kg droge stof.
  het grootste issieu is dat je elke ochtend voor het weiden moet maaien.

 • pietbongers

  Hallo Hulsman ,wat is de meer waarde om van te vooren te maaien?
  heb zelf altijd een vorm van standweiden gedaan ,had drie blokken van plus min 5 ha waarin ik kon schuiven ,en vervolgens stuurde ik binnen bij met s,nachts snijmais te voeren .
  deed dit om het werk maar ook omdat het niet al te best verkaveld lag.
  er ligt namelijk een weg tussen .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.