Wat vind jij ervan?

Wel of geen isolatiedak melkveestal

22


Wij gaan het dak van onze melkveestal vernieuwen. Om het direct goed te doen willen we ipv gewone golfplaten nu geïsoleerde dakplaten (sandwichpanelen 40mm dikte) op het dak leggen. Dit willen we doen voor een stabieler stalklimaat, door minder last te hebben van de warmste dagen in de zomer, en de koudste dagen in de winter. Nu hoorden we van een collega-veehouder dat het soort dak bijna geen verschil maakt.
Omdat er toch wel prijsverschil in zit, zou ik graag willen weten wat de ervaringen zijn met een geïsoleerd dak. Is het het prijsverschil met gewone golfplaten waard?

Laatste reacties

 • Dpj

  Jeanette,
  Wij hebben ze hier in portugal op het dak van de melkstal maar niet op de ligboxenstal. Daar regent het in de winterperiode ´s ochtends op de boxen, door koedamp (zweet) dat condenseert op de onderkant van de platen (die zijn koud) en dat er vervolgens bij de gordingen af loopt. In de melkstal waar toch een hoop dieren bij elkaar staan (60) hebben we daar geen last van. Maar om het op de hele stal te doen? Ik weet niet of dat zin heeft. Goede ventilatie en voldoende hoogte (inhoud) is net zo belangrijk als goede platen. Misschien is zonnepanelen een idee?

 • gerrit coppens
  Panellid

  als je toch aan een ander dak gaat, waarom dan geen zonnedak?

 • japke33

  In onze oude stal hebben we ook isolatie. Hier zijn we nog steeds erg tevreden over. Lekker koel in de zomer en een stuk warmer in de winter, dan in onze nieuwe stal. Je merkt echt verschil als je van de ene stal de andere inloopt. Als je de financiele mogelijkheid hebt zou ik echt voor de isolatie gaan.
  Vooral zomers is dit veel beter voor de koeien. De kou maakt ze niet zoveel uit, maar de warmte kan zomers toch voor problemen zorgen.

 • Makkink

  jeanette,
  Wij hebben ons asbestdak vervangen door isolatie + asbestvrije golfplaten.
  voordelen golfplaten ten opzichte van sandwichpanelen :
  -bij vervanging liggen de gordingen al op golfplaatafstand
  - minder geluid bij hagel en regen(oude stal is vaak laag)
  -meer gewicht op het dak i.v.m. wind/storm
  Ik denk dat isolatie bij oude lage stallen zin heeft, bij nieuwe hoge stallen en betere ventilatie zal het effect minder zijn.
  Ook is het mogelijk om veel warmte uit de stal te houden door het plaatsen van zonnepanelen op de zonzijde van het dak, isolatie heeft dan minder zin.
  succes!

 • Greetje Koorn

  Jeanette,
  Op het isoleren van bestaande bedrijfsgebouwen is EIA (energie-investeringsaftrek) mogelijk.
  Code 210403a op de Energielijst 2013. Isolatie voor bestaande constructies.
  Kijk voor meer informatie op de website van AgentschapNL.
  www.agentschapnl.nl/eia

 • wcvcooten1

  Jeanette,
  Het effect van isolatie is sterk afhankelijk van de inhoud en de ventilatie van de stal.
  Bij vernieuwing van het dak gaat het al snel over een stal van wellicht 20 jaar oud. Zonder aanpassingen, alleen een geisoleerde sandwichpaneel te leggen heeft weinig effect. Meerkosten investeren in zonnepanelen is dan wellicht aantrekkelijker.

 • Greetje Koorn

  Jeannette,
  Mocht je gaan voor de zonnepanelen. Hierop is ook Energie-investeringsaftrek mogelijk.
  Code 251102 van de Energielijst 2013 Zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking.
  Kijk voor deze en andere mogelijkheden voor EIA op www.agentschapnl.nl/eia.

 • marjanschaftenaar

  De geïsoleerde platen zijn ook een stuk brandbaarder, ik weet niet of je hierdoor ook een hogere verzekeringspremie moet betalen of er extra voorwaarden worden gesteld? Misschien is brandbaarheid ook iets om mee te nemen in je keuze, de grote verschillen in prijs kunnen hier ook wel mee te maken hebben.

 • ruben.ottenschot1

  Hoe meer schuimachtige isolatie, hoe meer premie er word gerekend (tussen de 15 tot 50% extra toeslag!).
  Er word vaak gezegd dat de nieuwere schuimachtige isolatie brandwerend is. Helaas is in de praktijk het tegendeel vaak waar. extra rookontwikkelingen waardoor er meer longschade of verstikkingschade kan optreden en het lekken tijdens de brand op koeien geeft brandplekken op de huid waardoor de koeien soms als nog afgemaakt moeten worden.
  Als je iets met een aansteker in brand wil steken of als er meer dan 1000 graden vrij komt tijdens een brand, is nog al een verschil!
  Ook alleen een damwand plaat wil branden heb ik in de praktijk meegemaakt. de coating laag laat dioxine vrij die weer milieuschade kan veroorzaken.
  Mijn voorkeur als buitendienst agrarische verzekeringen gaat naar gewoon golfplaten.

 • b.wissel1

  Dag Ruben,
  Dus jij vindt dat je beter geen geisoleeerde dakplaten kunt nemen.
  Wij staan ook op het punt het dak van de schuur te vervangen; hier staan ca. 8 paarden in en dre andere helft is opslag van machines, hooi, zaagsel enz.
  Als ik jou goed begrijp zijn golfplaten, die van ons zijn van 1990, zo gek nog niet!!!
  Of begrijp ik het toch verkeerd?

 • ruben.ottenschot1

  van uit verzekerings oogpunt, nee zeker niet verkeerd. als er geen asbest op het dak ligt(want voor 1993 is vaak asbest gebruikt), word vaak gedacht dat er geen milieuverzekering nodig is. dat is helaas maar zelden waar. vaak liggen er nog asbestresten uit het verleden er of een dieseltank buiten om dat wat vroeger de grond in is gestopt om er van af te zijn.
  inderdaad, dan zou ik de golfplaten huden als ik het zo hoor.

 • gerrit coppens
  Panellid

  asbest schijnt uit de meeste polissen gegooid te zijn, daar kun je je niet voor verzekeren

 • ruben.ottenschot1

  dat denken veel mensen omdat interpolis en Topland op de bedrijfs wa nog asbest dekking hadden voor medewerkers. dat is bij 99% bij agrarische bedrijven niet van toepossing en hebben ze daar de asbestdekking uit verwijderd.
  asbest golfplaten zijn verzekerd bij brand onder de milieuschade verzekering en niet onder de bedrijfs wa of opruimingskosten wat ook wel eens gedacht word.
  Ik kan voor elk bedrijf een asbest verzekering (lees milieuschade verzekering) aanbieden.

 • rooieroza

  Beste jeannette , afgelopen jaar hebben wij het asbest vervangen door sandwich panelen. Het is absolut een aanrader ! Ga nooit voor golfplaten en dan dupanel eronder , kijk maar eens in een varkens stal van 10 a 15 jaar oud alles laat los hangt door en is lelijk ! Het klimaat bij ons op stal is er fors op vooruit gegaan . We hebben op de plaatsen waar de licht panelen zitten na ook geen condensvorming meer . Zonnepanelen is leuk mits je veel belasting betaald en dus veel kan afschrijven anders zeker niet interessant .Ook door het verwijderen van het asbest betaal ik MINDER aan milieuschade verzekering maar deze kun je dus niet stoppen ! Zorg wel dat je panelen met PIR vulling hebt en niet met PUR , dit scheelt in de brandverzekering ! Wij hebben ook 40/65 als dikte en is voor op een stal dik genoeg . Wel zit er veel verschil in prijs voor saneren en de prijs tussen aanbieders van panelen .

 • ruben.ottenschot1

  Verschil in premie tussen PIR en PUR is er helaas niet. Bij geen enkel verzekeraar. Wel kan de premie wijzigen door andere bouwstijl.
  Minder premie voor de Milieuschadeverzekering door asbest verwijdering is wel mogelijk.

 • rooieroza

  Toch vreemd dan ruben ,dat ik het premie verschil zwart op wit Voor me heb ! En dat de grootste agri verzekeraar om deze verklaring vroeg ........

 • boerderijkrokus

  Bij ons wordt er ook verschil gemaakt in premie tussen PIR en PUR...

 • ruben.ottenschot1

  als je het over IP hebt, deze kent 50% toeslag op schuimachtige isolatie maar geeft dan max 20% korting bijvoorbeelt, over die 50% toeslag. betaal je altijd nog 30% meer. of reken ik nu verkeerd?
  Je krijgt eigenlijk een sigaar uit eigen doos. Vraag een schade expert die bij je langs komt als je ergens schade voor hebt.
  Dus hoe dan ook, je betaalt meer met schuim isolatie.
  Maar wat kost PIR meer dan PUR bij aanschaf?

 • koeboertje

  Jeannette zelf heb ik enkele jaren geleden een nieuwe stal gezet met een geisoleerd dak en zonder lichtplaten erin kost ongeveer €12000,- extra voor ongeveer 900 m2 dak oppervlakte veel geld maar nog geen moment spijt vooral bij 35 graden of meer in de zomer heerlijk koel dit scheelt soms wel 5 graden ik ga op een warme dag graag de melkput in ook boven de melkput geen lichtplaten maar in de zijgevel ongeveer 70 cm hoge ramen hier schijnt niet direkt de zon in maar wel veel licht
  En in de winter geen druppel condens
  De 4cm dikke isolatie ligt bovenop de gordingen en direkt daarop gewone golfplaten verder is het wel een stal met veel inhoud en open zijgevels dus niet direkt met jullie stal te vergelijken ,

 • vofnagel

  tussen golfplaten en sandwichpanelen zit de Eco-paneel. isolatiewaarde is het zelfde als sandwich maar is ongeveer een derde goedkoper omdat er een alminiumfolie aan de onderkant zit ipv de harde laag zoals bij sandwichpanelen. nadeel kan zijn dat je voorzichtig moet zijn bij schoonmaken van het dak.Voordeel als je zonnepanelen wilt leggen nu of in de toekomst kan dat omdat je net zoveel gordingen nodig hebt asls bij golfplaten. we waren één, van de eersten en hebben er geen spijt van. na 3 jaar,,

 • sjaak van der linden

  Hallo allemaal, ik kan jullie allemaal aanraden om de rundveestal te isoleren. Het kost meer echter dat haal je er snel weer uit. Winter behaaglijk klimaat, geen vorstschade. Zomer geen warmteinstraling. Maar wat veel belangrijker is, is dat de natuurlijke ventilatie veel beter werkt.
  De nok zuigt harder. En daardoor kun je veel effectiever sturen. Daardoor is het klimaat beter, lagere relatieve vochtigheid in de stal is goed voor de dieren.
  Er wordt gesproken over verschil in premie tussen PIR en PUR, PIR is brandwerend en dus minder kosten in de brandverzekeringspremie.
  Keuze voor Eco panelen is eigenlijk het beste. Want aan onderzijde alucachering met isolatie. Anders heb je metalen plaat aan onderzijde en deze kan roesten.
  Ben jarenlang adviseur geweest voor de stallenbouw en heb daadwerkelijk deze verschuiving gezien.

 • Eterclean Michiel Wanders

  Beste melkveehouder er is geen eenduidig antwoord op deze vraag.
  Iedere stal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Die veranderen al als de deuren op de voer-gang open of dicht zijn. Een goede ventilatie in de stal verlaagd de temperatuur, als er wat verkeerd gaat met de ventilatie of de stal erg laag is kan isoleren een oplossing zijn.
  Je kunt voor dat geld ook je stal aanpassen zodat het wel goed gaat. Ventilatie voorwaarde zijn de ventilatie nok , de volledig, halfopen zijwanden. kwaliteit doorlatendheid windgaas. Aandacht voor het stalklimaat van de boer of een automatische ventilator.
  Wil je de stal volledig isoleren of alleen een paar gording-vakken. Bij isolatie in combinatie met golfplaten heb je die keuze. Je kunt boven de gording maar ook onder de gording isoleren voor een betere luchtgeleiding (koudeval). Pir is een brandveiligerer keuze dan PUR.
  Rendement berekenen ? Isoleren kost circa 10 euro per m2, haal je die investering wel terug hoeveel liter melkverlies door hittestress is dat. Denk je aan dierwelzijn wat is u dat dan waard ?vergeet hierbij niet de weidegang als u daaraan mee doet. De dieren zijn dan veel buiten de stal.
  leuke vraag interessante antwoorden ik leer nog elke dag bij en hoor graag wat u keuze is geworden. Michiel Wanders

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.