Wat vind jij ervan?

Gemiddeld aantal biggen per jaar

7


In de boerderij van 2 januari 2012 (nr 14) staat een artikel over varkenshouder Tonny Denekamp. Hij speent bijna 32 biggen per zeug per jaar en heeft een uitval van 8,2%. Dit lage percentage heeft hij mede dankzij beweegbare vloeren, de manier van biggen voeren (eerste drie dagen giert uit een gieter, dag drie tot twaalf luxe melkpoeder, vanaf dag vier luxe melkkorrel). Bij de zeugen hanteert hij een strak voerschema. Hij is niet zuinig met vaccinaties en hij hoopt om binnen enkele jaren op 35 biggen te zitten.

Een verhaal wat varkenshouders wellicht kan inspireren. Hoe zorgen jullie voor een zo hoog mogelijk aantal biggen? Hebben jullie een ander ideaal voor het aantal biggen?

Laatste reacties

 • Anton

  hoe gezonder een big, en hoe beter de groei bij de fokker des te beter het zal presteren bij de mester. dus een fokker met meer biggen per zeug kan dat alleen met ''gezonde'' biggen behalen. Als die ook nog de genetische aanleg hebben om efficient vlees aan te zetten, kan het een succes worden.

 • ketelbinkie

  Ik weet liever hoeveel biggen hij per worp speend.
  Aantal gespeende biggen gemakkelijk beinvloedbaar b.v. terugkomers allemaal opruimen of de speenleeftijd. Zo kun je gemakkelijk naar de 35 toerekenen.

 • marjanschaftenaar

  In het artikel wordt gesproken over 14,1 levend geboren biggen. 8,2% uitval en een worpindex van 2,44%

 • Druenen

  Als je gemiddeld 14,1 levend geboren biggen hebt, dan heb je statistisch gezien ook worpen met 16 biggen. Een extra uitdaging om ook van de overtallige biggen kwaliteits varkens te maken!

 • ketelbinkie

  kijk, das wijze praat.
  Dus hoeveel speent ie dan gem per worp???

 • Bielderman

  14.1 x (100-8.2%) = 12.94 biggen per worp

 • B.Smits

  Aan de hand van de berekening van Bielderman: 12,94 x 2,44= 31,57 dus GEMIDDELD bijna 32 biggen per zeug per jaar.
  Worden dan alle biggen bij de eigen zeug groot gebracht? Of is dit gemiddeld per zeug inclusief het gebruik van pleegzeugen?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.