Wat vind jij ervan?

LTO Noord
Bedrijf

Elda Elektrische oormerken voor schapen en geiten

5


De gezamenlijke inkoop van elektronische oormerken voor schapen en geiten is uitgebreid met een aanbod van leverancier Elda. Daarnaast kunnen leden van de regionale Land- en Tuinbouw Organisaties ook gebruik maken van de gezamenlijke inkoop van een automatiseringspakket met readers en software voor schapen. De vakgroep Schapenhouderij van LTO hoopt dat met deze inkoop meer schapenhouders gebruik gaan maken van de mogelijkheden van elektronisch registreren aan de hand van een reader en bijbehorende software.

LTO schat in dat minder dan 10 procent van de schapenhouders gebruik maakt van elektronisch registreren. In de geitenhouderij sector worden de voordelen van elektronisch registreren veel meer benut. De voordelen van het systeem lopen uiteen: Er worden minder fouten gemaakt en diverse zaken kunnen gelijktijdig geregistreerd worden. Het is geruststellend om je administratie altijd goed op orde te hebben. Bovendien geeft het je ook meer inzicht in je bedrijfsvoering waardoor je beter kunt sturen.

Uitleesbaarheid oormerken
De groene oormerken die alle schapen en geiten moeten dragen bevat een RFID chip. Deze chip kan gelezen worden met een reader. Elda biedt een totaaloplossing voor elektronische registratie. De oormerken van Elda hebben een zeer goede uitleesbaarheid. Daardoor zijn ze ook uitermate goed te gebruiken in een geautomatiseerde melkstal. De chip wordt iedere keer goed uitgelezen. Bovendien heb je door het uitgedachte ontwerp minder verlies. Elda ontwikkelde de oormerken in samenspraak met grote melkgeitenhouders en heeft hiermee goede praktijkresultaten bereikt.

Hulp en advies
Elda geeft nieuwe gebruikers eerst altijd een uitleg over de reader en software. Vanaf een kudde met een omvang van 100 dieren raadt Elda aan om elektronisch te registreren. De software van Elda biedt een koppeling met het Ministerie van EZ, VKI en diergezondheidsprogramma’s.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit product plaats dan onderstaand uw reactie.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ons vee kan niet buiten overwinteren. Los van vorst en dat soort dingen zijn veel van onze gronden te nat om de koeien jaarrond buiten te houden. Wel denk ik dat nieuwe staltypes waarmee nu geëxperimenteerd wordt het niet zo lang vol zullen houden als de ligboxenstal. Ons vee heeft eenmaal een mogelijkheid nodig om te kunnen schuilen en eventueel te kunnen eten. Dat de vaste melkplek gaat verdwijnen, dat acht niet als onmogelijk

 • kleitokkers

  eigenlijk een heel goed idee. Kunnen deze robots ook op de oostvaarders plasssen. Dan hebben we natuurmelk

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Wanneer je er overnadenkt dat er al enkele jaren een Heineken Bar-botje op Mars is, werd het ook hoog nodig tijd dat er een Betsy-bot op de markt komt om de koetjes van hun volle uier te verlichten

 • henk fledderus

  misschien kunnen we tegen die tijd allemaal zelf wel aan de kunst melk heb je zelfs geen koe meer nodig..... hoewel een betsy bot lijkt me een leuke ontwikkeling.

 • jstut

  De stallen zullen verdwijmen, als de partij van de dieren het wint. Marjan Tiene gaat voor een Landgoed met veel grote huizen in het buitengebied. De stallen verdwijnen als de winter niet meer komt. De stallen verdwijnen als het gras altijd zal blijven groeien. De stallen verdwijnen als er geen vee meer mag worden gehouden omdat boom belangrijker zijn. De stallen verdwijnen als er geen voedsel meer nodig is voor mensen. De stallen verdwijnen, als alle boeren zijn moegestrede van alle regels die er inmiddels zijn. De stallen verdwijnen als er geen eerlijke beloning voor de boeren meer zal zijn. De stallen verdwijnen enz enz.........
  De stallen verdwijnen wie ziet dat niet, de partij van de dieren gaat voor meer rendement in het buitengebied.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.