Wat vind jij ervan?

Dpj

Schuim op de roosters, wat nu?

63


Ik heb een melkveehouderij. Een ligboxenstal met roosters en onderkeldering. Al een paar jaar heb ik last van schuimvorming, als de kelders leeg gereden zijn gaat het een tijdje goed maar al gauw staat het schuim weer boven de roosters. En het lijkt wel hoe voller de kelders worden hoe erger het wordt. Ook op winderige dagen lijkt het wel erger. Het is voor de koeien niet aangenaam en ik kan me voorstellen dat het voor hun gezondheid ook niet goed is... Ik denk dan aan met name poten maar bijvoorbeeld ook aan longen? En het is met melken niet lekker al die vieze staarten.
Mixen en over pompen naar andere kelders verergerd het probleem alleen maar.
Ten eerste is er iemand die er een oplossing voor heeft?
Ten tweede, wat gebeurt er met de samenstelling van de mest, raak je meststoffen kwijt voor aanwending op gras of bouwland?
Alvast bedankt vor alle reacties

Laatste reacties

 • JackS
  Panellid

  Een beetje olie over de roosters en weg is de schuim !!

 • Dpj

  die techniek ken ik, maar helpt maar tijdelijk en zal ook niet erg goed gevonden worden door de milieu mensen... ben meer op zoek naar een duurzame oplossing

 • Johan Harbers

  Natuurlijke olie

 • gerrit coppens
  Panellid

  Toen ik meer vee had, kreeg ik er ook last van. Ik denk dat het aan de samenstelling van het voer ligt. Schuimvorming ontstond nadat het voerspoor traject zijn intrede deed
  We werken met het voerspoor aan het terugdringen van mineralen.
  Hierdoor veranderd de samenstelling van de mest. Mogelijk gaat hierdoor mest gemakkelijker schuimen. Maar dit is een inschatting, ik weet niet of deze relatie wetenschappelijk onderzocht is

 • Dpj

  Wat moet ik me bij voerspoor indenken? Er is me verteld dat het aan de vertering van het voer ligt? Olie hebben we ook geprobeerd maar dat werkt een week of zo. (grote stal dus hoop olie nodig)

 • super

  Daar heb ik nog nooit van gehoord.Zal wel aan de voer samen stelling leggen

 • Angelo368

  Roosters hebben we op het laatst wel, maar dan vooral op plekken, zoals onder de waterbakken.... Verder komt het op het laatst ook achter de stal tussen de put deksels door, dan staat er zo'n hele bobbel schuim op en wanneer je het er dan afveegt komt het ook meteen weer omhoog...heel apart maar ik denk dat het iets met de voer samenstelling te maken heeft..Maar eens oplossing..nee, dit jaar kwam het de laatste paar weken voor het sleepslangen pas dus toen was het geen probleem..

 • henk fledderus

  met mest transport en injecteren heb ik wel regelmatig zulke problemen gezien.
  we hadden nieuwe een ondergrondse mest silo, (400 m3) die werd vol gereden met varkens stront en een dag later hadden we het zelfde als angelo 368 beschrijft. volgens mij reden we toen een 80 kuub weg voor we weer op het oude pijl waren.
  zelf heb ik wel exteem schuim vorming gezien tijdens het mengen van mest soorten. kalver mest en vankens mest samen en een schuim kraag op die een kroeg baas laat bloosen.
  normaal is dan een bekertje diesel in de kontainer genoeg maar diet was behoorijk hardnekkig.
  nu begrijp ik dat diesel in je stront gooien in Nederland niet door de mulie beugel kan, maar na dat een schone jonge dame haar 2 golden retievers veranderden in grey retrievers na ontspannings sessy met mijn over de rand gewolte stront bubbels, leek de ingreep gepast.

 • Maïsadour Semences
  Bedrijf

  Als je in plaats van dieselolie, wat zeker slecht is, eens slaolie neemt? Werkt net zo goed maar lijkt me minder schadelijk. Persoonlijk denk ik dat schuimvorming ontstaat bij te hoge eiwit gehaltes in de mest, dus vanuit het voer, de urine of mest, of op een andere wijze. De basis zal dus zijn goed te voeren, maar een garantie is het niet.

 • marjanschaftenaar

  Ik heb ergens gelezen dat het door teveel zetmeel in het voer komt? Misschien kan je je voerleverancier eens vragen of zij ervaring hebben met dit probleem.

 • JOLTRAC

  Volgens ligt het ook aan te veel zetmeel in rantsoen.

 • Maïsadour Semences
  Bedrijf

  De opmerking dat het kan komen door zetmeel in het rantsoen klopt inderdaad.

 • marjanschaftenaar

  Heb je een groot aandeel mais in het rantsoen? Volgens mij kan daar de oorzaak vandaan komen

 • Dpj

  ja wij voeren inderdaad hoofdzaak mais, aangevuld met graskuil of triticale/haver kuil. Daarbij enkelvoudige producten als soja, koolzaad, maismeel en citruspulp. Ik had het gisteravond met een paar collegas hierover, kan het door kalk in de boxen komen waardoor de Ph in de mest veranderd (minder zuur) en daardoor de bacteriegroei toeneemt? Het is in weze een gisting... Misschien een zuur toevoegen?

 • marjanschaftenaar

  Even zoeken en dan heb je ook wat :)
  http://edepot.wur.nl/238061

 • beeldman
  Panellid

  Het kan ook zo zijn dat de bedrijven die er wel last van hebben bepaalde bacteriën, of hoeveelheden ervan, in de mestput hebben zitten die voor de omzetting zorgen. Als deze putten niet volledig worden leeggehaald kan de bacterie zich makkelijk vermenigvuldigen zodat elke najaar/winterperiode de schuimvorming weer op kan treden.

 • willem

  heb me eens laten vertellen dat het vnl van een overmaat aan bestendig zetmeel komt. gedeelte is zo bestendig dat het onverteerd de koe verlaat en in de put gaat gisten.

 • mar-an

  we hebben ook heel veel last gehad van schuim in de put,sinds we in 2008 in de nieuwe stal zijn gegaan.Zoveel dat we in december al mest moesten afzetten terwijl we ruimte genoeg hadden.We hebben van alles gedaan van gasolie tot antischuimmiddel tot bijna elke dag mixen
  Maar niets werkte je was het een dag kwijt en dan was het er weer
  Ze zeiden ons dat het aan het voer,we voerden veel bij producten en dan vooral zetmeel,tot ruimte in de stal want het begon vaak aan de kant waar de meeste wind stond en de beton van de put zo een stof in zitten
  Eigelijk was onze voervoorlichter het eerlijkst die zei ze roepen van alles maar ze weten het niet
  We hebben door de hoge prijzen van de bijproducten dit jaar ons rantsoen aan gepast ,en minder van gevoerdt,en viel ons op dat het er nog wel was maar veel minder
  Onze veehandelaar heeft ons toen het advies gegeven om de melk die je niet mag leveren en het spoelwater van de tank en melkmachine niet meer in de put te doen.omdat hij had gehoordt dat de melkresten nog eiwit in zit en dat het gisten alleen maar erger maakt.Nu hebben we deze zomer dit aaangepast zo dat dit niet meer in de put komt
  En tot op dit moment hebben we geen last van schuim op de mest.en hopen dat dit zo blijft,want afzetten in de dure periode wordt je niet blij van

 • Alette

  Eén van onze redacteuren (René Stevens) heeft in februari 2008 (alweer een tijd geleden dus) hier een artikel over geschreven. Helaas kon ik het artikel zo snel niet op de website vinden, maar de pdfjes heb ik even bijgevoegd. (2 stuks, die de links hieronder)  [View:~/cfs-file.ashx/__key/communityserver-discussions-components-files/18/6281.08BOV022z018.pdf:550:0]

  [View:~/cfs-file.ashx/__key/communityserver-discussions-components-files/18/2548.08BOV022z019.pdf:550:0]

 • Dpj

  Kijk, daar hebben we literatuur waar we wat aan hebben. Dank je wel Alette en Marjan. Ik kan me vinden in een aantal van de oorzaken, veel zetmeel, misschien zo af en toe eens een beetje pensverzuring, voerresten in de kelder. Maar wat Mar-an zegt over melkresten en spoelwater, die gaan bij ons in de put onder de wachtruimte, en dat is de enigste kelder die niet schuimt... Wind speelt een rol, en mixen/overpompen naar andere kelder ook. Daarmee vergroot je het probleem alleen maar. Maar ik lees nog niet zo veel over oplossingen, (ik heb nog niet alles kunnen lezen) behalve rantsoen aanpassen. We hebben alle kelders (we hebben er 8 onder de ligboxenstal en dus 1 onder de wachtruimte) leeggereden een paar weken geleden voordat we al het land ingezaaid hebben, en er zijn nu al weer kelders waar schuim boven komt! (kelders zijn 2 meter diep!!) Misschien een biogas installatie beginnen?? ;-))

 • marjanschaftenaar

  In het stuk van WUR hebben ze het over aluminiumzout om bacteriën te bestrijden. Verder is de conclusie dat het door onverteerd zetmeel of bacteriën kan komen. Ik heb het stuk even vluchtig doorgelezen maar misschien staat er een naam van een veroorzakende bacterie in en kan je je mest er op laten testen. Als bacteriën niet de oorzaak zijn zal je het dus in je voer moeten zoeken.

 • super

  Ik woon in Canada en heb 18 maar een loopstal gehad en nooit enig schuim gezien.Wij voeren gerst,Mais and een supplement met soya meel and minerals.In Nederland worden alleen maar bijproducten gevoerd ,maar geen echte granen.De range of bijproducten is waarschijnlijk veranderd vanwege de hoge kosten.De good kopere bijproducten zijn mogelijk minder verteerbaar,so meer voeding for the bacterien

 • Dpj

  Ik woon in Portugal en voer geen enkel bijproduct...

 • marjanschaftenaar

  Kan de citruspulp niet zorgen voor een te hoge zuurgraad?

 • Dpj

  wie weet, maar ik zou zeggen dat de kalk in de boxen het weer minder zuur zou moeten maken?

 • paul deeterink

  Ikwordt ook helemaal gek van het schuim, een jaar of 5 begon het ineens. in de stal valt het wel mee, maar vooral als de aparte opslag bijna vol is komt het aan alle kanten er uit, en kun je het er weer uitpompen. wij voeren allen kuil, mais en bierbostel. het is een vergistingsproces, maar we weten de oorzaak ook niet. als ik de reacties hier zo lees is er ook niet echt een eenduidige oplossing voor.

 • henk fledderus

  is er een relati tussen buiten temperatuur en de hoeveelheid schuim dat geproduceerd word,
  een bacterie groei proces heeft een ideaal temperatuur dus zou toe en af moeten nemen met verschillende temperaturen. Misschien een maf idee maar heb je de temperatuur van de stront wel eens gemeten op de plaatsen waar het veel schuimt en waar het dat niet doet??

 • graats

  hier ook veel last van gehad van schuimvorming in/op de mest .
  en vanalles geprobeerd en gedaan maar hielp niks
  schuimvormig in de mest is een teken van slecht verteerde mest die wat in de kelder weer verder gaat gisten een soort van biogas installatie is de kelder dan
  oplossig wat voor ons teminste werkte is meer gaan voeren op pensnivo en niet op darmnivo

 • Bikker A

  Ook wel eens last gehad van schuim op de mest, bij ons belangrijk dat tegenover iedere 2 delen zetmeel (trage energie) 1 deel suiker (snelle energie) staat om het rantsoen goed te benutten.

 • derk22

  In ieder geval geen kalk in de mest doen want, mest en kalk gaan niet smamenn i.v.m. stikstofvervluchtiging.
  In mest zit ammoniumstikstof dit is geen gas en blijft dus in de mest. Kalk is CaCO3 deze reageert met de ammonium tot ammoniak ditis een gas en vervluchtigd. Die stikstof ben je dus helaas kwijt uit de mest.
  De volgende reactie vindt plaats CaCO3 +2NH4 = CA +CO2 + H20 + 2NH3
  Als vervanging van kalk gebruiken we Vulkamin (Lavameel). Vulkamin is niet schraal aan de spenen, natuurlijk desinfecterend, boordevol sporenelementen voordelig in gebruik.
  Dit las ik op op internet en heb goede ervaring met vulkamin. Ik wacht nu ook langer met mixen en heb niet meer zo veel last van schuim en zorg inderdaat dat de kelder in het voorjaar direkt goed leeg wordt gereden.

 • beeldman
  Panellid

  Ik gebruik ook Vulkamin, maar de mest schuimt nog wel.......

 • Dpj

  Ik denk dat ik moet gaan investeren in een mest scheider. daar heb ik genoeg van en de koeien vinden het heerlijk in de box heb ik van collegas gehoord.

 • beeldman
  Panellid

  Het schuimen van de mest zou best een extra reden kunnen zijn om een mestscheider aan te schaffen. We zitten namelijk absoluut niet te wachten op stikstofverlies in de mestput. Immers, dat levert extra uitstoot van ammoniak en daarbij is er minder stikstof beschikbaar voor de plant na het uitrijden. Indien mestscheiding deze omzetting remt: winstpunt.

 • Dpj

  En als je er dan ook nog op koecomfort op vooruit gaat win je 2 keer. Ik ga hier serieus over denken!

 • japke33

  Doen wij niet meer. Melkfabrieken roepen al dat mest eigenlijk niet in de boxen thuis hoort. Dan weet je wel hoe dat afloopt.

 • jan1

  Hebben ruim 25 jaar hier stro in de boxen gestrooid. (gehakseld). Maar door de slechte kwaliteit van het stro zijn we het afgelopen jaar ook de dikke fractie gaan gebruiken. We kuilen de gescheiden mest in. kuilen iedere 14 dagen wat uit, mengen dit met stro en doen ddit mengsel in de boxen. 3 x in de week strooien we in het achterste gedeelte van de boxen kalk ( Desical) .
  Dit mengsel bevalt beter dan alleen stro, dit doordat het beter blijft liggen. voorheen hadden we nog wel eens een koe met een dikke voorknie. Maar dat is nu verleden tijd.
  Als je over de wereld rondkijkt wordt het overal, Europa, Amerika, Azie gebruikt. Waarom dan weer roomser zijn dan de paus.
  Zou het niet meer willen missen

 • Wim van Dam

  Ik vermoed dat dit inderdaad door zetmeel in de mest komt in combinatie met beluchten. Het lijkt alsof er lucht in de mest wordt geslagen.
  Oplossing is het nivo laag te houden, door een separator aan te schaffen. Heb je ook gelijk boxstrooisel en ben je van het schuim af.
  Of eens goed kijken naar je mixers.
  Succes!

 • Wim van Dam

  Wij van Bos Benelux hebben afgelopen jaar veel mestscheiders geplaatst, als je advies wilt helpen wij je graag.

 • beeldman
  Panellid

  Ik denk dat de combinatie van mestscheiden voor boxvulling én om apart uit te rijden / af te voeren etc. een betere oplossing is. Indien het schuimen wordt veroorzaakt door afbraak van organische stof helpt het niet veel als je die organische stof, als droge fractie, weer in de boxen gooit. Dan zul je ook een gedeelte van die organische stof uit het stalsysteem moeten halen. Indien je al een mestscheider hebt (voor de ligboxvulling) kost het alleen de energie om extra mest te scheiden voor opslag buiten de put, en je moet natuurlijk ruimte hebben op de mest op te slaan. Voordeel is dat je je eigen mest beter over je percelen / gewassen kunt verdelen.

 • mhrijken

  Kijk eens op de site van Dap Thewi bij nieuwsbrief februari 2009.
  Daar staat goed beschreven hoe het ontstaat.
  Hoe voller de put hoe hoger de windsnelheid onder de roosters dus des te meer zuurstof er aan het proces wordt toegevoegd waardoor er meer schuim komt.
  Aanpassing van rantsoen is beste manier om schuimvorming te voorkomen.

 • wcvcooten1

  zie onderstaande onderzoek door LR Wageningen UR. Misschien help het met voorkomen in de toekomst. http://edepot.wur.nl/14942.

 • Frankentemmink

  Iedere kok weet hoe je schuim moet maken: door eiwit te kloppen.
  Ik denk dat schuim op de mest komt door overteerd eiwit in de mest, dus teveel bestendig eiwit in het rantsoen. Dat kan ook in rantsoenen met veel mais, waar veel bestendige soya wordt gevoerd.
  Laat je voorlichter het rantsoen maar eens echt goed doorrekenen.

 • gerritkoersen

  Het is vaak inderdaad een kwestie van teveel bestendig zetmeel in je rantsoen, Dit zetmeel wordt niet benut door de koe omdat het zo bestendig is. Advies is om de maiskuil wellcht volgend jaar iets minder droog te maken, dan wordt je zetmeel weker, en dus onbestendiger. Op deze manier gaat dit toch relatief dure product ook niet ongebruikt de put in.

 • Pietera82

  Geen idee of deze discussie nog bekeken wordt...
  Is er in het verleden door iemand getest met anti-schuim middel op basis van siliconen? Het voordeel van dit middel is dat het niet giftig is en een extreem lage oppervlakte spanning heeft. Hierdoor is het middel zeer effectief in erg kleine hoeveelheden. Ik zou graag eens willen testen of dit middel effectief kan zijn tegen dit probleem. Als iemand interesse heeft in een proefmonster dan hoor ik het graag. U kunt mij een e-mail sturen op p.asselbergs@caldic.nl

  Vriendelijke groet,

  Pieter Asselbergs

 • beeldman
  Panellid

  Ik gebruik deze winter frituurvet/-olie. Deze haal ik bij het partycentrum in de buurt. Daar wordt elke week het frituurvet/-olie ververst. Als ik komende winter nog eerder kan beginnen met toevoegen hoop ik dat ik het helemaal voor kan blijven. Het werkt als een tierelier. En ik bestel met nóg meer plezier een bittergarnituur tijdens een vergadering!! • koehoorn1

  Voor schuim op de mest hebben wij een oplossing. Het is een biologisch middel en het heet Biomix Antischuim. Het is verkrijgbaar bij handelsonderneming Koehoorn op www.handelsondernemingkoehoorn.nl of 0650440378.


  Met vriendelijke groet,
  Handelsonderneming Koehoorn

 • mts van oosten

  om het schuim er af te krijgen ,zou je eigenlijk een electrische mixer in de stal moeten hebben ,maar als je geen slalom systeem in de stal hebt ,moet je wel meerdere mixers hebben,en dan word het weer duur.maar als je dan de mixer wat bovenin zet ,mixt hij het schuim er af,schuimvorming is vaak een tijdelijk probleem,de oorzaak is ook bij ons na 7jaar onderzoek nog steeds niet duidelijk.

 • Bartvandijk

  Schuimvorming heeft meesta te maken met bacterien in de put. Zitten ze er eenmaal in, dan gaat na verloop van tijd na een aantal maanden opslag de boel aan het schuimen. Dit is bij ons al een paar jaar het geval.


  Ik heb nu op iemands advies, toen de putten nog niet zo vol waren maar net te mixen waren, Perkla door de mest gemixt. Perkla is een kalkstikstof kunstmest. Ik heb 1 bigbag van 600 kg gemengd door ca 700 m3 mest. De putten die zijn behandelt zijn nog steeds vrij van schuim, en de andere put schuimt nu al weer geruime tijd.


  In de Perkla zitten stoffen die de bacterien elemineren. Wel opletten dat het vee niet de Perkla kan opnemen.


  De Perkla in een volle put over de roosters gooien helpt niet om het aanwezige schuim weg te krijgen. Dat kan alleen met olieachtige producten.

 • Dpj

  Mixen is geen oplossing. Ik had van de week 1 kelder met schuim, terwijl we ongeveer een maand geleden de kelders leeg ge sleep slangt hebben. Even de mixer erin gezet. schuim gaat niet weg, zakt wel. een paar dagen later stond het er gewoon weer.

  Ik heb op een Amerikaans forum dezelfde problemen gezien. Daar gebruiken ze een groei bevorderaar (Monensin) in de kelders, schijnt perfect te werken.

  http://talk.newagtalk.com/forums/thread-view.asp?tid=408022&posts=33&highlight=foam%20in%20pits&highlightmode=1#M3259659

  Monensin is hier in Europa helaas alleen op dierenarts recept te krijgen, en alleen als bolus voor in de pens. Dus dat zal niet werken.

  @pietera82, ik sta open voor experimenten. Weekje Portugal interessant?

 • Pietera82

  Onlangs ben ik bij een van uw collega's gaan testen met ontschuimers. Er zat er een tussen die heel effectief leek. Het mooie is dat dit een organische/milieuvriendelijke ontschuimer is. Echter om uitgebreider te testen zou er eigenlijk een grotere hoeveelheid door de mest gemengd moeten worden om het langdurige effect te bekijken. Ik begreep echter dat bij zijn bedrijf het probleem meestal minder wordt zodra hij begint met mest uitrijden, omdat de tank dan leger wordt, en dan komt het probleem na september, wanneer er niet meer uitgereden mag worden, terug. Geldt dit voor jullie ook? Dat het dus een probleem is dat vooral in het najaar en winter aanwezig is? Ik zou in het najaar uitgebreider willen gaan testen, als er nog mensen geinteresseerd zijn dan hoor ik het graag. U kunt mij bereiken op p.asselbergs@caldic.nl

 • Dpj

  Pieter, het probleem is bij ons jaar rond aanwezig.

 • boerde

  Hoi,

  Bij ons is ieder jaar dezelfde kelder raak, andere kelders met zelfde rantsoen niet. Dus ik denk aan een bacteriestam. onder de boxdekken met minder zuurstof is het erger, vooral als de mest zo hoog komt dat er geen verse lucht meer tussen de lattijen komt.

 • joohoo

  Het schuimprobleem is zogoed als ontrafeld.


  de lengte van de opslag is een van de boosdoeners, tot 103 dagen is er niets aan de hand . In 4 dagen tijds komt het op gang met als hoogte punt periode vanaf dag 125 tot het uitrijden. de amminiak uitstoot is in deze periode 800 tot 1200 % hoger dan normaal.


  Zonlicht is ook sterk van invloed of eigenlijk het gebrek er aan . In ruimtes waar geen daglicht komt kan er een enorme druk onstaan waarbij het niet verassend is dat het schuim in de spouwmuur naar boven komt.


  Het gevecht waar het nu om draaid is wie de rekening betaalt of de eer krijgt van de oplossing.


  hoe je het ook wendt of keerd de oorzaak licht toch in een kabinets


  maatregel met deze desastreuze gevolgen.

  Gewoon het aansprakelijkheids verhaal.


  Dit is onze ervaring van de laatste 10 jaar. Frituur of slaolie helpt beperkt. diesel olie daarentegen werkt veel beter[ geen rode want de kleurstof doet blijkbaar toch wat].


  Het milieu aspect komt hier wel om de hoek kijken .

 • Dpj

  Joohoo is dit een wetenschappelijk onderzoek of zijn dit eigen bevindingen?? Ik heb 2 weken geleden aan 1 kant van de stal alle kelders volledig leeg gemaakt. Uitgereden met de sleep slang over de eerst gemaaide snede gras. Volledig leeg wil zeggen, zover als je er met een centrifugaalpomp uit kunt pompen.

  Er is nu een kelder waar weer beginnende schuim koppen op de roosters komen. Kelders zijn 1.80 diep tot de onderkant van de roosters...

  Zonlicht heb ik te over in de stal. Zijmuur is 1.50 hoog, dakgoot zit op 6.40!

  Diesel of verlopen olie helpt maar een paar dagen. En is niet milieuvriendelijk en ook niet voor de koeien!

 • joohoo

  Op ons bedrijf heeft IMAG jaren geleden al een onderzoek gedaan naar ammoniak.
  De eerste twee maand is de produktie vanuit de kelder laag tot niets, geleidelijk begind het op te lopen met op het hoogtepunt met schuimvorming de explosieve toename. De ammoniak uitstoot in de veehouderij is door de lange opslag in het donker een zaak geworden van disfuntionerende overheidsbesluiten die niet meer terug is te draaien zonder gezichtsverlies en daaropvolgend de claims. Dit staat een betrouwbaar onderzoek in de weg.


  Eigen bevindingen worden in dit soort zaken niet op prijs gesteld en leiden dan vaak tot agresie of ontkening, je kunt er alleen je eigen voordeel mee doen.

 • Parel

  Het één heeft met het ander te maken.
  Het lijkt mij een complex probleem.
  Zetmeel is inderdaad een belangrijke schakel.
  Voorheen was het rantsoen op veel melkveebedrijven: Graskuil en mais.
  De melkproductie van de koeien steeg en daarmee de vraag naar meer energie in het voer.
  Aanvankelijk werd dat ingevuld door vochtrijke krachtvoeders in het rantsoen op te nemen.
  Intussen gingen de zaadfirma's door met veredelen.
  1) Diploïde grasrassen werden deels vervangen door hoogproductieve tetra's.
  Het gevolg minder structuur in het grasrantsoen.
  2) Maisrassen kregen een hogere VEM-waarde, mede door selectie op zetmeel.
  Ook de structuurwaarde in mais neemt in het rantsoen af.
  Voorheen werd wel dierlijk vet toegevoegd aan krachtvoeders. Is dat nog wel het geval of is dat verminderd?

  Al met al het zijn er melkveebedrijven die meer waarde hechten aan structuur in het rantsoen en daarom bewust kiezen voor diploïde grasrassen, en dan maar een wat lagere melkproductie met een gezonde veestapel.

 • Venstra

  Gewoon een slechte vertering, doeg, later maaien, minder eiwit voeren. Hooi bijvoeren.

 • hanswildenbeest

  Iedere boer heeft het voer dat hij heeft en kan daar niets in wijzigen. Schuimvorming is o.a. en ook het gevolg van een anaerobe proces in de drijfmestkelder en van bacteriën die per gratie in een anaerobe omgeving bestaan of goed gedijen. In de schuimbelletjes zit o.a. methaan. Bij vergisters hebben ze ook last van schuimvorming. Daarom heb je geen schuim bij verse drijfmest en is er vaak meer schuim als er andere mest of mestsoorten bijgevoegd worden in kelders waar al meerdere maanden (en oudere) mest zit. Die toegevoegde mest is dan vaak voeding voor de bacteriën in de betreffende kelders. Je krijgt dan meer methaan/ammoniak/zwavelwaterstof emissie en schuim. Voorkom en neem waar mogelijk de oorzaak weg.

 • Venstra

  Het is wel wat makkelijk om te zeggen dat je het voer hebt en niks kunt wijzigen. Goed ruwvoer is vakmanschap.
  Maar wacht maar als straks eind april een keer 2 drogen is het geduld op en zijn de eersten al te maaien, valt er alsnog regen in even wat ecosyl er door en melkt geweldig zeggen ze dan, lekker veel eiwit. Maar een torenhoge OEB spinazie vliegt door de koe en beland in de darmen en in de put, die bedrijven zie je ook altijd schuim onder de roosters.

 • hanswildenbeest

  Beste heer Venstra kunt u dan verklaren waarom bij rosé bedrijven en bij varkensbedrijven ook schuim boven de roosters komt. (door gras?) En bij vergisters? Er zijn m.i. meer factoren waardoor er schuim ontstaat.

 • Sjarlie

  kijk uit met laswerkzaamheden boven de put ! bij mij kwam na een lasspat de vlammen 1meter boven de roosters uit !

 • John van Schriek

  Volgens mij wordt schuimvorming met name veroorzaakt door gisten en in mindere mate bacterien. Olie zorgt er voor dat de schuim weg gaat, niet de schuimvorming. Het komt inderdaad van varkens tot kalveren tot melkvee. Wat in de varkenshouderij redelijk effectief bleek is het zo goed als het kan leegmaken van de put. Hiermee is de nieuwe mest niet of minder geent met de kwalijke gisten en mogelijk bacterien. Door steeds minder antibiotica gebruik, minder zware metalen in het voer is het probleem steeds groter geworden. Door meer problemen met mestafzet, zal dit probleem komende jaren nog sterk gaan verergeren.

  Oplossing bij nieuwbouw is simpel, geen opslag in diepe putten onder de stal. Voor bestaande stallen kan ik alleen adviseren om putten 1 of nog liever 2 keer per jaar zo goed als mogelijk leeg te rijden.

 • Venstra

  "Door minder antibioticagebruik", hahaha, wat een onzin. Ik gebruik bijna geen antibiotica en alle reinigingswater gaat de put in en ook en in put alleen mest en ook daar geen schuimvorming. Zelfs in de silo maar 10cm, ook na het mixen. Je C/N verhouding is gewoon volledig uit z'n verband met alle gevolgen van dien.

Laad alle reacties (59)

Of registreer je om te kunnen reageren.