Wat vind jij ervan?

Leo Tholhuijsen
Redactie

Na bietenrooier nu de aardappelrooier

2


Op een gegeven moment maakte het voor de bietenrooier bijna niet meer uit hoe een perceel erbij lag, de bieten kwamen er door betere techniek en dikkere banden toch wel uit. Bij de aardappelen gaat het ook aardig die kant op, getuige bijgaand filmpje. Al moet gezegd dat er geen perceel achterblijft, waarop je volgend jaar uien zou willen zaaien.: [View:http://www.youtube.com/watch?v=ULywT_aEEEI&feature=g-crec-u:0:0]

Laatste reacties

 • marten87

  Het lijkt allemaal wel een drama maar, dat het perceel op de kop staat komt van losse zeefgrond wat op ruggen gedrukt wordt. Afweging 60 ton x 25 cent rooien, of het volgende jaar uien zaaien die je mischien weer voor een cent weg moet doen lijkt mij niet zo moeilijk. Mijn ervaring is dat je in het voorjaar geduld moet hebben, eventueel water weg laten lopen, laten drogen en dan gerst zaaien, nog best een goede opbrengst oplevert en de grond aardig herstelt.
  Deze rooier is trouwens niet echt ideaal met dat wieltje achter, die sloopt het meeste..

 • Jan-Zonderland

  Leo,
  Inderdaad lijkt het net of het niet meer uitmaakt hoe nat het land is. De huidige rooimachines zijn dermate ver doorontwikkelt dat die ook onder zeer slechte omstandigheden nog kunnen rooien, en dat ook nog met soms verrassend goed resultaat wat het eindprodukt betreft.
  Echter, deze zeer grote, complexe en zeer zware machines betekenen wel een zware aanslag op de bodemstructuur en het blijkt dat deze structuurschade vaak onomkeerbaar is.
  De grond wordt steeds moeilijker bewerkbaar en er moet steeds meer geweld aan te pas komen om in het voorjaar een fatsoenlijk zaai- of pootbed te creeeren.
  In mijn jonge jaren (50 jr geleden) kon je bijv in het westen van de N.O.P. het geploegde land met een paard en een 4 velds kromtandeg in een keer zaai of pootklaar leggen.
  Tegenwoordig gebruikt men op dezelfde lichte grond pootcombinaties met een frees in de fronthef, een kopeg achterop en daar de pootmachine achteraan.
  De huidige rooimachines zijn gewoonweg te zwaar, geven daardoor teveel bodemverdichting ondanks de rupsen waar ze tegenwoordig mee zijn uitgevoerd (die rupsen werken overigens als trilplaten maar dat even terzijde) en er wordt gewerkt onder omstandigheden waarbij je eigenlijk thuis moet blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.