Wat vind jij ervan?

Boerengezondheid

6


Of liever gezegd: Hoe zorg je dat de eigen (lichaam)gezondheid op peil blijft? In de sectoren is vaak veel lichamelijk zwaar werk te zien wat er uiteindelijk in kan sluipen. Een verkeerd afgestelde melkput is een bekende, maar ook voer voorvorken, voorschuiven, roosters schoonschuiven, zand van de bult spitten, hooi pakjes laden, stof in de stal etc: Het tikt toch allemaal wel aan. Buiten het feit om dat dit ook grotendeels gemechaniseerd kan worden zijn er ook veel jaarlijkse klussen waarbij dit niet kan.

Hoe zorgen jullie dat de aanslag op het eigen lichaam minimaal is en blijft?

Laatste reacties

 • japke33

  een oom zei altijd: wat de trekker kan, moet je zelf niet doen!! Klinkt simpel, maar denk er maar eens over na.

 • vd spoel

  met olie druk wil het beter als op bloed druk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • kremer

  Melkrobot kopen bespaard je lichaam

 • Alette

  Zoals ik in de startpost al aangaf: Er zijn zaken die niet gemechaniseerd kunnen worden. Er wordt niets voor niets gekeken naar de uitstoot van stoffen uit veehouderij bedrijven. Een longontsteking wordt bijvoorbeeld vaker in de buurt van een veebedrijf gevonden. Hoe kun je je als boer hier tegen beschermen? Gezondheid is dus niet alleen lichamelijke gezondheid!

 • KWB Air Systems BV
  Bedrijf

  Beste Alette,
  Er zijn stalconcepten zijn ontwikkeld waarbij er sprake is van recirculatie en kiemvrij maken van stallucht van varkenstallen; zie www.sanastal.nl
  De SANASTAL is een varkensstalconcept dat op innovatieve wijze nieuwe technieken op de gebieden van luchtwassen, luchtcirculatie, gebruik van passieve energie en energieterugwinning combineert in een vleesvarkensstal die de leefomstandigheden voor dier en mens sterk verbetert. De naam "SANASTAL" staat dan ook voor "gezonde stal".Gedurende 2010 werd door een team van deskundigen een haalbaarheisstudie verricht waarbij de meerkosten van dit concept tegen de "baten" in termen van energiebesparing, verminderd gebruik van antibiotica, lagere veeartskosten, verhoogde groei en "1-ster" vlees (verhoogde opbrengst) werden afgezet. De milieuclaims (energieneutraal, minimale emissies) worden gerealiseerd door toepassing van innovatieve technologieën, o.a. de nieuwe meerfasen-luchtwasser van KWB te Boxtel, (www.kwb.nl), UV-techniek en energiebesparende technieken, o.a. hoogrendement warmtewisselaar, zonnecellen, on-line datacontrole en vooral de wijze van directe mestafvoer uit de stal. De welzijnsclaims worden gerealiseerd door de innovatieve inrichting van de stal. De dieren worden gehouden in een laagsgewijs systeem met een ruime mate van bewegingsvrijheid, speeltjes en exercitiemogelijkheden. Het innovatieve stalontwerp zorgt voor optimale intreding van daglicht, strikte scheiding van ‘schone’ en ‘vuile’ weg, een meer dan aantrekkelijk uiterlijk (uitstraling naar de maatschappij, transparant, uitstekend passend in het landschap) en acceptabele toename van de bouw- en exploitatiekosten. De centrale luchtbehandelingsunit verwijdert niet alleen ziektekiemen in de in- en uitgaande lucht (door gebruik UV), maar zorgt ook – samen met het uitgekiende systeem van energieterugwinning en luchtkoeling – voor een stabiel ventilatiedebiet en stalklimaat. Daardoor gaan de dieren beter groeien (betere voederconversie) en hoeft minder of geen antibiotica te worden gebruikt. De meerfasen-biologische luchtwasser houdt de emissies van geur, ammoniak en fijn-stof onder controle.
  Met vriendelijke groet,
  Gerlied Wubs

 • jstut

  Er zijn veel hulpmiddelen te koop bij zwaar werk een machine is vlot te vervangen een knie of een ander ongemak aan je lichaam niet. Vaak is het verkeerde zuinigheid om geen arbeids verlichtende middelen aan te schaffen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.