Wat vind jij ervan?

Zelf brandstof telen?

16


Waarom telen we zelf geen brandstof voor onze trekkers en machines ? We zullen wel over de accijns moeten praten...

Laatste reacties

 • Romeijn

  Op dit forum wordt vaak gerelateerd aan de behoefte aan schaarse landbouwgrond voor de teelt van voeding die geschikt is voor menselijke consumptie. Boeren zijn niet consequent als ze aan de ene kant klagen over het teloor gaan van de Hedwige polder en tegelijkertijd honderden malen meer agrarische grond gaan herbestemmen voor energieteelt.
  Dat neemt niet weg dat je langs de perceelsranden hakhout kan telen in houtsingels en door de betere expostie in smalle beplantingsstroken met een grotere opbrengst dan in bosverband. De conversie naar vloeibare brandstoffen blijft dan nog wel wat lastig.

 • Food versus fuel: dit is een non discussie. Ten eerste is het wereldwijde areaal voor energie nog steeds peanuts, ten tweede hoeft men zich geen zorgen te maken, de markt corrigeert. Als het interessanter is om te telen voor food gaat er niets meer naar fuel. Dus de enige manier om teelt voor fuel tegen te gaan, zijn goede grondstofprijzen.
  Hoe was het trouwens vroeger, toen de PK's nog door paarden werden geleverd? Toen moest ook een deel van het areaal voor "brandstof" worden bestemd. Niets nieuws onder de zon.

 • pietbongers

  het mooie is juist dat we marktgericht kunnen sturen ,vind je de prijs van je graan niet goed maak er dan brandstof van ,maar daar moet je dan wel op ingericht zijn en dat werk en ivestering willen we vaak niet en verwachten dat andere dat doen en dan werkt de markt werking heel traag, maar op moment dat je graan kachel hebt kun je voor jezelf ieder keer afwegen ik lever en verkoop of ik kan meer verdienen door gas te vervangen door graan .
  en over accijns hoef je het dan niet te hebben ,zon licht vangen dat is ons werk en dat is nog steeds onbelast,afdragen hoef je pas als je verkoopt .

 • Romeijn

  Hoeveel liter diesel wordt nu op een doorsnee agrarisch bedrijf gebruikt en welke oppervlakte koolzaad (of ander gewas) is nodig voor een vergelijkbare hoeveelheid biodiesel?
  Hoeveel biodiesel daarvan is nodig voor de oogst van de totale benodigde biodiesel?
  Welk percentage wordt dan in beslaggenomen van het beschikbare bedrijfsakkerland?

 • klink1

  Telen voor brandstof prima, maar dat zal de markt wel bepalen, het moet finacieel aantrekkelijk zijn. Biodiesel ik verwacht dat het hele areaal aan akkerbouw grond in de EU nodig is aan koolzaad om alleen de landbouw van diesel te voorzien. Welk rekenwonder kan dit voor mij uitrekenen ??

 • gubbe

  Dit is op dit moment een "hot topic", .
  Wij zijn bezig een plan vorm te geven waarbij we o.a. met behulp van nieuwe teeltmethoden, voor zowel veehouders als akkerbouwers het aantrekkelijk te maken om koolzaad te herintroduceren als wisselgwas waarbij de koolzaad producten als vervanger van soja, en dieselbrandstof kunnen worden ingezet.
  Afgelopen donderdag is er in Noordwolde een seminar over gegeven.
  We zullen in de komened maanden ook op dit forum hier mededelingen over gaan doen.
  www.blikopweststellingwerf.nl/.../2183-volle-zaal-in-noordwolde-bij-presentatie-‘de-duurzame-koolzaad-diervoeder-energie-keten’

 • Metsemakers

  Eigen brandstof gebruiken.
  Het gaat vaak in ondernemers wereld niet alleen om de korte termijn maar macht op de lange termijn is vaak meer waard. Boeren geld in boeren hand zei een Duitse boer tegen mij. Neem b.v. via een cooperatie overtollige prudukten uit de markt, het mogen de minste in kwaliteit zijn, en maak er brandstof van en verdeel deze onder de leden. In mijn ogen een win win situatie. De discussie moet maar eens opgang komen.

 • herwaarden

  Ik heb een beetje financiele hulp nodig (door de crisis) en dan maak ik van het hakhout uit de
  singels, prima olie. Is iedereen dan tevreden ?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ik denk dat we de politieke realiteit onder ogen moeten zien. Brandstof uit zaden staat op dit moment (nog) niet ter discussie. Biovergisters om energie komen steeds meer in verkeerd daglicht te staan. Nu de voedeselprijzen stijgen komt er een discussie op gang of voedsel verbrand moet worden ten behoeve van energie. Doordat op vanwege de biovergisters akkerland aan de voedingsproductie onttrokken wordt ten behoeve energieproducie daalt het aanbod voedingsgewassen en stijgt de prijs. Consumenten zitten eenmaal graag voor een dubbeltje op de eerste rang als het voeding betreft en het gevolg is dat de politiek gaat morren

 • henk fledderus

  misschien de nederlandse overheid eens aan de jas trekken en vragen of ze de euris die za laten verkloten aan mest drogers en toestanden niet beter kunnen besteden aan energie ontwikkeling.
  eigen brandstof ontwikkelen kan amper of niet uit. waar het wel lijkt te lukken zie je dat de markt snel bij gesteld wordt. kijk maar naar kool zaad.
  als je bedrijf meer inkomen heeft door voedsel om te zetten in energie moet je dat direct doen. dat "de bevolking " je dan met een eties vraagstuk om de oren slaat is hun probleem. als ik zie hoeveel voedsel bij de veilingen nog weg gegooid of onder de kostprijs verkocht word, is er nog veel te weinig voedsel te kort.

 • gerrit coppens
  Panellid

  klopt, kwart van het voedsel wordt weggegooid. of het nu bij de veiling is of in de supermarkt omdat er toevallig een datum op gestickerd staat

 • henk fledderus

  @ romeijn
  een ton koolzaad leverd je 500L diesel zeg maar det je 20 000 liter gebruik moet je dus 40 ton koolzaad aan laten rukken. wat doet koolzaad in nederland 5ton/ ha? dan heb je 8 bunder nodig
  daarnaast is de koolzaad prijs dus danig dat verkopen en diesel weerkopen behoorlijk efficienter is.
  wel komt er bij koolzaad persen koek vrij dat prima vee voeding maakt\
  @ gerrit .... nog laat achter het boze oog ????...

 • gerrit coppens
  Panellid

  @henk, dat is wederzijds :)

 • henk fledderus

  bij mij is het 7 uur smorgens en nog in de baas zijn tijd ook....:)

 • gerrit coppens
  Panellid

  klopt, jij woont hier een eindje vandaan. was ik even vergeten

 • gubbe

  @ Henk Fledderus,
  Even corrigeren.
  Bij een gemiddelde opbrengst van 4500 koolzaad, krijg je via koude persing ca.15-1600 liter PPO ( Pure Plantaardige Olie) en ca. 3000 kg koolzaadschifers( koek), en ca. 3-4 ton stro per hectare.
  Land klaar maken, inzaaien combinen etc. kost ca. 100 liter dieselolie.
  Je generereert dus 16 x meer energie als je gebruikt.!
  De koolzaadschilfers zijn een uitstekende vervanger voor het genetisch gemodificeerde, en met hexaan (!) behandelde sojaschroot. De koolzaadschilfers van koude persing, bevatten bovendien nog 10-12 % olie, de vitamines A en E en de zo belangrijke Omega3 vetzuren.
  Vraag maar eens na bij veehouders die dit product kennen of ze hiermee tevreden zijn.
  Binnenkort volgt meer onfo over dit onderwerp en moreg verschijn er een artikel over ons in de Boerderij.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.