Wat vind jij ervan?

Kiptransport (TROS, Radar)

8


Vanavond (19 november) in TROS Radar een reportage over kippentransport. Volgens Radar is er tijdens het transport veel sprake van dierenleed.
Kijk hier voor de aankondiging: http://www.trosradar.nl/uitzending/volgende-uitzending/aflevering/19-11-2012/?p=1

De volgende slag tegen de pluimveehouderij, hoe kijken jullie hier tegenaan? Maken jullie je zorgen om het imago van de pluimveehouderij?

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Radar is een invloedrijk medium met contacten in de leefwereld van PvdD. Daar hoef je geen positief verhaal voor de sector van te verwachten

 • marjanschaftenaar

  Ik heb de aflevering gezien en vond de insteek van de consument wil niet meer betalen en de overheid heeft liggen slapen wel een keer goed. Ik vraag me wel af of dit bij iedereen zo is overgekomen.

 • johnjansen521@hotmail.com

  Zo heb ik het inderdaad ook ervaren Marjan. Beeldmateriaal was weer duidelijk 'ingekleurd' dat e.e.a. voor verbetering vatbaar is blijft onverlet. Maar zo triest als men het gisteravond stelde is het zeker niet.

 • maartje gussinklo

  Ik heb net uitzending gemist gekeken. De beelden zijn schokkend, ik herken ons bedrijf hier niet in (gelukkig maar). Er zullen misschein best bedrijven zijn die op een andere manier werken, maar wij proberen ons in te zetten voor dier en mens. Er valt natuurlijk nog veel te verbeteren aan het pluimveetransport, want het kan en moet op een diervriendelijkere manier. De consument zou dan wel bereid moeten zijn hiervoor te betalen, want dit kost natuurlijk geld.
  Positief vond ik ook de insteek dat de consument zich moet realiseren dat een groter dierwelzijn (op welk gebeid dan ook) hen geld gaat kosten. En dat kattenvoer per kilo meer kost dan kip, is natuurlijk van de zotte!
  Jammer was dat er niemand van de pluimveesector was gevraagd om aanwezig te zijn, nu was het wel een heel eenzijdig verhaal vanuit Wakker Dier, een professor die graag wil zien dat alles anders gaat en een kippenvanger die wel op 20 bedrijven is geweest en nooit meer dat werk wil doen!
  Werk aan de winkel om ons verhaal te vertellen en je bedrijf op een positieve manier onder de aandacht te brengen.
  De werkgoep Eimago wil dat de pluimveehouder het eigen bedrijf opensteld voor de consument en burger. Kijk eens op www.twitter.com/Eimago1 of www.enzohebikernogmeer.nl

 • Alette

  Ik ben er zojuist ook pas aan toe gekomen om de uitzending te bekijken.

  Allereerst ben ik het met de kippenvanger absoluut niet eens. Wij hadden destijds in de stal 3 a 4 vangers. Zij gaven de kippen door aan de lopers die de kippen naar buiten brachten waar ze de vrachtwagen in werden gebracht. De kratten die dicht gingen werden wel dichtgeduwd (die deurtjes kunnen klemmen, maar een kip is daar niet bij in verdrukking gekomen), maar er zaten wel een bepaald aantal dieren per krat waardoor er ook bewegingsruimte overbleef voor de kippen in de krat. (daarom liepen de vangers ook met een vast aantal dieren per hand)

  Zwakke dieren: Zullen er vast tussen hebben gezeten aan het einde van de legterm. Dat houd je toch?

  Daarnaast zie ik heel veel dezelfde soort beelden (kip in een kapot krat die vol in de veren zit) De gazen/metalen kratten ken ik niet.

  @Maartje77: Welke vangmethode hanteren jullie?
  Daarnaast, het openstellen voor publiek: Wij hadden de kippen buiten lopen, dat is in mijn ogen al behoorlijk open. Daarnaast waren er in de zomer 'boerenfietsdagen'. Ik weet niet of dit in elke regio bestaat. Maar bij zulke dagen konden boeren hun bedrijf openstellen voor bezoek. Hier komen behoorlijk veel toeristen op af en zijn leuke dagen voor een boer.
  Maar: wil je vreemden op het bedrijf? Hoe doe je dat met gezondheidsrisico's? Besmettingrisico's?

 • maartje gussinklo

  @Arlette; bij ons gaan de kippenvangers met kratten de stal in. De kippen worden in de stal in de krat gedaan. De kratten komen opgestapelt op een karretje naar buiten en gaan de vrachtwagen op! Ik bedoelde met mijn opmerking niet dat we een hele andere werkwijze aanhouden, maar dat ik de beelden van de kippen bij ons niet herken en dat kippenvanger Peter een verhaal verteld wat naar mijn mening bij ons minder ernstig is.
  Je bedrijf open stellen voor consument cq. burger kan op heel veel verschillende manieren; vrije uitloop en biologisch heeft natuurlijk de kippen buiten lopen. Je kan mensen ook via een skybox laten kijken. Maar ook via een eigen website, Facebookpagina, Twitter kun je consumenten/burgers op de hoogte houden. Je kunt een open dag organiseren tijdens leegstand of naar verbouw. Je kunt een presentatie geven op school, bij een vereniging of bijv. Plattelandsvrouwen. Het hoeft dus niet altijd letterlijk open stellen te zijn, maar kan ook op heel veel andere manieren. Het gaat erom dat je de consument/burger verteld waar je mee bezig bent.
  Wij hebben zelf een eierwinkel waar een bedrijfs eigen film is te zien en via een maandelijkse nieuwsbrief houden we onze klanten op de hoogte. Ook zijn we te vinden op Facebook (www.facebook.com/GussinkloPluimveehouderij), twitter (www.twitter.com/GussinkloPluimv) en een eigen website (www.gussinklo-pluimveehouderij.nl). We hebben een bedrijf met scharrelhennen en hebben geen skybox. Bij is ons het uit hygiene oogpunt geen mogelijkheid om iedereen toe te laten in onze stallen!

 • jwvk

  Wat een eenzijdige propaganda van wakker dier.
  Een hoop dingen die gezegd worden kloppen niet eens.
  Zo kun je natuurlijk altijd wel problemen maken.
  Het zal heus wel eens mis gaan, maar dit is wel zeer overdreven.

 • kleitokkers

  Wat wel vreemd is dat je bij de slagerij alle uitslagen over je geleverde kwaliteit keurig op je nota krijgt. Dood aangevoerde dieren worden niet verwerkt en uit betaald en dieren met beschadigingen worden ook gekort qau uitbetalings prijs. Dus geen geen enkele boer heeft baat bij de gemaakte beelden. En RADAR had de gemiddelde slacht resultaten zo kunnen op halen alleen dan zouden ze geen punt hebben om een uitzending in elkaar te zetten. Het lijkt mij dan ook zinvol dat deze cijfers bij de pvda mensen op hun bureau komen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.