Wat vind jij ervan?

Kosten voor het maken van een ronde baal

1


Hallo,
Ik was eens benieuwd naar wat het zou kosten om zelf ronde balen te maken, dit in verband met de hogere voederkwaliteit. De aanschafprijs van een pers & wikkelaar zijn goed te vinden. Om een juiste berekening te maken is het ook van belang wat de kosten zijn van plastic en net per baal. Deze zijn minder goed te vinden op het internet, vandaar deze vraag.
Op internet was te vinden dat dit rond de €3,25 per baal is, enkel is deze discussie van 2 jaar geleden. Zijn deze prijzen nu ook nog reëel of moeten we aan andere prijzen denken?
En zijn er vele soorten plastic, wat zijn de betere en wat de mindere?
Enkele voorbeelden zijn welkom.

Eén reactie

  • BouwersEJ

    Ik ben hier ook mee aan het rekenen geweest. Ik heb uit meerdere hoeken gehoord dat je voor elke laag plastic €0,50 moet rekenen, en voor net €1,- per baal. Bij ons in de buurt gebruiken loonwerkers meestal 6 lagen plastic. Dit betekend op de ronde kant, de platte kant is door overlap voorzien van veel meer lagen. Zelf laten wij er 8 lagen plastic om doen omdat wij natuurland hebben waarvan de stoppel vrij hard is, en gemakkelijk een gaatje in het plastic prikt. Ook heeft de loonwerker nu een kantelaar achter de pers, waardoor de rondebalen op de platte kant komen te liggen (de kant met veel meer lagen plastic)
    Het verschil in plastic zit vooral in de kosten voor het maken van de kleur. Om van afval plastic wit folieplastic te maken gaan meer kosten gemoeid dan voor zwart folieplastic. Groen zit daar wat prijs betreft ongeveer tussen in. Het zwarte plastic is het goedkoopste, maar er wordt beweerd dat het zwarte plastic door de zon meer warmte aantrekt/vasthoud en dat daardoor het plastic kwetsbaarder wordt voor het aanpakken met de klem. Over de conservering met verschillende kleuren plastic zijn ook verschillende meningen. Doordat het zwarte plastic warmer zou worden, zou ook de conservering minder goed zijn. Echter zijn dit dingen die ik gehoord heb, en ik kan mij hier het één en ander bij voorstellen, maar ik heb geen bewijs. Wellicht zijn er andere mensen op dit forum die hier ervaring mee hebben...

Of registreer je om te kunnen reageren.