Wat vind jij ervan?

Het overdekte biggennest, waarom wel of niet gebruiken?

1


Jarenlang wilde de Nederlandse varkenshouder er niet aan, het overdekte biggennest. Toch lijken er steeds meer varkenshouders te kijken naar de mogelijkheden van een overdekt nest. Prototypes gaan bijna allemaal uit van beschermde of afgedekte biggennesten. Het klimaat van biggen is anders dan dat van de zeug en het biggennest komt ten ten goede van zowel de biggen als de zeug.
Als een zeug het fris genoeg heeft eet meer, waardoor het gewichtsverlies van de zeug tijdens lactatie eerder onder de tien procent blijft. Het nest zorgt ervoor dat er geen tocht bij de biggen komt en het beperkt waarschijnlijk het aantal doodliggers.


Zijn jullie aan het kijken naar een overdekt biggennest? Wat is voor jullie een reden om het overdekte nest (voorlopig links te laten liggen?)
Foto: www.varkens.nl/.../biggen-onder-dak

Eén reactie

  • Edwin Grim

    Het inregelen van het juiste klimaat voor de biggen blijft een uitdaging. De "gele zeugen" verkrijgbaar via Weda hebben regelbare ventilatieopeningen aan de zijkanten, 2 warmtelampen in plaats van 1. Het deksel is maar voor de helft afsluitbaar juist om de biggen mooi droog en schoon te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.