Wat vind jij ervan?

Welk ras leghen?

4


Als een ras na een periode toch niet de resultaten boekt waarop je hoopte, loont het wel om te kijken naar een nieuw ras. Ik ben erg benieuwd welk ras jullie het liefst opzetten en waarom. Of juist welk ras jullie niet is bevallen.

Als aftrap:
Zelf staat mij het Hy-line koppel nog behoorlijk goed in het geheugen. Het is inmiddels zo'n 6 á 7 jaar geleden dat mijn ouders een hy-line koppel hadden. De leg was boven de norm en de uitval gemiddeld. Wel hadden wij een probleem met dit koppel dat ze behoorlijk konden vliegen. Mijn ouders hadden destijds een vrije-uiloopstal en het kwam met regelmaat voor dat de kippen in plaats van in het land, buiten de hekken liepen. (Hek was volgens de normen) Gelukkig bleven ze wel op het terrein en kwamen ze 's avonds weer bij de stal en maakte het in de resultaten eigenlijk niet uit. Wat wel jammer was is dat we in de zomermaanden om 11 uur de laatste kippen nog uit de tuin konden plukken.

Laatste reacties

 • Gerd-Jan

  Wij hebben bovengemiddelde resultaten met isa brown. Als nadeel van dit ras wordt genoemd dat ze in het begin te weinig eten. Hebbn wij niet echt last van. Weleens in een andere stal bovans geprobeerd, maar die vraten je het hemd van het lijf. Met isa`s zitten we met de laatst koppel 14 eieren boven de norm.

 • maartje gussinklo

  De laatste koppels hebben wij steeds Isa Brown gehad. Nu hebben we in 1 stal bovans, ze zijn nu 37 weken, dus het is nog te vroeg om over resultaten te spreken. Maar ze eten idd wel erg veel! Zit zo'n 5 gram p.d.p.d. in vergelijking met Isa Brown. Met de huidige voerprijs is dat natuurlijk niet zo fijn. Ze leggen tot op heden wel veel eieren, ben benieuwd hoe lang ze dit volhouden. Erg weinig uitval ook!

 • maartje gussinklo

  Volgens mij is trouwens niet alleen het ras van belang, maar zeker ook de opfok. Deze moet goed aansluiten bij het stalsysteem bij de pluimveehouder. Wij hebben in de twee etagestal een systeem van Farmer Automatic en hier past het Nivo Varia opfoksysteem het beste bij, want anders gaan ze zich niet goed verspreiden over het systeem en hebben we veel systeem- en grondeieren.

 • kleitokkers

  Ik sluit mij aan bij de mening van maartje 77 met de opmerking erbij dat het ras bijna niks uit maakt maar de opfok bepalend is. Wat ook heel belangrijk is de hoeveelheid dieren per m2 /nippel/voergootlengte worden opgezet. Ook de eerste weken hoe fanatiek je zelf bent met het opzetten van de hennen. Elke avond de kippen op stok is een must

Of registreer je om te kunnen reageren.