Wat vind jij ervan?

Zijn er financieringsproblemen?

8


Banken lijken steeds kritischer te worden als het gaat om financieringen. Is dat ook te merken in de akkerbouw. Zijn er bijvoorbeeld problemen met het rond krijgen van een financiering van grond, gebouwen of machines? Of van een overbruggingskrediet bij een slechte oogst?
Merkt u er iets van?

Laatste reacties

 • herwaarden

  Beste Tromphof, mijn internationale ervaring van de laatste 5 jaar is, banken zijn kritischer en nemen veel meer tijd , om iets te vinden in de aanvraag, waardoor het nog ergens op lijkt, dat ze nee zeggen. En de zakkenvullers/dieven in Den Haag laten dit gebeuren of denken
  het is ver van ons bed. Wanneer worden we wakker en stemmen op een partij die geen eed op
  de ,,majesteit,, aflegt, maar op de burgers door wie ze gekozen is.!!!???
  Er gebeurt dus bijna niets meer en we zitten gewoon in een sterfhuis-constructie.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Zelf ben ik nog niet bij de bank geweest, maar ik sprak onlangs een collega (veehouder) die zonnepanelen had willen leggen. De bank wilde echter niet meewerken. Ik vroeg me af, waar zijn die banken mee bezig? Een installatie van rond de 30KW kost ergens rond de 40.000 euro. Eneco, momenteel de best betalende, neemt de opgewekte energie over voor ruim 9 cent, dus de opbrengst is rond de 2500 euro. Op zich een aardig rendement, vergeleken met wat banken voor spaartegoeden geven. In geval van betrokken collega, die had een energieverbruik van rond die 30KW. Vandaar dat ik dit getal als voorbeeld gebruik. Dat betekend dat hij kan salderen, zoals men dat zo mooi zegt, en afhankelijk van zijn contract een stuk meer dan die 9 cent beurt. Het spul is in een jaar of acht terugverdient en daarna komt de kasstroom op gang. Zou de bank zijn dat hij na die acht jaar andere leningen vervroegd gaat aflossen?

 • marjanschaftenaar

  De banken kijken tegenwoordig meer naar rendement dan naar bezittingen. Werd er eerder nog wat vaker op waarde van het bedrijf (onderpand) gefinancierd (al dan niet aflossingsvrij) is het nu belangrijker geworden of iemand de rentelasten en aflossing wel kan betalen in de jaren na aanschaf. Als een financieringsaanvraag wordt afgekeurd is het veelal doordat men het niet kan betalen of omdat de marges te dun zijn om eventuele prijsschommelingen op te vangen. In veel gevallen voelen ondernemers zich niet serieus genomen en vinden dat de bank/adviseur onterecht een financiering heeft afgewezen. Dit wordt vaak ook zo aan de buitenwereld gepresenteerd in plaats van het kon gewoonweg niet uit.
  Vooral nu de prijsschommelingen groter zijn, de marges vaker onder druk liggen is het dus des te belangrijker dat uitgaven ook terugverdiend kunnen worden. Niemand heeft er wat aan dat er gedwongen grond verkocht moet worden om een financiering weg te kunnen strepen. Dit heeft op de lange termijn veel meer gevolgen voor een bedrijf. Daarnaast is het dragen van een TE hoge financieringslast als ondernemer helemaal niet fijn!

 • n.rodenburg1

  En wat betreft complete bedrijfsovernames op dit moment?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Dat is van zo veel omstandigheden afhankelijk dat er hier geen zinnig woord over te zeggen is. Bijvoorbeeld; wat is de ligging? Groot bedrijf, klein bedrijf. Wie neemt over? Etc, etc, etc

 • Meijes

  Laatst was ik bij de bank om misschein een overbruggingkredietje los te peuteren. Dat mens zei "dat kan wel maar we willen wel knap beter van je worden " . Maar snel weer naar huis gegaan -:)

 • gerrit coppens
  Panellid

  Had je voorheen de illusie dat de bank Sinterklaas was :D

 • klink1

  Mijn ervaring is dat banken best willen meedenken en meewerken, maar dan moet je wel een goede, open en eerlijke communicatie met je bank hebben. geef tijdelijke moeilijke periode op tijd bij je bank aan. Dan zullen zij oplossingsgericht meedenken.
  Sinterklaas zijn zij zeker niet !!! Zij maken gewoon gepast (ge) (mis) bruik van de situatie.
  (dit laatste mag ieder voor zich zelf invullen)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.