Wat vind jij ervan?

Nederlandse hulp in Groot-Brittannië

6


Er zijn sowieso twee Nederlandse akkerbouwers die naar onze westerburen vertrekken om hen daar te helpen. De Engelsen lopen flink achter met het rooien van aardappelen door de slechte oogstomstandigheden. Alle hulp daar is meer dan welkom.

Inmiddels heeft chauffeur Peter namens Cintégro de eerste hectare gerooid bij North Yorkshire. Via hun facebookpagina ( www.facebook.com/Cintegro ) wordt gemeld dat er in de buurt 'meerdere getrokken machines met wiel en rupstrekkers draaien om ze er door te slepen.'René Cobussen vertrekt maandag met zijn 13 meter lange aardappelrooier. Voor het vertrek moet er het één en ander geregeld worden. De rooier moest van 2x75 naar 2x 90 centimeter, de loofintrekrollen moesten eruit en er moesten andere rooischaren gemonteerd worden.
Hij is gevraagd voor 3 weken Engeland, maar verwacht langer te blijven omdat er veel piepers in de grond zitten. (Voor het volledige interview zie Boerderij Vandaag van vrijdag 9 november)
Een leuke onderneming die voor sommige boeren misschien wel een droom zou zijn...

Laatste reacties

 • Cintégro
  Bedrijf

  Of het een leuke onderneming is, moet natuurlijk nog blijken. Rooien onder die omstandigheden gaat nooit zonder slag of stoot en in Engeland rooien is nóg weer een ander verhaal! Peter doet in ieder geval z'n uiterste best om de boeren te helpen - daar ben je tenslotte loonwerker voor.
  Het is in ieder geval erg leuk om te zien dat veel mensen zich betrokken voelen bij dit avontuur, zoals blijkt via onze social media. We proberen iedereen dan ook zo goed mogelijk op de hoogte te houden, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de piepers die de bagger uit moeten!

 • edwinj

  Maar hopen dat het in GB gaat lukken om daar nog de nodige ha te rooien,wat ik las dat er in noord Frankrijk heel wat gaat blijven zitten door de hevige regen aldaar.

 • sonia

  Wat een goed initiatief om zo over grenzen heen te gaan helpen, ik hoop dat het goed lukt en dat het navolging krijgt.
  Kan er nog op andere manieren geholpen worden?
  In ieder geval, veel succes gewenst!

 • Alette

  @Centegro: Voor ons is het natuurlijk wel leuk om te volgen wat jullie zoal doen in Engeland. Inmiddels zag ik op jullie facebook dat er lange dagen worden gemaakt maar dat de rooisnelheid op sommige plekken rond de 0,5km/u ligt, de top op 2km/u. De stand: 4 hectare gerooid, één keer vastgezeten.

 • Alette

  Ik heb de update van afgelopen woensdag zelf gemist, maar alsnog om door te geven:
  Helaas zijn de omstandigheden dusdanig verslechterd dat rooien niet meer lukt. Peter komt binnenkort naar huis en de rooier blijft achter bij de Westerburen om hopelijk later weer ingezet te worden.

  Rene Cobussen geeft aan dat ze bij hem brokken rug van 75 cm naar binnen trekken die niet meer willen breken.
  Foto's: http://www.cintegro.nl/Foto's/Engeland/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=UKpics
  En een filmpje:
  [View:http://www.youtube.com/watch?v=Z4GwjpZm_FE]

 • Meijes

  Ik neem aan dat stenen daar een groter probleem zijn dan nattigheid ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.