Stal verbouwen voor 2013, tips?

0


Ik heb pas geleden een varkenshouder gesproken die zijn stal moet gaan verbouwen vanwege de huisvestingseisen van 2013. Deze boer werkt met een vijfweeks management en heeft daarom groepen van 30 zeugen. Hij wil met dit systeem doorgaan om nog een redelijke koppelgrote biggen te produceren. Hij maakt gebruik van de stoppersregeling en gaat daarom terug naar 80 zeugen. Alle zeugen liggen in voerligboxen.

De afdeling voor dragende zeugen is 12 bij 12,70 meter. Er zijn vier rijen van elk 18 voerligboxen. De twee buitenste rijen zeugen staan met de kop naar de muur. In de afdeling zijn vier ondiepe putten van 60 cm breedte met kamstalen roosters. De totale afdeling heeft 120m2 dichte vloer. Tussen twee rijen boxen ligt een bolle vloer van 1,30 meter. De dichte vloer in de boxen is 1,50 meter. De controlegang tussen twee rijen boxen is 70 centimeter meter breed. Achter de voerligboxen ligt een mestspleet van 10 cm breedte. Deze moet bij groepshuisvesting dicht.

Via geperforeerd luchtslangen komt verse lucht op de afdeling. Bij groepen van 20 zeugen moeten er nog 6 voerligboxen overblijven voor guste zeugen en dicht kunnen tot 4 dagen na de inseminatie.

De oude dekafdeling bestaat uit 14 voerligboxen. De boxen zijn 60 cm breed. De dichte vloer in de box is 1,50m diep. In de box is 50 cm kamstalen rooster. Achter de box is 10 cm mestspleet. De dichte vloer achter de boxen is 1,20 meter breed en erg glad gevlinderd.

Naast de voerligboxen in de dekafdeling is een hok met dichte vloer voor een dek-of zoekbeer. Deze ruimte kan bij de boxen getrokken worden en dienen als lichtruimte met dichte vloer. Voor foto's ga naar http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Foto-Video/2012/10/Praktische-oplossing-gezocht-1083279W/

Hoe zouden jullie deze ruimte in gaan delen zodat hij voldoet aan de huisvestingseisen van 2013? Reacties zijn zeer gewenst.

Of registreer je om te kunnen reageren.