Wat vind jij ervan?

CO2-compensatie en melkvee

5


Door het aanplanten van houtsingels rond weilanden wordt veel koolstof in houtige biomassa vastgelegd. Het CO2-overschot in de melkveehouderij zou daarmee vrijwel volledig compenseerd kunnen worden.
-
Is dit een goed idee voor het CO2-neutraal maken van de melkveehouderij of zijn er betere alternatieven?

Laatste reacties

 • vd spoel

  iedere discusie over dit onderwerp is volstrekt zin loos,het is net als zure regen ,en al die andere onzin die word uitgekraamd over het milieu ,je word er kots misselijk van laten we eerst maar eens voor een fair traid melkprijs gaan

 • Alette

  @vd spoel: In principe staat iedereen vrij om een discussie te starten over welk onderwerp dan ook, zolang dit over de sector gaat.
  Uiteraard mag je altijd zelf een discussie starten over hoe een eerlijke prijs bereikt kan worden of aan welke eisen een fair trade product moet bestaan. Dat kan door bijvoorbeeld hier aan de linkerkant te klikken op 'nieuwe discussie'.
  Wat betreft de CO2: Wij zijn met een aantal scholen een samenwerkingsproject aangegaan. Deze vind je via de volgende link: connect.boerderij.nl/.../default.aspx. Binnen nu en enkele weken verwachten wij hier enige activiteiten. Wellicht kan dit project een aanvulling zijn op de startvraag.

 • Romeijn

  @vd spoel: Dat je relatief anoniem kan reageren wil nog niet zeggen dat je overal op moet reageren en alles kunt schrijven wat zo maar in je op komt. Als iemand te weinig weet over onderwerpen die hier worden aangesneden kan die persoon misschien beter eerst verduidelijkingsvragen stellen. Dat doe ik zelf ook en ik waardeer daarom antwoorden die op de inhoud van mijn vragen ingaan zeer!

 • gerrit coppens
  Panellid

  @Romeijn, hoeveel een singel bijdraagt aan het CO2 probleem durf ik niet te zeggen. Ik zie wel andere voordelen voor die singels. Op het moment dat je een singel aan gaat planten kun je met een plaatselijk IVN een overeenkomst aangaan dat zij zorg dragen voor het jaarlijks onderhoud. Jij hebt er geen werk aan en zij kunnen hun kas spekken met haardhoutopbrengsten. Door de singel stijgt de diversiteit van plant en dier. Het is een opkikker voor de teruglopende bijenpopulatie. Doordat je met de burger in gesprek bent creëer je draagvlak voor andere bedrijfsactiviteiten. Een partner gaat niet gemakkelijk dwars voor je vergunningaanvraag liggen. Je voldoet aan mogelijk nieuwe EU-richtlijnen. Burgers ervaren dit soort landschappen vaker als mooi dan de open velden. Vee heeft schaduwplekken. Nadelen zijn er ook. Dure agrarische grond krijgt een lagere waarde. Er komen ook minder gewenst dieren (wrangvlieg) en planten (onkruidzaden) te huizen

 • Cradle Crops

  @Romeijn:Je zou ook kunnen denken aan het planten van Miscanthus Giganteus (olifantsgras) als melkveehouder. Met dit gewas wordt meer CO2 vastgegeld dan het geval is bij houtsingels. Dit door de grotere vorming van biomassa.
  Afgelopen jaar heeft Cradle Crops (http://cradlecrops.com/) Miscanthus aangeplant in samenwerking met het Praktwijknetwerk Slaap Zacht (www.verantwoordeveehouderij.nl/index.asp). Waarin dus ook naarstig op zoek wordt gegaan naar de mogelijkheden van Miscanthus als strovervanger!
  Dus, om terug te komen op de vraag, er zijn betere alternatieven!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.