Wat vind jij ervan?

Duur voer of minder melk

8


Het voer is op dit moment extreem duur. Is dat aanleiding om de koeien minder brok te voeren en zodoende minder productie voor lief te nemen. Of op volle stoom doorgaan om de melkproductie zoveel mogelijk op peil te houden?

Laatste reacties

 • kremer

  Ik voer DYNAMISCH dus heb er geen invloed op, maar dmv de kostprijs laag tehouden kan ik er sturing aan geven .

 • pietbongers

  Het voer wat je aan koopt kun je beter vervangen door ruwvoer aan te kopen ,je werkt dan mee aan kringloop ,als je slim doet heb je meteen plaats voor mest die anders duur afgezet moet worden ,en wen er maar aan dat voer wat op andere vlakken ingezet kan worden dus krachtvoer wel aan de prijs zal blijven.

 • jan1

  Voer je koeien zo optimaal mogelijk. Als je te veel op voerkosten gaat besparen gaat het je dubbel geld kosten. En je hebt je koeien van de melk, wat je niet weer krijgt voordat de koe weer gekalfd heeft. Verder kun je problemen verwachten met de vruchtbaarheid van je koeien.

 • Aad Baars

  Besparen op de voederkosten bij Melkkoeien staat gelijk aan sneller gaan rijden als je merkt dat er bijna geen olie meer in de motor van je auto zit . Een gebrek aan essentieele sporenelementen in het gestel van de Koe is niet snel meer terug te draaien. Een koe gaat niet over op de productie van magere melk als er te weinig volwaardige voeder gegeven wordt.Piet Bongers geeft terecht aan dat de wereldbevolking bij het huidige tekort aan plantaardige voeding de voederprijs nog wel een lange periode negatief zal blijven beinvloeden.

 • pietbongers

  zo verkeerd kunnen begrijpen Aad maar je zou uit jou verhaal kunnen lezen dat de essentieele sporenelementen uit krachtvoer moeten komen ,tenminste zo lees ik het ,dat zal ook wel kloppen als je ruwvoer voert wat teveel N bemesting heeft gehad ,zelf denk ik als je grond en bodemleven goed heb het ruwvoer ook meer bevat en zo de koeien een volwaardig ruwvoer kunt aan bieden .veelal wordt ruwvoer alleen beoordeeld op vem en eiwit zetmeel ,los van energetische en andere kwaliteiten .

 • Aad Baars

  Ik ging er voor het gemak vanuit dat je indien je veel Krachtvoer moet inkopen als Melkveehouder je niet de beschikking hebt over voldoende grasland . Er zijn natuurlijk ook veel Boeren die gewoon een uitstekende ruwvoer productie hebben van hun eigen akkers en alleen brok meegeven als geringe aanvulling. Dan is het een minder groot ( of geen ) probleem om te minderen met krachtvoeder uit besparingsoogpunt.

 • jstut

  Zolang 1 kg krachtvoer staat voor 2 kg meetmelk dan kan het nog wel even uit. Goed voeren van de koeien van de eerste 120 dagen is van groot belang dan langzaam afbouwen met krachtvoer met 100 gram per dag. zodat na 200 dagen geen krachtvoer meer gegeven wordt. Als het basis rantsoen dan goed is uit gebalanseerd kunnen de koeien het met geen of weinig krachtvoer doen. Bij een goed gemengd uitgebalseerd basisrantsoen nemen de koeien bij iedere hap ook eigen ruwvoer op. Let op bij krachtvoer verstrekken dat je aan de goed kant van de krachtvoer: ruwvoer verhouding blijft. De gezondheid van de koeien komt ern`stig in gevaar als dit richting 50: 50 gaat. Wees zuinig op je koeien melk er des noods wat meer om je kwotum vol te krijgen, want als er straks met dier rechten gewerkt gaat worden na 2015 heb je vermoedelijk ook meer dier rechten. Meer rendement uit eigenvoer zal ik maar zeggen. Boer let op je rechten.

 • Meijes

  Als de veeboer een graantje mee wil pikken met de hoge graanprijzen door een stuk land in te gaan zaaien is het misschien beter om niet s'morgens half zeven een combine te bestellen. -:)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.