Wat vind jij ervan?

FHuiden
Redactie

Auto-gadgets op trekkers

6
Regelmatig zien we technieken uit de auto en vrachtwagenwereld rechtstreeks op trekkers verschijnen. Neem ABS bij diverse merken, het DSG principe van Volkswagen in een transmissie van John Deere, de AdBlue SCR motortechniek uit de vrachtwagenwereld en ook de hybride aandrijvingen. Praktische technieken, maar er is ook veel te halen in de gadget-hoek, moet het Oostenrijkse Lindner gedacht hebben. De nieuwe Geotrac 134 EP is zo de eerste trekker die de trend van LED dagverlichting volgt. Het werd populair bij tuners, merken als Audi begonnen er enkele jaren geleden grootschalig mee en inmiddels heeft elk automerk wel een model met LED’s in de grille. Lindner begon ook al als eerste met LED achterlichten. Daarbij als eerste op deze Lindner: het beeld van de achteruitrij-camera wordt geprojecteerd op een in de binnenspiegel ingebouwd LCD schermpje in plaats van de monitor. Weinig auto’s die dat standaard bieden. Ik ben benieuwd welke technieken nog meer overwaaien; Park-assist (maar dan voor het aankoppelen van een machine), Keyless-entry, Distance-controle of gewoon regen- en lichtsensoren? Of anders gelijk maar een Head-Up display (HUD) waarbij het dashbord wordt geprojecteerd op de voorruit. Autofabrikanten experimenteren er vollop mee. Welke technieken uit de auto- en vrachtwagenwereld kunnen trekkers volgens u wel gebruiken?

Laatste reacties

 • henk fledderus

  de slaap cabine??

 • Dpj

  @henk "LIKE!" (waar is de "like" knop trouwens?)
  @fhuiden: Is dit wel de eerste trekker met LED dagverlichting?? In een recent artikel vanhet blad Trekker stond de nieuwe Deutz Fahr 7 serie en die had het ook...

 • FHuiden
  Redactie

  @ Dpj: de Deutz-Fahr 7 serie zit inderdaad vol LED verlichting zoals onder de spiegelsteun als instapverlichting, in de achterlichten (net als Lindner) en zelfs LED’s om de externe knoppen van hydrauliek, aftakas en hef op het spatbord te verlichten. Optioneel worden LED werklampen achter. Maar, LED’s in de grille als dagverlichting zoals auto’s hebben, zitten er niet op. Komt wel schijnt het.

 • Dpj

  @fhuiden, ik dacht toch echt dat het er stond, led strips in de grille, onder de koplampen. Kan zijn dat het een optie is, of misschien in kombinatie met de normale lampen? Ik zal nog eens kijken.

 • Dpj


 • henk fledderus

  zo'n stoer neusje hebben ze in de vracht auto wereld niet

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.