Wat vind jij ervan?

Suvita
Bedrijf

SUVITA Gezondheidsindex

5


SUVITA Gezondheidsindex geeft gezondheid een waarde

SUVITA varkensartsen introduceert tijdens de Landbouw Intensieve Veehouderijdagen in Hardenberg op 23, 24 en 25 oktober 2012 de SUVITA Gezondheidsindex (SGI), een nieuw kengetal dat de gezondheidsstatus van een varkensbedrijf een gemakkelijk hanteerbare maat geeft. Deze index is gebaseerd op onder meer technische resultaten en slachterijgegevens, maar ook op de klinische waarnemingen van de begeleidende dierenarts.

De varkensgezondheid op een bedrijf was tot nu toe moeilijk in een getal uit te drukken. Dat maakt het vergelijken van bedrijven erg lastig. Daarnaast heeft dat tot gevolg dat vermeerderingsbedrijven die biggen met een hoge gezondheidsstatus leveren, daarvoor niet worden gewaardeerd.

Door het gebruik van de SUVITA Gezondheidsindex krijgt gezondheid eindelijk een waarde. Hierop zit de varkenssector al lang te wachten. De SGI biedt de vermeerderaar goed onderbouwde argumenten om een hogere prijs voor zijn biggen te vragen. De meeste vleesvarkenshouders hebben immers meer geld over voor aantoonbaar gezonde biggen.

De klinische waarnemingen van de dierenarts vormen een belangrijk onderdeel van de SGI. Voor het vastleggen van deze waarnemingen werken de varkensartsen van SUVITA sinds begin dit jaar met het nieuwe registratiesysteem VetAPP. Dit systeem is ontwikkeld in opdracht van SUVITA varkensartsen.

De SGI helpt de varkenshouder ook om doelgericht aan de gezondheid van zijn varkens te werken. Bovendien kan hij daardoor aan derden, zoals financiers en gemeenten, laten zien welke vorderingen hij op zijn bedrijf maakt ten aanzien van diergezondheid.

SUVITA varkensartsen is een samenwerkingsverband van de varkensartsen van vier dierenartsenpraktijken: Dierenartsenpraktijk Nijkerk-Wellensiek, De Klomp Dierenartsen, Dierenartsenpraktijk Veenendaal en Dierenartsen AnimalCare Putten.

De varkensartsen van SUVITA leveren op hoog niveau curatieve en preventieve diergeneeskundige zorg, vanuit een hechte relatie met de varkenshouder en als topadviseur op het gebied van varkensgezondheid.

Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw bericht.

Laatste reacties

 • jeroen.vaneerd@planet.nl

  Ziet er mooi uit, maakt vleeskuikenhouderij transparant en dat is voor draagvlak wel nodig. Gaat alleen volledig uit van langzaam groeiende rassen, dus kan voor max. 25% van de sector interesssant zijn. Ben benieuwd naar de kostprijs van zo'n stukje Windstreek Kip. Verder staat de buitenuitloop mij wat tegen, of zit daar toch nog een dak overheen?

 • De uitloop is overdekt . De bouwkosten zullen wel erg hoog zijn aangezien het een ingewikkelde constructie is . Ik denk dat de Veehouders in de meeste gevallen voor een Serrestal zullen gaan aangezien zo'n moderne foliestal erg voordelig is. Dan het je immers dezelfde voordelen.

 • vleeskuikentje

  De windstreek ziet er mooi uit, maar zou deze stal betaalbaar zijn t.o.v een traditionele stal, en binnen welke tijd zou deze stal kunnen draaien? Het geeft in ieder geval een positief beeld naar de buiten wereld en dat hebben we als sector op dit moment wel nodig. Ik denk dat op den duur deze stal wel concurerend is met de traditionele stallen.

 • Traditioneel bouwen heb ik in het verleden veel gedaan Vleeskuikentje. Dat is in Nederland door alle wetgeving en kosten van grondstoffen voor een Boer nu eigenlijk niet meer op te brengen. Ik heb in Texas mijn hiel gezocht en bouw regelmatig stallen voor clienten. Dat zijn gewoon serrestallen met een hoogwaardige EFTE folie die absoluut langer dan 30 jaar mee gaat . Zelfs de hevige zandstormen die we soms hebben hebben geen grip op deze constructie. Een gedeelte van de stal kan met technieken uit de glastuinbouw verduisterd worden en de temperatuur is het hele jaar door erg goed te beheersen. Ik heb de discussie's van die baars eens doorgelezen maar hij heeft op een aantal punten gelijk . Daar ga ik zelf dus ook iets mee doen. idagro.nl/.../wintergarten.htm

 • brambos

  Ter informatie: het Windstreek-consortium onderzoekt op dit moment de haalbaarheid van het concept (inclusief de investerings- en exploitatiekosten). Wij mikken er op dat deze stal bruikbaar is voor alle vleeskuikens, dus ook de gangbare, zodat er een zo groot mogelijke flexibiliteit is in het gebruik van de stal, en je kunt investeren met het oog op een groeiende markt in de toekomst naar vlees met een ster of meer.
  De Windstreek kent een overdekte uitloop (aan de hoge kant), en heeft de mógelijkheid om daar een buitenuitloop aan toe te voegen onder de bomen. Dat is een optie, afhankelijk van de markt waar je voor wilt werken.
  De bouwkosten zullen -zeker in eerste instantie- duurder uitpakken dan wat nu standaard is. Daar staan echter besparingen tegenover: minder tot geen klimaatinstallaties, en een veel lager energiegebruik.
  Kortom: we willen een aantrekkelijk alternatief voor een grote groep pluimveehouders realiseren, en de perspectieven lijken goed. Maar uitontwikkeling en testen kosten tijd.
  Op www.windstreek.org/enquete kunnen pluimveehouders bijdragen aan de ontwikkeling door een enquete in te vullen. Aan het einde kunnen ze ook hun gegevens achterlaten als ze op de hoogte willen worden gehouden van de vorderingen!
  Bram Bos (Livestock Research / Windstreek consortium)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.