Wat vind jij ervan?

Alternatief opfoksysteem Nivo Inside

31


Nivo Inside
Nivo Inside is een alternatief opfoksysteem voor leghennen dat de voordelen van een Nivo Varia en een rijen volière combineert. In de Nivo Inside kunnen de hennen opgesloten worden; groepen maken met meerdere rassen of entschema’s is mogelijk. Het voer en water bevinden zich in het systeem.
Voordelen:
- niveau verschil vanaf dag 1
- variabele plateau’s
- lagere arbeidsbehoefte
- degelijke constructie
- goede mestdoorlaat
- standaard met mestbanden
- goed getrainde hennen.
- met of zonder beluchting

Farmer Nederland is aanwezig op de Landbouwdagen Intensieve veehouderij, standnummer 536.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit product plaats dan onderstaand uw bericht.

Laatste reacties

 • hansxx

  Voor de schapenhouderij geld inmiddels ook dat het volwaardige bedrijfstak is geworden, met heel veel werk! Dit is moeilijk te combineren met de melkveehouderij.

 • henk fledderus

  meer specialiceeren in 1 tak. hoewel australie een beetje bekent staat als het land van de schapen zie je ook hier meer de consentratie op 1 tak. vaak heeft dit ook met de voorkeur van de ondernemer te maken. schapen vragen veel werk, die heb je er niet zo maar even bij.
  mijn persoonlijke mening: schapen en geiten onderhouden het vloeken.....

 • marjanschaftenaar

  Haha Henk, ik ken het wel. Heb regelmatig met kruiwagen en al in de stal gelegen omdat de schapen zo nodig in de kruiwagen moesten springen. Laat staan als ze een keer uitbreken..
  Maar goed het neemt niet weg dat de schapenprijzen de laatste tijd wel heel erg gestegen zijn door het krappe aanbod. Hierdoor is het misschien wel weer interessant om er wat schapen bij te houden.

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Bij het zitten op twee stoelen moet je zorgen dat je niet tussen beide valt.
  (Schapen)voederprijzen zijn ook gestegen en de wolprijzen juist weer gedaald. Dus reken uit je 'winst'.

 • henk fledderus

  Marjan ik ben geen schapen liefhebber dat zij duidelijk. in Nederland had vader een stuk of 7 en die stonden vrij laag op mijn vrienden lijst.
  toen ik in Australie kwam bracht het geluk mij op een gemengt bedrijf met ongeveer 3500 van die schepsels.. ik heb heeeeeeel veeel geduld geleerd. daar naast ook schapen leren schieten slachten en eten.
  de postieve kant van een 1:3 rotatie met schapen is mij verteld, is dat je graan kunt verbouwen zonder te spuiten.. ja dat is vrij extensief.
  in goede tijden kunnen prijsen in een kwartaal ver 3 voudigen in de schape wereld. koop voor $ 10 000 aan schapen en in 3 maand kun je $ 30 000 maken. het kan uiteraard ook de andere kant op gaan.
  ik denk dat het moeilijk word om met schapen de zaken rendabel te maken.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Wil je schapen goed doen dan heb je daar ook een veelvoud van nodig. De grotere kuddes drijven op subsidie van de provinciale Landschappen. Een andere tak van sport is het melkschaap en eventuele huisverkoop van schapenkaas. Helaas kun je voor schaap en koe niet een en dezelfde melk apparatuur gebruiken, dus je zult dan tussen beide takken van sport moeten kiezen

 • piekje

  Wij willen dolgraag een schapenboerderij beginnen, hebben helaas de pech dat we geen boerderij hebben om over te nemen, en vanaf 0 beginnen valt niet mee!
  We hebben onderzocht wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot een schapenboerderij, maar daar wordt je niet vrolijk van! Wil je het leuk houden met 100/150 schapen, dan is er geen brood uit te halen, puur hobby! wil je het rendabel hebben, dan kom je in de massa en moet je denken aan 500 tot 700 schapen, pas dan wordt het aantrekkelijk! en een vetpot is het dan nog steeds niet. vlees en wol dan. Melken daar komt te veel bij kijken, wel eens gezien naar de hygieneregels? denk je het eindelijk op rit te hebben, kan je weer klussen, is het weer niet up to date.. gek word je ervan. hoeveel schapen moet je melken voor 1 kaasje, welke in de winkel ligt voor 3,95, en wat krijgt de boer daar van terug? Schapen voor hobby dat is mooi, voor erbij kan wel, maar moet je willen, in verhouding veel meer werk dan inkomen. Je moet je arbeidsuur niet gaan berekenen. Schapen zijn hobby, je moet ervan houden! Voor ons is het een droom, die hopelijk op een dag nog zal uitkomen!

 • marjanschaftenaar

  @ piekje het is inderdaad erg lastig om met niks te beginnen, vooral omdat de financieringslasten dan te hoog worden. Ik heb zelf geen ervaring met het melken van schapen. Geiten weet ik wel wat van. Een vetpot is bij veel bedrijven (ook melkvee) ver te zoeken. Eigen arbeid wordt vaak minimaal beloond (of gerekend) en een baan naast de deur van partner is in steeds meer gevallen noodzaak om de privé uitgaven op te kunnen brengen.

 • piekje

  In Friesland en misschien de rest van Nederland ook wel krijg je als beginner bijna geen kans, de grote boeren kopen veel op en worden nog groter, je moet ook meegaan met de tijd. Maar als klein bedrijf kan je het vaak wel schudden, het is financieel zo moeilijk je hoofd boven water te houden, ik zie het om me heen veel gebeuren dat ze naar Duitsland gaan, daar zijn nu nog meer kansen en mogelijkheden om een mooi bedrijf te hebben. In nederland zijn er teveel regels. In Duitsland zijn vaak dezelfde regels, maar zonder strenge controle en hoge boetes, dus die EU regels worden gewoon niet nageleefd.
  En dan komt er weer in het nieuws dat de boeren het goed hebben omdat de prijzen weer stijgen, maar er wordt niet bijgezegd dat de prijzen van oa voer ook stijgen, je hebt er niks aan!
  Een boer ben je door de liefde voor het agrarische leven, en niet voor de inkomsten.
  Op meerdere paarden wedden kan dan nog een uitkomst zijn, voorbeeld een schapenboerderij met een zijtak in het loonwerk, ik noem maar een voorbeeld. Wanneer het ene minder is, bijvoorbeeld door ziekte en lage prijzen, dan heb je altijd de andere tak nog. Je moet er alleen niet vanuit gaan dat het big business is, het is altijd meer werk dan loon.
  Zo heb je ook vaak opfok kalveren als tweede inkomstenbron. Garanties heb je nooit.

 • henk fledderus

  @piekje hoe sta je tegene over emigratie naar oceanie.
  australie en new zealand kun je met je liefde voor schapen wel terecht er zijn bedrijven die opvolgers zoeken, hoe succes vol dat is weet ik trouwens niet.
  hier moet je ook nog steeds hard werken en heb je problemen met voer prijzen of transport.
  daar tegenover staat dat je weinig bemoeienis van de overhied hebt en de bevolking zeer posietief over farmers denkt.. het is wel een pest eind van nederland af..

 • hansxx

  Piekje, ook in Nederland zijn er mensen die met niets gestart zijn. Daar kan ik je verschillende voorbeelden van geven. Je moet wel "ondernemers" bloed in je hebben en bereid zijn om een fikse hobbel te nemen. Om een schapenhouderij te beginnen is Nederland wel het meest geschikt. Nergens zijn de prijzen zo goed te noemene als in NL.

 • piekje

  Nederland heeft zeker mijn voorkeur, maar ik gooi geen deuren dicht voor emigratie, als daar de kansen liggen dan is dat waar ik heen moet. Echter zie ik op dit moment niet de voordelen tegen de nadelen opwegen van emigratie. Als ondernemer moet je risico's nemen, en de in begin moeilijke tijden zien te overleven. Momenteel zijn de prijzen hier inderdaad goed, hierdoor is de aankoop natuurlijk ook een veel grotere investering. Echter ook met deze goede prijzen is het knokken voor je centen.

 • marjanschaftenaar

  Piekje, ik begreep laatst dat als je nu iets wil beginnen met schapen je eerst ooi lammeren moest kopen en deze zelf op moet fokken. Dit omdat er gewoon weinig fokschapen beschikbaar zijn en deze flink duur zijn. De mogelijkheid is er zeker om wat te beginnen maar dan moet je ergens goedkoop aan een huis (schuur) en een stuk grond zien te komen. Dan eerst klein beginnen met een baan naast de schapen en dit langzaam opbouwen.

 • Alette

  Inderdaad Marjan. Mijn zus en zwager zijn bezig met het opzetten van een schapenhouderij. Mijn zwager is al vanaf zijn 20ste (is nu 30) bezig met een kleine groep schapen en deze groep steeds iets groter maken. Nu zitten ze - na aankoop van een x-aantal schapen en een grote geboortegolf in de stal - vast op een bepaald punt. Ze hebben eigenlijk 3 opties:
  'gaan we door, dan hebben we een boerderij nodig'
  'gaan we stoppen dan is deze droom en alle tijd en geld die in dit project zit weg.'
  of
  'gaan we inkrimpen en bouwen we later weer op als de bank mee gaat werken.'
  De wil en het bedrijfsplan liggen al tijden klaar. Alleen werken de bank en de huizenmarkt helaas niet mee.
  Overigens krijgen ze voor de lammeren die nu weggaan voor het vlees goede prijzen.

 • piekje

  een huis met liefst achterstallig onderhoud (kosten drukkend) maar wel leefbaar en een goede schuur en paar hectare grond is inderdaad de beginsituatie waar we naar op zoek zijn. Een baan naast de schapen is niet alleen in het begin nodig, dit is bijna noodzakelijk. Ook om de moeilijke tijden op te vangen is het beste om een inkomen ernaast te hebben. Het zijn nu goede tijden, maar er komen ook altijd weer mindere tijden.

 • piekje

  @Alette, het zijn inderdaad vaak de banken die het maken of kraken. Wat je soms ook ziet gebeuren is dat boerderijen in de omgeving geen opvolger hebben en het land en hokken verhuren/pachten tot er een opvolger is of tot ze er aan toe zijn de boerderij volledig te verlaten.

 • Alette

  @Piekje, klopt helaas. Maargoed, wat kun je er als boerzijnde aan doen om de bank te overtuigen? Je hebt al een klein kapitaal nodig als 'buffer' om de bank te overtuigen. Zélfs in de schapenhouderij waar het nu allemaal toch behoorlijk goed lijkt te gaan. (grote vraag: Blijft dat zo en zo nee, wanneer zakt de boel dan als een kaartenhuis in elkaar?)
  Mijn zwager en zus hebben beiden overigens een baan naast de schapen en willen het liefst straks per 2 jaar naar 3 keer lammeren. Vind het knap dat ze dat kunnen naast hun baan. Of ik hecht teveel waarde aan mijn slaap...

 • piekje

  In de lammertijd moet je het inderdaad doen met weinig slaap, het is ook zeker niet makkelijk, maar daarvoor heb je juist de liefde voor de schapen nodig, doe je het niet met hart en ziel, dan is het moeilijk op te brengen. 3 keer in de 2 jaar lammeren dan zie ik inderdaad steeds meer gebeuren, lijkt me zelf ook een prima systeem! Nadeel is echter wel dat je hiervoor vaak meer ruimte nodig hebt, zowel in grond als in hokken. En dan heb je die bank weer tegen te werken... de grote boeren redden het vaak nog wel op met hun vermogen en kapitaal, maar voor de wat kleinere boeren word het zeer moeilijk gemaakt. Precies de reden dat er steeds grotere boeren komen, die kopen de kleinere op, de grote boeren krijgen het wel voor elkaar bij de bank.. Diep triest!

 • gerrit coppens
  Panellid

  Een kennis van me, die hier ook geregistreerd staat, is al jaren in Canada bezig met het starten van een schapenbedrijf. In zijn geval is het langzaam groeien met steeds meer grond en schapen erbij, maar wel ook samen een baan buiten de deur

 • marjanschaftenaar

  Piekje, heb je al gesprekken gehad met de bank en ook al een ondernemingsplan opgesteld? Ik weet uit ervaring dat als je een reële begroting maakt en deze goed kan onderbouwen er wel wat mogelijk is. Maar goed dan is het nog afwachten of je een goede en vooral goedkope locatie kan kopen.

 • piekje

  Marjan, Voor een goed ondernemingsplan moet je eerst de locatie weten. Een concept ligt klaar, zodra de locatie en de kosten hiervan bekend zijn,wordt dit reëel. Locatie bepaald alles, dit bepaald hoe groot je kan beginnen en wat de kosten zijn, ook qua vaste lasten. Verschil kan heel groot zijn! Gaat er inderdaad om dat je goedkoop een toplocatie kan krijgen.

 • JAMieras

  Laat de schapen aub waar ze zijn. Wij hebben 400 ooien gehad nu nog 100. Nog nooit zoveel werk gehad en nog nooit zo hard buiten de deur moeten werken om het te bekostigen. Droom lekker verder en laat ze waar ze zijn. Een schaap is een hobby dier en zal dat blijven denk ik. De bank wil niet voor niets niet investeren in een schapenhouderij.

 • piekje

  Het is inderdaad veel te veel werk ten opzichte van de inkomsten, het wordt pas echt aantrekkelijk bij 500 tot 700 schapen, ook dan is het niet in verhouding met werk en inkomen. En dan is het ook te groot. we weten wat het is en hoe moeilijk het is , maar dromen zijn er toch niet om te vergeten? We weten wel ongeveer waar we aan beginnen, en met een zijtak erbij is het niet onmogelijk. Als je iets wilt bereiken moet je risico's nemen, en werkt het niet, dan heb je het geprobeerd. Je kan natuurlijk ook bij voorbaat zeggen ik wil me voor het harde werken behoeden, maar wat voor boer ben je dan ook, dan denk je je hele leven, wat als... hoe zou het zijn geweest als.. En werkt het niet, dan werkt het niet, dan blijf je zitten met een restschuld die je weer weg moet werken, maar dan kan je in ieder geval zeggen, we hebben het geprobeerd. Het is maar net hoeveel ondernemersbloed je in je hebt en hoeveel risico je durft te lopen. Iedere (succesvolle) ondernemer is begonnen bij het nemen van risico's, je moet ze natuurlijk wel goed tegen elkaar opwegen. Het is niet zo dat we ons er als een dolle dwaas op blind staren.

 • hansxx

  Piekje, als ik je andwoorden lees zit je alleen je zelf in de weg om te beginnen. Er zijn schuren genoeg te huur, en er is land zat te huur en/of te krijgen. denk maar eens aan staatsbosbeheer of het fryske Gea. Dat je het in het begin niet mooi voor elkaar hebt, dat zal duidelijk zijn. Maar er zijn mogelijk heden zat om te beginnen. Een klein beetje out of the box gaan denken!

 • piekje

  Land kopen is geen optie gezien de prijzen, huren is de oplossing. De ideale situatie is het vinden van een boerderij zonder opvolger met bewoners op leeftijd, waar niet veel boerenactiviteiten meer zijn, dan kan je de boel langzaamaan overnemen door gebruik te maken van de hokken en het land, maar er niet meteen bij te wonen.

 • Als je start met ooi lammeren (zoals Marjan terecht als beste manier geeft om op te starten ) moet je rekening houden met een steeds groter wordende groep in jullie samenleving die het super vind dat er schapenhouders zijn. Probleem is echter dat deze mensen alleen (liefst vers) ritueel geslacht vlees mogen eten en de wol gaat in de afvalbak. De PvdD maakt het deze mensen erg moeilijk om aan Nederlands vlees te komen Met hun huisdierknuffelen beleid. Ik ben voor dierwelzijn als het kan en weet uit ervaring dat je goed voor het Vee moet zorgen om in de toekomst nog een goede prijs te vangen voor de productie. Er zijn veel wegen naar Eden . Hier onder enkele goedbedoelde tips van een oude knar die zijn heil in een ander continent zocht:
  # Ga via Crowd Funding ( adopteeer een Schaap ) beginnen met het produceren van Duurzaam schoon vlees voor de mensen die nu moeilijk aan hun ritueel geslacht vlees kunnen komen. Dan weet je echter wel zeker dat je met deze bevolking een verbond sluit en ook hun handelswijze moet kunnen begrijpen. Ze halen zo je bedrijf leeg als je eventjes een nacht niet goed oplet! Je moet lettelijk bij de kudde slapen en niet bang zijn.
  # Probeer een schapenweide over te nemen zoals in Zoetermeer (waar ik de laatste x dat ik daar was weinig beweging zag) Dan heb je gelijk een functie in de recreatieve hoek.

 • Emigreren gaat momenteel met de verwende generatie's eigenlijk altijd fout. Daar moet je dus echt niet aan denken want je komt op hangende pootjes terug met een enorme kater terwijl je schaapjes wilde hebben.
  #Zakelijk moet je bijna lettelijk de strot door kunnen snijden van de conccurent en tussenhandel (zoals veel gelovigen dat kunnen)
  # Werknemers mag je niet als mens zien en dieren ook niet als mens willen behandelen
  # Begin anders een Kinderboerderij met een biologisch (web) winkel
  ( ook weer een tip volgens mij ;-)
  #Sta ook NOOIT stil bij de gevolgen voor het milieu van jouw bedrijfsvoering als je op den duur veel groter moet worden om nog rendabel te kunnen draaien zoals de familie van Allete.
  #Je moet het prettig vinden om steeds weer met een nieuwe regelgeving te werken die nooit logisch is vanuit het standpunt van een hardwerkende ondernemer.
  # Je moet ook de schapen onder de bevolking kunnen uitbuiten in JOUW belang om als een goede ondernemer te kunnen slagen in deze tijd van teruggang.

 • Laat vooral dat laatste punt goed naar voren komen bij de gesprekken bij de bank aangezien je dan eigenlijk een bankier bent en gelijk met een startkapitaal de deur uit loopt. (Kijk uit dat ze je niet en baantje aanbieden!)
  Even serieus ! Blijf ten alle tijden vrij in de manier van doen . Leg jezelf niet aan de ketting van het monitaire gezag want je werkt de rest van je leven voor die zakkenvullende slavendrijvers. Groei langzaam naar jouw droom of beland in een nachtmerrie ( alweer geen schaap)

 • marjanschaftenaar

  Wat ik hier ook zie in Doetinchem is dat schapen het groen in en om de stad bijhouden. Ze staan langs taluten en bij braakliggende terreinen en worden om de zoveel dagen naar een nieuw stukje gebracht. Misschien is dat ook wel iets om mee te beginnen een soort van stedelijke schaapsherder :)
  Waar een wil is, is een weg!

 • henk fledderus

  staats bos en ryks water staat kunnen wel eens interssant zijn om te beginnen wat schaapjes op de dijk of voor onderhoud van de bos perceeltjes

 • Er moet meestal alleen maar geld bij als het over het begrazen gaat . Dat is nu net het probleem met de bestaande Herders.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.