Wat vind jij ervan?

Praktische oplossing handmatig kunstmelk verstrekken . Student Company CAH Vilentum Dronten

6


Voeren jullie thuis de kalveren met de (speen)emmer? Hoe zit het met de temperatuur bij verstrekken? We zijn bezig met een praktische oplossing hiervoor . Om het optimaal te ontwikkelen hebben we een paar vragen aan jullie. Zie de link voor de enquete van 5 vragen.
Groeten
Lennaert Pieter Rademaker
Rolf Hogen Esch
Christian Muilerman
Maarten Kraaijenbrink
Coen Pleiter
Klas 3dvo
webmail.aeres.nl/.../redir.aspx

Laatste reacties

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Hai,
  Ik voer thuis altijd de kalfjes en wil best die 5 vragen beantwoorden... maar hij komt met een inlogscherm en WW...??? en dat heb ik niet daarvoor.
  Misschien even checken.
  Groetjes Minouche

 • RijkersFarm

  Ha klas 3dvo,
  Net als bij Minouche kom ik ook niet verder dan het inlogscherm...! Wij zijn sinds 3 maanden overgestapt van individuele speenemmers naar groepspeenbakken. Bij meerdere kalfjes in een strohok heb je bij aparte speenemmers altijd "snelle en langzame" spenen erbij zitten en het grootste kalf heeft altijd die 'snelle" emmer en als ze de emmer leeg heeft jaagt ze het mindere kalfje van de emmer en zodoende krijgt dit kalf dan minder melk als met een groepsbak. Tot nu toe bevallen de groepsbakken goed alleen zijn ze moeilijker schoon te maken dan aparte speenemmers. Wij pakken om kunstmelk aan te maken water van 43 graden (altijd met temperatuur meter op temperatuur gemaakt) en doen daar het poeder bij en met een goede klopper word dit opgeklopt. Daarna word het in de groepsbak geschonken en drinken de kalfjes het meteen op.
  Succes met jullie onderzoek, groetjes Marcel

 • janskip

  aangezuurde melk lijkt mij niet goed voor het bacterie leven in de darm/pens bij mestonderzoek bij overige dieren zien wij ook een negatief resultaat van zuur door het voer/water het werkt wel om pathogene bacterien te doden maar helaas dood het alle bacterie.
  Advies voeg 10-20 flora optimaal door de melk en kalveren groeien nog harder minder diarree etc

 • jstut

  Aangezuurde melk is niet nieuw dit werd in de jaren tussen 1970 en 1980 ook toegepast, het werd toen in gezet met een speen met een slang in een melkbus. De melkpoeder was zou samengesteld dat de PH verlaagd was. De kunstmelk werd koud aan geboden, dit om de kalveren af te remmen in de opnamen van deze zure koude melk. Dit systeem werkte echter niet, de klaveren namen te veel melk op in een korte tijd en stonden dan veel te dik en te trillen van de kou. Wij zijn toe snel weer op de oude emmer methode terug gegaan. De methode was bedacht om een keer per dag melk verstrekken zodat de kalveren opfok minder tijd in beslag zou nemen en de gezondheid van de kaveren zou verbeteren. Niet dus. Nu zie ik bij wat collega`s die FER gebruiken en deze met 25 gram per kalf aan de kunstmelk toevoegen als de klaveren van de biest af zijn. Deze collega`s vertellen, dat zins zij deze FER aan de kunstmelk toevoegen geen problemen meer hebben met de gezondheid van de kalveren. Wel vertellen deze collega`s dat het moeilijk is om de FER goed opgelost te krijgen, maar als je wat meer geduld hebt, de klaveren met het laatste restje melk de FER toch voldoende naar binnen krijgen. Resultaat minder werk door gezonde klaveren en dus meer rendement uit opfok.

 • ter draefs

  Hallo, Ik gebruik verse melk en een beetje verzuurde melk aan kalveren die geen biest meer krijgen.
  Na ze ouder worden krijgen ze 50-50.
  Tevreden , minder diaree.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.