Wat vind jij ervan?

Hotraco SmartFlow ventilatiesysteem

24


Ventilatiesysteem voor varkens

Hotraco Agri schrijft geschiedenis door de aankondiging van een nieuw ventilatiesysteem voor varkensstallen. Hotraco SmartFlow zoals het nieuwe ventilatiesysteem zal gaan heten, werkt op basis van drukverschil waardoor de meetventilator in de varkensafdeling overbodig wordt. “In januari 2010 zijn we gaan kijken wat de mogelijkheden waren om op een andere manier te ventileren en nu zijn we klaar om het te laten zien aan de wereld” aldus Hotraco Agri directeur Chris Beelen.

Hotraco SmartFlow werkt op basis van een drukverschil-meting. Door de verschildruk tussen de afdeling en het centrale kanaal te meten met een druksensor, bepaald de Orion-computer de in een afzuigpunt verplaatste luchthoeveelheid. Bij een lage luchthoeveelheden zal de Orion het afzuigpunt nagenoeg sluiten in combinatie met een hoog drukverschil. Op deze manier worden buitenweersinvloeden zoveel mogelijk buitenspel gezet en wordt nog altijd zeer precies geventileerd. Een minimale luchtsnelheid van 0,5 m/s, zoals bij de meetventilator, behoord hierdoor tot het verleden. Ervaring leert dat deze meetventilator vervuild kan raken waardoor afwijkingen plaats gaan vinden. Hierdoor bestaat de kans dat niet de juiste luchthoeveelheid geventileerd wordt en de dieren ziek worden. Uiteindelijk zal dit resulteren in een hoger medicijngebruik en meer kosten per dier.

Volgens Beelen, heeft Hotraco met het SmartFlow ventilatiesystem voor varkens goed ingespeeld op de markt, waar al enkele jaren de vraag ligt voor een simpel en betrouwbaar ventilatiesysteem zonder meetventilator of andere bewegende delen die kunnen worden aangetast door ammoniak en vocht. “We zijn erin geslaagd om intelligente software te ontwikkelen, waarbij bedieningsgemak en dierwelzijn hoog in het vaandel staan” aldus Beelen.De voordelen van Hotraco SmartFlow op een rij:
- Nauwkeurige en betrouwbare meetbereik o.b.v. drukverschil (ook bij lage luchthoeveelheden)
- Geen minimum snelheid nodig in het afzuigpunt.
- Weinig last van buitenweersinvloeden bij minimum ventilatie.
- Altijd de juiste onderdruk in de afdeling, daardoor juiste verhouding verse lucht bij de dieren en afvoer van
schadelijke gassen
- Eenvoudige bediening en duidelijke menustructuur
- Geen meetventilator in de varkensafdeling daardoor vrijwel onderhoudsvrij

Het innovatieve Hotraco SmartFlow maakt zijn debuut op de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij van 23 tot 25 oktober in Evenementenhal Hardenberg.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit product plaats dan onderstaand uw bericht.

Laatste reacties

 • Aad Baars

  De schaalvergroting is niet echt de oplossing!

 • janskip

  Wat een weer kort zichtige en niet van kennis onderbouwde van onze AAd Baard
  dit bedrijf was een Biologisch bedrijf met uitloop speciaal voor de consumenten zoals meneer Baars deze graag ziet
  deze veehouder is een pluimveehouder die volledig uit overtuiging biologisch is en er ook naar handeld maar daar zit het probleem uitloop is te gevaarlijk voor de diergezondheid maar ook de volksgezondheid
  IK HOOP DAT DE DHR BAARS NU EENS AANGEEFT DAT HIJ FOUT ZIT MET ZIJN REACTIE

 • Aad Baars

  Het betreft hier waarschijnlijk een intensieve industieele Biologisch bedrijf. Ik heb nooit beweert dat een Biologische stal met open uitloop veilig is . Ik werk in belgie met Ondernemers die een grote overdekte uitloop bouwen bedekt met zonneenergie panelen en actieve lichtkoepels. De eerste stallen draaien nog dit jaar naar aanleiding van de innovatieaward die ik in Belgie won met dit concept. Dan is de besmetting met pathogenen door tegenstanders van de Biologische pluimveehouderij een stuk minder eenvoudig. Het dioxineprobleem speelt dan ook niet meer.

 • janskip

  komt dioxine nu opeens wel door de uitloop een aantal weken geleden sprak je duidelijk uit dat dit uit het voer kwam
  je verzint steeds wat nieuws om je zelf vrij te pleiten en die bedrijven in belgie zal ik eens opzoeken en een gesprek mee aan gaan want klinkt leuk als de consument dat goedkeurd maar is in ieder geval geen biologische of 1 ster bedrijf omdat de eis van buitenloop blijft dus niet overdekt.
  WEES EEN VENT EEN GEEF TOE DAT JE HIER MET DUIZEND PETTEN ZIT EN NOOIT TOEGEEFT DAT JE FOUT ZIT

 • Aad Baars

  Ik ga toch echt niet toegeven dat ik fout zit als dat niet het geval is .
  Dioxine komt meestal door het aangebrande vet dat de voederindustrie meemengt in het voer Tevens zijn PCB's en PAC's regelmatig aanwezig in vervuilde regulierevoeder . In stedelijke gebieden zit inderdaad veel dioxine in de neerslag maar dat is niet de hoofdoorzaak.
  De Mensen waar ik mee samenwerk in Belgie zitten niet op pottenkijkers te wachten. Kijk de komende tijd maar op Google earth als ze de foto's hebben ververst. Vooral in Belgisch limburg zul je de stallen makkelijk herkennen. Deze overdekte uitloop is volledig volgens de nieuwe inzichten van de EU en de Dierenbescherming is zeker heel gelukkig met deze ontwikkeling. Gewoon lekker de ruimte en voldoende frisse lucht terwijl de hinderlijke Infrarood warmte in het zonlicht de kam van de Dieren niet opwarmt. Maar wel gemiddeld 800x meer licht dan de reguliere Kippen in de stoffige stinkstallen. Beter kun je niet voor je Dieren zorgen.

 • kleitokkers

  Een ja nee discussie , daar schiet je niks mee op. Ontwikkelingen zijn goed ook om er mee te discuseren. Hiermee hou de denkprocessen aan de gang en beweging in de sector. Ik wil alleen wel kwijt dat mensen die iets innoveren dan zo enthousiast, zijn, worden blijven, dat ze hun objectiviteit uit het oog verliezen. En een soort moraalridder vanuit hun zeer goed idee worden. En al het andere cq vorige niet meer respecteren. Dat is jammer voor de discussie. Want elke fase heeft een geschiedenis en een beslissings proces.

 • kleitokkers

  @Aad Baars deze publiciteit is een oorzaak van de veranderende wetgeving hier kun je als sector niks aan doen. Wel vind ik dat de consument volledig moet worden voorgelicht. En alle voor en nadelen van de huidige systemen ( volledig wetenschappelijk objectief) ergens zou moeten kunnen vinden zodat de consument zijn eigen keuzes kan maken. Ps. Hoe gaat de duitse sector hier mee om waar gemiddeld 1 bedrijf per maand een dioxine probleem heeft

 • Aad Baars

  Ik hoop dat de moderator deze discussie wel laten staan Kleitokkers . dit zijn wel de momenten dat er door heel veel mensen nagedacht word over deze problemen.
  We kunnen onze momenteel geen nostalgische gedachten veroorloven als we mee willen blijven spelen in de europese markt. Ik ben een van die gedreven mensen die de innovatie's de markt in slepen maar ben wel een realist. De Duitse overheid heeft een ambtenaar in ons team in Brussel geplaatst welke verslag uitbrengt over de ontwikkelingen aan zijn Minister.
  In Duitsland en Belgie is de energieleverende overdekte uitloop in een paar jaar volledig terugverdient door de groene stroom certificaten dus de Banken finacieren deze projecten heel graag.

 • Aad Baars

  Het duurde 30 jaar voor de legbatterijen de stal uit werden gereden richting de boot naar Afrika. We verwacht dat de Consument nu nog zo naief is is vergeten dat er nu veel informatie op het internet staat . Daar heeft de overheid geen grip op en ook de industrie staat machteloos tegenover deze openheid. Wachten we tot buitenlandse bedrijven de juiste beslissingen nemen op ons grondgebied?

 • Aad Baars

  Het is overgens GEEN Biologisch bedrijf.

 • kip o loog

  Geachte heer Baars,
  Als u meer reacties wil, moet u wat vriendelijker over komen.
  Want u hebt schijnbaar te veel vrije tijd om te reageren maar een hard werkende pluimveehouder heeft dat niet.
  Het lijkt wel dat dit medium voor u is opgezet!

 • Aad Baars

  Geweldig toch Kip o Loog . Ze hebben bij Reed elsevier gewoon een heel team aan het werk gezet om mij een doel in mijn leven te geven.
  Juist door bot en fel te reageren krijg ik via de mail veel positieve reactie's . Slap ouwehoeren doe we maar in de kroeg. Dit is een tijd van handelen of verzuipen !
  Ik werk namelijk ook erg hard (veel achter de PC en ben veel onderweg) Er zijn erg weinig mensen die er een probleem mee hebben dat ik actief ben op BoerderijConnect en de Redactie ziet tot nu toe ook geen problemen!
  Heb je ook een eigen mening ? Je bent anoniem dus lucht je hart!

 • janskip

  Aad onder welke steen heb je de afgelopen weken gelegen er zijn meerdere connect gebruikers die al openbaar hebben gevraagd jou te verwijderen van dit medium, ben zelf al twee keer per mail benaderd door de reactie over jou stijl van schrijven en doen er zijn ook meerdere van jou reactie verwijderd van dit medium omdat ze te ver gingen o.a mensen direct op de persoon spelen en prive gegevens van deze personen op dit medium te plaatsen.
  In veehouderij Europa kent niemand jou je krijgt positieve berichten op de mail ja die krijg ik ook maar niet van mensen op dit medium, ik zal bij onze collega s van BELPLUME eens navraag doen over des betreffende pluimveehouders in Belgie die dat aan het doen zijn

 • Aad Baars

  Als het gaat om natuurlijke weerbaarheid is een kip in een enorme reguliere vrije-uitloopstal veel zwakker dan een kip in een Biologische stal. Dat heeft zeker te maken met de genetisch kracht. Daardoor is de kans op besmetting lager bij het laatst genoemde stal.
  De kans dat een Biologische kip met de juiste medicatie gewoon geneest van de Vogelgriep is veel groter dan de overlevingkans bij de reguliere soortgenoten. Mensen die door middel van een verantwoord leef/eet patroon hun lichaam in goede conditie houden lopen niet net als fastfoodetende mensen de deur plat bij de huisarts . Probeer dit maar eens met een strak gezicht tegen te spreken.
  Dat 3 of 4 van de honderden leden niet graag de waarheid onder ogen willen zien is nog geen reden om mij monddood te maken . We leven niet in China waar de waarheid niet verteld mag worden.

 • Aad Baars

  Belplume en ILVO Dier zijn op de hoogte maar zeker niet betrokken bij het Innovatieproject. Ik werk voornamelijk met de echte deskundige op zoologisch gebied en die vind je in Leuven aan de KU.Klop eens aan bij de grote reguliere vermeerderaars zoals Belgabroed om te vragen of ik al langs geweest met mijn Sulphurplasma verlichting. Alleen de Biologisch ondernemers zijn innovatief bezig in Belgie en deze Ondernemers gaan absoluut niet met een voorstander van de achterhaalde bio-industrie in gesprek

 • Wian

  Wat mij het meest iriteerd is dat er bijna niemand in houdelijk ingaat op de stelling die op dit forum wordt neer gezet enkele van deze gebruikers menen dat dit forum enkel voor hen bedoeld is om reclame te maken voor zichzelf en hun bedrijf.

 • Wian

  Meneer Baars , u praat over genetiche weerbaarheid van de biologische kip beter zou zijn dan de regulier gehouden kip , hier blijkt weer maar dat u ergens u menining over wil geven waar je niks van af blijkt te weten de biologische kip is van het zelfde ras als de regulier gehouden kip er is namelijk geen verschil in fok lijn.
  Ik heb het u al meer gezegd zorg dat je juist geinformeerd bent voor je wat zegt.

 • Aad Baars

  Eerst goed lezen help wian. Ik heb het over genetische kracht ,dus niet weerbaarheid, en die gaat bij reguliere bloedlijnen verloren doordat op de verkeerde eigenschappen doorgefokt wordt . Een reguliere plofkip heeft bijvoorbeeld een enorm groot stuk borstvlees dat longen en hart hinderd en een Biologische kip is gewoon in proportie. Je mag hier gewoon weer een ja/nee disccusie van maken maar probeer te bedenken wie hier het meest geloofwaardig overkomt . www.metronieuws.nl/.../SrZlfu!lwCmriFnywLQc

 • Wian

  in derdaad lezen er is geen verschil in bloedlijn dat een kuiken biologisch wordt is pure willekeur in de broederij de ouders van deze biologische kippen zijn de zelfde als van de reguliere dus niks verschil in bloedlijn je lult weer eens zo als altijd als een kip zonder kop eerst info opdoen voor je reageerd. wat discuteren betrefd met jou kan je dus niet jij praat alleen uit emotie van je eigen bank rekening.

 • Moderator Boerderij Connect

  Allereerst wil ik jullie wijzen op het oorspronkelijke artikel: www.boerderij.nl/.../Vogelgriep-in-Hagestein-is-milde-variant-1047224W Daarnaast is er via verschillende media (o.a.) metro aangegeven dat dit zou gaan om een uitbraak op een bedrijf met vrije uitloop.

  Het is de bedoeling op Boerderij Connect om te praten over het onderwerp wat is aangegeven in de eerste post. In dit geval is het 'on topic' onderwerp dus de ruiming van het bedrijf en de hoeveelheid slechte publiciteit de sector zich kan veroorloven.

  Verder is het niet de bedoeling om provocerend te posten op Boerderij Connect. Denk hierbij aan het herhaaldelijk geven van één en dezelfde mening. Geef elkaar verder ook de ruimte om zijn of haar eigen denkwijze uit te leggen en na te leven. Respecteer elkaar en ga alleen in op elkaars posts, niet elkaars persoonlijke kwaliteiten.

 • Aad Baars

  De verre voorouders van reguliere en biologische kippen zijn waarschijnlijk wel familie. De ouders van de twee huidige bloedlijnen zijn toch echt niet meer het zelfde . Biologisch kuikens mogen niet meer uit de Reguliere broederijen komen ! Als je dit blijft ontkennen geef je automatisch toe dat de frankensteinachtige verminkingen die een plofkip vertoont puur en alleen door de voeding ontstaat . We weten dat bepaalde antibiotica puur voor de groei door de voeder gaat maar er moet dan toch echt meer aan de hand zijn.
  Gebruiken de reguliere boeren ontraceerbare chemische groeistimulatoren ?nl.wikipedia.org/.../Prednison
  Wat doet dat met de volksgezondheid op de midden lange termijn ?
  De ernstige verminkingen zorgen voor uitval (hartfalen) en ernstige problemen aan de poten en huid. Het bottenstelsel ( lijkt op plastic) van de plofkip bestaan bijna alleen maar uit holle botcellen door het kalkgebrek en het beenmerg is vervuild waardoor het immuunsysteem zwak staat tegen de dierziekte die in Utrecht toesloeg.
  Vorige week wandelde ik tussen de Biologisch leghennen die in de 43 ste week nog lekker in de veren zaten . Er zaten maar een paar hennen tijdelijk in de ziekenboeg.

 • janskip

  Deze discusie is gesloten ivm de input van een van de deelnemers waar geen discussie mee valt te voeren helaas, op deze manier wordt dit medium ten gronde gericht

 • Aad Baars

  Duidelijk is dat een aantal BoerderijConnect leden het op Feitelijke argumenten niet meer kunnen winnen en het zat zijn om in mijn spiegel te kijken . Waarom is het juist alleen voor de Nederlander zo moeilijk om te innoveren als hij zijn markt ziet instorten?
  Volgende week moet ik eigenlijk in Engeland gaan praten bij een Supermarktketen die tientallen Veehouderijen heeft laten bouwen. Dat zou ik erg prettig moeten vinden maar ik weet dat we aan die keten vanaf volgend jaar maart nagenoeg geen Nederlandse kipproducten meer kunnen leveren.
  Dit betekent wel dat de Nederlandse economie er alweer een stukje op achteruit gaat! Tijdens de Olympische spelen heb ik de Nederlandse sporters gevolgd en niet de Britse.

 • Moderator Boerderij Connect

  Omdat deze - persoonlijke - discussie geen eind is gekomen gaat deze discussie op slot.

  Voor een volgende discussie is het van belang om in de gaten te houden dat je niet provocerend aan het posten bent op Boerderij Connect. Dit is namelijk niet toegestaan en komt de sfeer op het platform niet ten goede. Een provocerende post is bijvoorbeeld het herhaaldelijk geven van één en dezelfde mening. Geef elkaar verder ook de ruimte om zijn of haar eigen denkwijze uit te leggen en na te leven.

  Respecteer elkaar en ga alleen in op elkaars posts, niet elkaars persoonlijke kwaliteiten.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.