Wat vind jij ervan?

maaier

42


ik wil een nieuwe maaier gaan kopen, ik heb 3 offertes liggen van krone, kuhn en lely. het prijs verschil is zeer klein.
zijn er mensen met ervaring met deze merken ?

Laatste reacties

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Ik denk dat we beter kunnen reageren als we ook weten wat voor type maaier.
  Gaat het om een trommelmaaier of met maaibalk, breedteafleg of niet, kneuzer..of niet. Naar mijn mening krijg je dan een gerichtere reactie. Succes met de koop.
  verder kan ik je niet helpen want wij hebben nu nog een kverneland, met maaibalk, breedteafleg en kneuzer. Wel gaan wij dit jaar ook een nieuwe maaier aanschaffen, maar willen geen maaibalk meer...wij gaan weer terug naar de trommelmaaier. Wel met breedteafleg en kneuzer.
  Groetjes Boerin uit het midden des lands

 • Schapenhouder

  ikzelf heb een Lely maaibalk metkneuzer, vergt weinig trekkracht dus weinig dieselolie

 • kuhn is beter

 • PetervandeMerwe

  Kuhn heeft over het algemeen kwalitatief goede maaiers. Waarbij ze wel vaak zwaar gebouwd zijn dus zal deze ook meer trekkracht vragen. Kuhn machines worden vaak ook als loonwerkers machines gezien die gemakkelijk veel hectares aan kunnen zonder problemen.
  Van Lely weet ik zoals hierboven ook gezegd dat ze weinig trekkracht vragen.
  Over Krone weet ik niks

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  @lucassen, graag meer onderbouwing waarom Kuhn beter is ...zo heeft de melkveehouder die zoekt er nog niet zoveel aan.

 • -jantje-

  @ Hoeve Bouwlust, dankje voor de tip: het gaat om een schijvenmaaier met kneuzer en breedte afleg

 • -jantje-

  iedereen bedank voor de reactie s en meningen.
  het is een john deere maaier (kuhn) geworden, vanwege het feit dat deze zeer zwaar gebouwd is.
  en warom een john deere en geen kuhn ? de maaiers zijn precies hetzelfde alleen de kleur en john deere heeft stalen klepels i.p.v. kunststof.

 • karman-de-grote

  Heb je ook niet eens gekeken naar een Kverneland/ Vicon maaier deze komt vaak goed uit de testen

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Wij hebben inmiddels ook een andere maaier gekocht, wij hadden 1 van de eerste kverneland maaiers met kneuzer en breedte afleg.
  Nu hebben we een Claas gekocht. Aan het eind van de rit bleven de Vicon ( deutz fahr, alleen andere kleur ) en de claas over.
  Door de vele zeer positieve reacties van ( bekende ) collega veehouders over een claas maaier en eigen gevoel bij deze maaier hebben we dus besloten deze te kopen.
  Er komt bij ons wel een hydraulisch verstelbaar zwadbord op....wat absoluut niet leverbaar is in het programma, dit heeft Vicon wel als optie, en wij hebben het daar dus gewoon van overgenomen. Het mechanisatiebedrijf vond het wel een uitdaging om dit er op te maken... dus ...alleen kosten van de cilinder zijn voor ons, arbeid niet. Leuke deal dus.
  Hij is trouwens 3 meter breed en heeft een kneuzer ( metalen vingers ) en breedte afleg.
  Medio eind april komt hij... we wachten vol spanning.

 • frank_mf

  Wij gebruiken al meer dan 20 jaar Kuhn Machines en zijn daar erg over te spreken. De machines zijn heel degelijk en vergen weinig onderhoud. Bij Kuhn valt de kwaliteit nooit tegen ;)

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Zo blijft iedereen altijd een persoonlijke voorkeur houden.
  Onze achterbuurman verkoopt Kuhn, alleen telt de kwaliteit van service ook sterk mee en ja... die is bij de Kuhn dealer in de buurt van (sterk) mindere kwaliteit.
  Het feit dat je een afspraak maakt om over een nieuwe maaier te praten en hij dus zou komen kijken naar de inruil....en dan na 2 keer bellen nog niet komen.... ja dan houd het op. Wel jammer, want Kuhn staat inderdaad goed bekent.
  Tussen Deutz Fahr en Vicon ( zelfde maaier alleen andere kleurvoering ) zat een enorm verschil qua prijs ( ??? is verf zo duur ? ). Maar de Vicon dealer zat voor het mooi weer te ver weg. Met stukken een 25 minuten in de auto... dat is dan net jammer. Anders was de kans groot dat het een Vicon was geworden.
  Claas doet het goed, dealer dichtbij, service goed... prijs kwaliteit ook naar onze zin. Dus die kreeg uiteindelijk de meeste pluspunten.
  We hopen dat hij het zometeen waar kan maken als we gaan maaien. Moet eerst het gras nog even lekker door gaan groeien.
  Groetjes M

 • frank_mf

  Misschien kan je ook kijken naar de rest/volgende inruilwaarde, die ligt bij Kuhn nog behoorlijk hoog in ieder geval, al weet ik dat voor Krone en Lely niet zo.

 • frank_mf

  Wij hebben trouwens een Kverneland maaier (volgende wordt een Kuhn omdat m'n vader nou eenmaal kuhn-fan is) maar zijn ook behoorlijke maaiers ;) Trekken ligt over het land en maaikwaliteit is super. Ik denk dat de kwaliteit van de 3 maaiers niet ver uit elkaar liggen dus gewoon naar de service van de dealer kijken dan ;)

 • hanskoen

  Jammer dar hier de Fella maaiers niet genoemd worden. Bij ons geroemd door de goede kwaliteit en perfekte maaibeeld. De kneuzer van Fella is de beste van allemaal!

 • frank_mf

  Ons Mechanisatiebedrijf is ook Felladealer maar hebben nog nooit een Fella machine aangeschaft omdat mijn vader én Kuhnfan is, maar ook omdat Fella maar heel licht spul is. Dan heb ik liever een maaier die wat zwaarder trekt en lang meegaat dan een die wat lichter trekt en niet zo degelijk is. Ze hebben trouwens wel meerdere malen geprobeerd Fella-machines te verkopen aan ons ;) o.a. Schudder en Hark.

 • Anton

  Wij hebben goede ervaring met Lely. Andere merken heb ik ook niets slechts van gehoort.

 • IlseV

  Pottinger frontmaaier wint het qua gewicht en op het punt van aankoppelen: zeer makkelijk, eenvoudig en snel aankoppelbaar doordat er niet met hydraulische slangen gewerkt hoeft te worden. Alleen de aftakas hoeft maar aangekoppeld te worden, dus wie de maaier veel/alle dagen gebruikt, is dit de oplossing om snel te beginnen.

 • IlseV

  * Pottinger frontmaaier met kneuzer.

 • BouwersEJ

  Wij hebben sinds 3 jaar een Vicon. Een prima machine, maar over het maaibeeld ben ik niet echt tevreden. Het gaat om een DMP4000. 4 meter brede gedragen maaier zonder kneuzer. Wij hebben thuis een vleesvee bedrijf met veel 'vogeltjes land'. We gingen dus voor capaciteit en kneuzen is niet nodig in 'hooi op stam'. Wel trekt de maaier vrij ligt. Een 100 pk trekker kan 'm wel aan, maar dan ligt de max wel bij 15 km/h. Het maaibeeld vertoont strepen tussen de schijven. In eerste instantie dacht ik dat dat aan het grassoort lag, maar na het maaien van een stuk mooi grasland zag ik hetzelfde beeld. Alleen wanneer de messen nieuw zijn is het maaibeeld goed. Na een luttele 5 ha is dit al niet meer het geval. Ook heb ik wel eens gehoord dat dit weer afhankelijk is van het type maaibalk. Er schijnen verschillende series van te zijn. De eerdere maaibalken betrok Vicon van de Kverneland group als ik het goed heb. Een ander punt waar ik het nut niet helemaal van zie is het feit dat er 3 messen per schijf aan zitten. Zeker in combinatie met het maaibeeld vindt ik het onnodig. Onze vorige maaier met 2 messen per schijf (een Claas) maaide mooier dan deze vicon. Wel trok deze maaier veel zwaarder. Dat is niet te vergelijken omdat hier wel een kneuzer op zat, en dat in combinatie met (veel te) lang natuurgras. Bij een volgende aankoop van een maaier, doet Claas zeker wel mee...

 • Boer116

  Tot vorig jaar ook zo'n Vicon DMP4000 gehad; nu maai ik met z'n opvolger, de Extra 440. Deze heeft middenophanging ipv zij-ophanging. Ik moet zeggen, maaibeeld bevalt eigenlijk erg goed met die 3 messen per schijf. Samen met de frontmaaier van 3.2m maai ik nu zo'n 7m in 1 keer weg. Schiet lekker op!

 • Gerd-Jan

  Ik adviseer je toch om bij Kuhn te blijvijen. Het is een prima machine! alleen hij is zo zwaar.. Maar kun je dat niet oplossen met wielgewichten ofzo? met steken doe ik meestal even de 4 wd aan. Dan is het over. Maar met Kuhn kun je ook hard rijden. 115 pk (2,70 meter) haal ik de 30 mee. En dan ook nog een heel mooi maaibeeld. Maar om zo hard te gaan rijden is natuurlijk gekkenwerk. Op deze maaier zit ook een kneuzer maar die staat op z`n lichtst. Maar probeer anders een lely splendimo. Heel licht. Weinig energieverbruik.

 • Marcel

  ik heb er nog eentje staan Lely splendimo met kneuzer 2.80 mTC. Ivm rugklachten laat ik maaien.

 • Gerd-Jan

  Ben jij dezelfde Frank_MF van TF ?

 • frank_mf

  @Gerd-Jan Jazeker, ik denk dan houd ik het lekker makkelijk voor de TF-ers :D

 • Gerd-Jan

  Ooh okey, daar ken ik jou dan van :P
  Maar blijft toch lekker bij Kuhn :P
  Is gewoon kwaliteit.
  Met die brede enkele hark gaat het toch ook prima?

 • hanskoen

  wij werken al 20 jaar met Fella, is echt niet licht meer tegenwoordig. Kijk maar eens naar de echte gewichten! Super spul voor een reeele prijs.

 • Wilfriedam

  Heb je wel een naar de SIP Silvercut 300FC gekeken, gelijke opbouw met middenophanging als claas, maaibalk inwendig zoals kuhn , kneuzerrol met v-vingers zoals kuhn, kneuzerplaat zoals krone(traanplaat), en opklappend over dode punt met gewicht op beide hefarmen.
  20% goedkoper, zeer licht trekkend en met 2 jaar fabrieksgarantie. (zelfs in loonwerk)

 • Venstra

  Zal allemaal, maar die 2 jaar garantie heb je niet zoveel aan als ie kapot is in het hoogseizoen, heb dat vaak genoeg gezien, het is allemaal net te licht gebouwt, je word er werkelijk SIP van, kwaliteit heeft heeft een prijs en dat zal altijd zo blijven :)

 • dylanreij

  Als loonwerker die elk jaar veel bunders moet maaien, dan kun je prima voor een SIP kiezen. Zodra de garantie tijd voorbij is na 2 jaar dan heeft hij de meeste bunders er wel opzitten en is het weer tijd voor een nieuwe. Maar na 2 jaar begint ook bij een kuhn of krone het onderhoud te komen dus waarom dan geen goedkopere SIP verkopen als jong gebruikte machine en dan weer een nieuwe SIP aanschaffen. Een klant betaald je niet meer per bunder omdat je met een kuhn of krone aan komt

 • Venstra

  Nou heb wel eens offerte gehad van Zonna, maar scheelde maar 1000 euro per maaier met Kuhn, heb toch maar de Kuhn gekocht en die moet bij ons toch wel 10 jaar draaien met een beetje onderhoud. En bij de loonwerkers draaien ze hier echt wel langer als 2 jaar, denk eerder 4-5 en ook die zijn zo om. En gaat me niet om garantie, als er gemaait moet worden moet dat ding gewoon maaien, stilstand kun je je dan echt niet veroorloven, gangbare merken hebben een beter dealernetwerk.

 • Venstra

  En klanten betalen misschien niet meer, maar ze eisen wel een net maaibeeld, anders bellen ze misschien een ander en daar heb je bij Kuhn/Krone enz geen klagen over.

  Dan is het ook goed om af en toe een demo te proberen, merken als Deutz-Fahr enzo vallen dan meteen af.

 • dylanreij

  Het scheelde maar €1000 per maaier vergeleken met een Kuhn? Ja dan is de keuze gauw gemaakt. Hoewel ik moet zeggen dat bij een SIP maaier het maaibeeld ook niet slecht is. Een merk zoals Deutz-Fahr valt dan inderdaad sneller af. Maar ik blijf erbij dat het verschil tussen een Kuhn en SIP niet groot is. Of er is iemand die graag die Kuhn weg wou geven of er wou iemand rijk worden aan die SIP. Want zo is de keuze voor Kuhn wel heel makkelijk.

 • ybema34

  Ik kijk liever na de kwaliteit over 10 jaar. Een sip houd het geen 10 jaar vol. die van onze was na 5 jaar versleten na intensief gebruik. (elke dag gebruik bij stalvoeren) We hebben nu weer een vicon(kuhn). Maait ook veel mooier dan die goedkope merken en je kan veel beter aan onderdelen komen zoals mesjes.

 • dylanreij

  Dat is absoluut waar. Een SIP houd het geen 10 jaar vol na intensief gebruik. Maar daar is de prijs ook naar. Dat is bij mijn weten iets meer als €1000 per maaier maar goed we zijn hier niet een offerte aan het maken voor die man. Ik deel hier alleen mijn mening en ervaringen

 • xxxx

  Wij hebben een Deutz-Fahr mooi even aantal schijven 3 messen per schijf


  Maait altijd perfect.


  Wij hedden lely gehad maar die had een te dikke maaibalk .

 • xxxx

  Hier is Krone helemaal op zijn retour


  Machines zijn gewoon een stuk minder van kwaliteit • Frank Spiekker

  Laat ik de bal omdraaien: waarom wil je zelf gaan maaien en niet de loonwerker? d

 • Venstra

  Omdat ik dat leuk vind en wel tijd voor heb, die dikke trekker staat er toch, ook voor het stalvoeren. En ik wil het niet gekneusd hebben, maar iedere loonwerker heeft er kneuzers op.


  En is het al druk dan maai ik wel 's nachts en als de weerberichten ineens goed zijn dan kan ik direct gaan maaien ook op de zondag. Een nat hoekje ga ik even omheen, in 6 uurtjes heb ik alles er af.

 • peterhoogendoorn

  Helemaal met Frank Spiekker eens. Als je eerlijk alles telt, dus uren, brandstof, onderhoud, rente en afschrijving, kan het nooit uit om zelf te maaien. Loonwerker kost 23,- per hectare. Hij maait meestal als ik aan het melken, dus kan dan gelijk gaan schudden. 's Avonds onder het melken kan loonwerker harken. Gras binnen 36 uur onder zeil. 35 ha. Red je nooit alleen. Ik denk ook, dat zolang boeren nog een maaier kopen omdat het zo leuk is, moeten we niet zeuren als melkprijs zakt. Misschien beetje hard gezegd, maar dat begrijp ik nooit zo goed.

 • Venstra

  Ik heb de voorkeur om na de middag te gaan maaien (meer suikers) maar zie maar een loonwerker te vinden. En 's ochtends inkuilen dat lukt vaak nog wel, 1 of 2 opraapwagens, en harken doe ik de helft zelf meestal 's middags /savonds kan ik er om 11 uur nog een keer met de schudder door. En als de loonwerker maait waarom gaan ze er dan direct met de schudder achteraan, LW heeft toch een kneuzer? En mijn maaiers kosten samen 18.000 euro = 6,20m , achter is al 8 jaar oud dus reken maar uit.


  Maar over kostprijs, als ik de meesten zie gaan ze eerst maai kneuzen, dan 1 of 2 x schudden, dan harken, dan hakselen, dan aanrijden, en dan weer uitfrezen en nog weer mengen, hoeveel bewerkingen moet dat gras wel niet hebben.

 • info104

  We hebben jaren ervaring met maaiers en er kan er geen tegen een Khun op, degelijke constructie, keurig maaibeeld , zunig met de dieselolie, je kan er ook kort mee maaien en heeft een grote capaciteit doordat de doorlaatruimte van de kneuzer voldoende groot is. Als dit te klein is raakt een maaier verstopt vooral met het maaien van een zwaar en nat gewas. De khun van Jhon Deere heb ik het liefste omdat hier stalen kneusklepels in zitten hierdoor kun je hem zwaarder laten kneuzen. Hij is wel zwaar maar de bodemdruk is perfect in te stellen, om voldoende capaciteit te halen moet er toch een voldoende zware trekker voor die de maaier wel kan hebben.

 • jan1

  Beste Venstra,


  Ik heb de voorkeur om na de middag te gaan maaien (meer suikers).


  Meer suikers heeft niet veel te maken met s'morgens of s'middags maaien. Heeft meer te maken met het aantal zondagen wat het gras heeft gehad voor het maaien en het d.s.% waarmee het gemaaide gras de nacht in gaat.


  Ik weet niet helemaal zeker wat de cijfers nu precies zijn, maar het is iets van dat er op een zonnige dag 50 gram suiker erbij komt en er s'nachts weer 30 gr. suiker uit gaat voor de verbranding. En als het gras de nacht in gaat bij een ds. van > 35 gaat er die nacht ook nog weer 30 gr. af. Bij een ds% < 35 heb je geen verlies van suiker meer.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.