Wat vind jij ervan?

DSD zijwandventilatie CE-veilig

9


Veiligheidsvoorschriften zijwandventilatiesystemen aangescherpt

In het voorjaar van 2010 en 2011 werd Nederland opgeschrikt door een dodelijk ongeval met een elektrisch aangedreven stalscherm. In beide gevallen kwam een kind om het leven na beknelling in een automatisch gestuurd zijwandventilatiescherm. Deze ingrijpende incidenten waren aanleiding om strengere veiligheidseisen voor stalschermen voor te schrijven. Als eerste fabrikant van zijwandventilatiesystemen voldoet DSD Stalinrichting in Dokkum aan deze hoge eisen.

Elektrisch, c.q. automatisch aangedreven zijwandventilatiesystemen worden in het kader van het Warenwetbesluit Machines aangemerkt als machine en vallen daarmee onder de Machinerichtlijn. Volgens het NTA certificatiesysteem heeft NEN hiervoor NTA 8344:2012 opgesteld. Deze NTA bevat veiligheidseisen voor zijwandventilatiesystemen om de kans op ongelukken aanmerkelijk te verkleinen. Deze NTA is alleen van toepassing op schermen voor agrarische toepassing. Alle fabrikanten zijn hierbij verplicht reeds geleverde zijwandventilatiesystemen aan te passen aan de nieuwe NTA 8344:2012 normen.

Zijwandventilatieleverancier DSD Stalinrichting heeft naar aanleiding van de incidenten, die overigens niet met DSD stalschermen plaatsvonden, snel en adequaat geanticipeerd. Allereerst werd een inventarisatie uitgevoerd onder klanten om vast te stellen waar sprake zou kunnen zijn van verhoogd risico. Deze gevallen werden als eerste kosteloos aangepakt. Aansluitend is ook de besturing van de DSD stalschermen verder verbeterd.Inmiddels voldoen alle DSD zijwandventilatie systemen aan de hoge CE-NEN normen dankzij diverse aanpassingen:
- de wikkelrol wordt aan de muurzijde gemonteerd;
- de wikkelrol draait langzaam;
- toepassing van stevige vogelkering aan de binnenzijde van de stal;
- aanpassing PLC besturing (incl. ‘puls-pauze’ systeem);
- de telescoop-as is met een stalen kap afgeschermd;
- in samenwerking met gespecialiseerde installateurs zijn gebruiksvriendelijke montage- en
gebruikershandleidingen vervaardigd.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit product plaats dan onderstaand uw bericht.

Laatste reacties

 • japke33

  Wij hebben eind 2010 een silo neergezet voor TGC. Kostte toen ongeveen 18000 euro. Ze zeiden dat we dat in 2 jaar terug hadden verdiend, maar denk zelf dat het in 3 jaar is. Dus die investering verdien je wel snel terug. Prijs is ongeveer 64 euro per ton. (ongeveer 27% drogestof).
  Onze ervaring is wel dat je niet meer dan 4 kg product per koe moet voeren, daarboven heeft het volgens ons weinig efffect meer. Je moet er ook voor zorgen dat je kuil droger is, anders wordt het rantsoen snel te nat. Voor de smakelijkheid is TGC wel ideaal. Je moet wel een goede mengvoerwagen hebben, anders loopt het eruit.
  Wij bestellen bij Agrifirm, maar het is vaak zo dat er te weinig product is, dus heel goed opletten met bestellen. Ook kan het zijn dat je zomaar een andere stroom krijgt. Wij hadden altijd Protiwanze en kregen toen opeens Tarwegist Aalst. Dit is helemaal niet geschikt voor de droge koeien, maar dat hadden wij niet in de gaten. Dus wat problemen met baarmoeder en nageboorte.
  Er gaan steeds meer verhalen de ronde dat TGC eigenlijk niet zo geschikt is voor koeien, en ook sommige melkfabrieken verbieden het te voeren. Wij zijn ons zelf wel aan het orienteren om een ander product in de silo te doen, iets van aardappelproducten ofzo.
  Maar op zich bevalt het wel en het is in ieder geval een stuk goedkoper dan Soja.

 • Wijnand Hogenkamp

  volgens productinfo bevat protiwanze 270 gr re per kilo ds met een ds gehalte van 28 procent. Als je 5 kilo product per koe voert is dat 1,4 kg ds ofwel 378 gram re. De meeste gebruikte soja 44/7 bevat 440 gram ruw eiwit per kilo. In dat geval bespaar je met 5 kilo protiwanze, 0,85 kg soja. bij 55 cent per kilo dus 46 cent per koe per dag. Dus als kostprijs van protiwanze 6,4 cent per kilo is (dank voor de info Japke :-) ) dan kost 5 kilo 32 cent ofwel een netto besparing van 14 cent per koe per dag. Bij 100 koeien is dat 14 euro per dag = 5100 euri op jaarbasis.
  Hou er wel rekening mee dat de jaarkosten van een silo met rondpompsysteem al snel een procentje of 12 zijn + beetje stroom en onderhoud. Als we het aanschafbedrag van Japke aanhouden kost je dat dus pakweg €2.500. Netto winst is dan zo'n €2.600 per jaar.

 • Wijnand Hogenkamp

  let wel, vorige bijdrage is een 'achterkantsigarendoosberekening'

 • jstut

  Het is niet de vraag hoeveel soja kan ik besparen maar hoeveel raapschroot kan ik besparen. Indien je graskuilen heb met een laag OEB en veel raapschroot voert kan je deze eiwiten vervangen en aanvullen. D eiwit vorm is n.l. zeer onbestendig. Ik zou,voor ik ga investeren eerst even vragen bij een leveransier of er nog ruimte is in het aanbod van TGC, leveringzekerheid vragen. En daarnaast even de onderzoeken en de disuctie afwachten over de smaak die TGC vermoedelijk op de melk heeft zie de stukken in de krant en vakbladen, over de CONO. TGC`s hebben een gunstige invloed op de voeropnamen, er wordt dus meer ruwvoer opgenomen. Een collega boer die een tank heeft staan deed dit voorjaar een uitspraak op een studiedag die ging over voerefficentie. TGC kost weinig maar je hebt ook niet veel. Bij doorvragen liet hij ontschieten dat het volgens zijn inzicht een eiwitbron is dat gericht en maar beperkt in zetbaar is. Hij had 300 koeien aan de melk en voerde 2 tot 2,5 kg TGC in een overwegend mais rantsoen. Hij had meer rendament uit eigen voer door de verhoogde opnamen van zijn ruwvoer.

 • jan1

  Je zou ook een vracht grain pro van van triest kunnen proberen, deze kun je inkuilen en hoef je geen silo te kopen.

 • ...............

  Ik zou met grain-pro maar oppassen, als je geen goeie mengwagen hebt dan voer je alle koeien in de verzuring. Ook zit er veel van die blauwschimmel op.

 • jan hendrik

  Bij ons bij de Cono mag je deze bijproducten niet meer gebruiken in verband met de smaak van de kaas.

 • g.g

  voer al vele jaren TGC in het begin was het interessant , de prijs was laag en aanbod groot.
  nadat bij vele boeren een silo was verkocht, steeg de prijs door beperkt aanbod.(en grotere vraag)nu volgt de prijs gewoon de soja /raap , aanschaffen van een silo op dit moment zou ik niet doen !!

 • tersteege

  wij waren er in het begin mee begonnen (met een 2e hands silo) omdat er weinig over bekend was. maar wij zijn er al weer afgestapt omdat wij te veel problemen hadden met de pens en verdraaide letmaag omdat wij vermoedden dat soms de gist nog niet uitgewerkt is.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.