Wat vind jij ervan?

filteren van binnenkomende lucht

3


Enkele varkenshouders in Nederland hebben filters op de stal geplaatst om de binnenkomende lucht te ontdoen van kiemen, met name het PRRS-virus. Overweegt u ook om aan de slag te gaan met luchtfiltering? Wat zijn mogelijke struikelpunten?

Laatste reacties

 • rdronald

  IK ben vleesvarkenshouder en vind het zeker interessant. De vraag is natuurlijk wel van wat moet er naast luchtfiltering nog meer gebeuren dat de virussen niet via een andere weg binnen kunnen komen zoals de deur hoe je de stal binnenkomt en als je gaat laden en lossen. Het is in opkomst dus ben beniewd wat tot nu toe de resultaten zijn. Of de virussen die ermee gefilterd worden of die ook daadwerkelijk niet er komen of verdwenen zijn. Overigens de kosten zullen ook nog behoorlijk fors zijn en hygiene zit tussen de oren dus je moet erin geloven en is er al subsidie voor in aanvraag?

 • Nico Smits

  Filteren van alle binnenkomende lucht is stap 1.
  Resultaten in het buitenland zijn zonder meer positief.
  Virussen( PRRS en Mycoplasma) die door de lucht, de tech en fin bedrijfsresultaten komen "verzieken", worden daardoor beheersbaar.
  Daarna 100% focus op de biosecurity is stap 2.
  Dat heeft een behoorlijke impact op de bedrijfsvoering, maar uiteindelijk weegt de inspanning makkelijk op tegen de kosten van terugkerende uitbraken.
  Resultaat: Gezondere dieren, betere resultaten, minder medicijngebruik.

 • Aad Baars

  De Padkooling die sommige pluimveehouders gebruiken zou ook goed werken in de Varkenshouderij www.boerderij.nl/.../Andere-indeling-voor-betere-ventilatie-BOE018743W Op de laatste foto's bij dit artikel is goed te zien hoe simpel het werkt. Van boven stroomt continue water door een filterpakket waardoor stof en ziekteverwekkers afgevangen worden.
  Doordat het filter niet verstopt kan raken en in de aanvoerleiding een UV ontsmettingslamp geplaatst kan worden is deze relatief goedkope manier van filteren erg bedrijfszeker . Ook de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid kunnen op deze wijze geregeld worden voor een nog aangenamer stalklimaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.