Wat vind jij ervan?

Behandelingskosten van 300 euro bij faunaschade

7


In de Nieuwe Oogst wordt aangekondigd dat per 1 januari 300 euro behandelkosten gerekend gaan worden. Dit moet betaald worden voordat het schadeverzoek bij het faunafonds in behandeling genomen gaat worden. Heel vaak wordt door een kleine vormfout het schadeverzoek niet ingewilligd. Eigen risico is al 250 euro. Verder is de overlast niet door de boeren veroorzaakt, maar door het niet in toom houden van ganzen etc door de overheid. Moeten de boeren dan weer hier onder lijden???
Dit kunnen wij niet toestaan. Graag veel reakties!!!!!!!

Laatste reacties

 • japke33

  Staat er ook bij dat de LTO ermee akkoord gaat dat er tot 1 maart niet gejaagd mag worden op ganzen en dat er ook geen schadevergoeding meer wordt betaald over gras dat voor 1 maart wordt beschadigd door die ganzen!!Ze willen 1 groot rustgebied in de winter. Dit betekent dat er ook niet op hazen en eenden mag worden gejaagd. Een groot gedeelte van de 1e snede raak je dus kwijt aan die ganzen en dan krijg je ook nog geen vergoeding. Vreemd dat een boeren belangenbehartiger voor de ganzen opkomt, en niet voor de hardwerkende boer. Of zouden ze er overin zitten dat er te weinig ganzen zijn!! ;)
  Voor dit jaar zijn de plannen gelukkig net op het nippertje afgekeurd, maar als LTO voorstander is, zal het volgend jaar wel doorgaan.

 • meerveld

  gewoon bedanken voor de lto want het is GEEN belangenbehartiger meer voor de boeren maar voor de regering en de burgers

 • tjburggraaff

  Voor de duidelijkheid, het gaat om dit artikel. www.nieuweoogst.nu/.../edoris.dll
  LTO is er ook onthutst en boos over. Maar het lijkt er op dat de regel wel definitief is. In de nieuwe oogst staat dat er binnenkort nog wel een bespreking is over de maatregel. De uitkomst zal wel niet veel positiefs meer brengen, ben ik bang voor.

 • jven281

  Meerveld, ik weet niet waar u zich op baseert maar uit onderstaand artikel kan u uw conclusie niet getrokken hebben!
  LTO fel gekant tegen wildschadevergoeding
  donderdag 27 september 2012, 07.39 uur
  LTO Nederland is faliekant tegen het besluit van EL&I-staatssecretaris Henk Bleker om boeren een bedrag van € 300 te laten betalen voor een wildschadevergoeding. Dat geld is bedoeld voor een aanvraag bij het Faunafonds.
  'Terwijl bekend is dat 1 op de 7 verzoeken wordt afgewezen. De schade wordt zo afgewenteld op de boeren', zegt Peter de Koeijer, dossierhouder Flora en Fauna van LTO Nederland.
  LTO vindt daarom dat de maatregel moet worden teruggedraaid.
  Eigen risico
  Volgens de huidige regels wordt bij schade 95% daarvan uitgekeerd met een minimum van € 250 eigen risico. Met ingang van 2013 zou daar het 'behandelbedrag' van € 300 bovenop komen.
  'Dat gaat alle perken te buiten. Het aantal ganzen is zo sterk toegenomen, dat boeren in vrijwel alle delen van het land schade lijden', vindt De Koeijer.
  Maatschappelijk probleem
  'Boeren wensen niet op te draaien voor wildschade, het gaat immers om een maatschappelijk probleem', benadrukt de dossierhouder in een LTO-reactie.
  Auteur: Gertjan van der Wal

 • Piejear

  Prima reactie van LTO! Het is juist helder dat alleen een algemene belangenbehartiger als LTO hieraan kan werken. Het gaat nu eenmaal niet vanzelf goed. Zelfs met grote inzet krijg je nog waardeloze voorstellen. De samenleving moet nu eenmaal constant 'bewerkt' worden om de logische en reeële argumenten vanuit de landbouw bij beleidsmakers en ambtenaren tussen de oren te krijgen. Het is dus van groot belang dat we als boeren één geluid laten horen. Met alleen ploegen blijven we geen boer! Als we ons uit elkaar laten spelen ook niet.

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Het is een straffe manier om het aantal verzoeken van schadevaststelling te doen afnemen. Ik ken zelf al legio kleine (ook soms hobby) boeren welke met hun 5 á 6 ha niet meer hun schade indienen. Dit puur vanwege het feit dat na aftrek van het eigen risico er te weinig overblijft (nog geen €50,- soms).
  Zelf vraag ik mij af of de taxeerde/uitgekeerde schade overeenkomt met extra aan te kopen ruwvoeder.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Op het moment dat je schade hebt weet je nog niet hoe de ruwvoermarkt zich gaat ontwikkelen, maar de kans dat er verschil tussen schade en vervangende aankoop is is reel

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.