Wat vind jij ervan?

Orffa
Bedrijf

Kleimineraal AmmoMIN

18


Voetzoollaesies bij vleespluimvee zijn omwille van verschillende redenen een belangrijk aandachtspunt in de pluimveehouderij. Uit oogpunt van dierwelzijn zijn problemen met voetzool onwenselijk, deze zijn pijnlijk en kunnen de mobiliteit van het dier negatief beïnvloeden. Dit geeft uiteraard ook negatieve effecten op de technische resultaten. De voeropname en groei verslechteren en er is kans op meer afkeur op slachterijen. Het laatste beleid van de overheid richt zich op welzijnsindicatoren en richt zich daarbij ook op voetzoollaesies als een van deze indicatoren.

Het kleimineraal AmmoMIN bindt ammonium op darmniveau waardoor minder ammonium vrij in de mest en strooisel voorkomt. Dit vermindert de voetzoollaesies bij vleespluimvee. Tevens wordt de vertering verbetert wat positieve effecten geeft het op strooiselkwaliteit en prestaties. Gezondere dieren geven betere technische resultaten.

Multi-factoren oorzaak
De factoren die van belang zijn op de incidentie van voetzoollaesies zijn zeer divers. Zo spelen kuikenmerk, lichtschema’s en voer een rol. Hierbij wordt algemeen aangenomen dat voetzoollaesies relatief meer voorkomen bij een slechtere strooisel kwaliteit. Dat wil zeggen dat nat en plakkerig strooisel het risico vergroot op het ontstaan van voetzoollaesies.



Aanpak door middel van voeding
De voeding is één van de factoren van invloed op het ontstaan of reduceren van voetzoollaesies. De voeding is gelinkt aan onder andere vertering en mestconsistentie, daarmee heeft het een duidelijk effect strooiselkwaliteit. Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat het verlagen van het eiwitniveau in het voeder positieve effecten heeft op de voetzoolscores. Minder ruw eiwit leidt er toe dat minder onverteerd eiwit wordt uitgescheiden in de vorm van ammonium. Deze ammonium is niet alleen irriterend voor de darmwand maar ook voor de voetzolen. Ammonium in het strooisel heeft daarmee effect op het ontstaan van voetzoollaesies.

Binden van ammonium
Het is praktisch onmogelijk dat kuikens al het verstrekte ruw eiwit verteren. Er bestaat altijd een klein gedeelte wat omgezet wordt in ammonium. Het is echter mogelijk om deze ammonium in het dier al te binden. Door het toevoegen van het kleimineraal AmmoMIN (clinoptiloliet) aan het voer kan vrij gekomen ammonium in de darm worden gebonden. Deze ammonium is niet meer schadelijk voor de darmwand en hoeft niet meer actief (kost energie) via de nieren te worden uitgescheiden. Dit komt de vertering en de adsorptie capaciteit van de darmwand ten goede. Wat leidt tot drogere mest en een betere strooiselkwaliteit. Gebonden ammonium komt via de mest in het strooisel waar het niet irriterend kan werken op de voetzolen.

Effect van Ammomin op voetzolen
Verschillende proeven wijzen uit dat het binden van ammonium door AmmoMIN positief werkt op het verminderen van voetzoollaesies. Er treed een verlaging op van de gemiddelde score op voetzoollaesies. Ook waren zowel groei als voederconversie door het toevoegen van AmmoMIN aan de voeders verbetert ten opzichte van de controle. De voetzoollaesies in figuur 1 en 2 zijn gescoord door middel van een score systeem van 0 tot 3, waarbij: 0: geen laesies, 1: milde laesies, lichte verkleuring van de huid, 2: grotere en/of meerdere laesies, donkere verkleuring, 3: grote diepe laesies en blaren. In figuur 3 is een vergelijkbaarsysteem gebruikt bij kalkoenen, maar dan met score van 0 tot 4. Uit de gegevens van de verschillende proeven blijkt dat door AmmoMIN de gemiddelde voetzoolscore lager is t.o.v. de controle. Er treed een duidelijke verschuiving op richting de lagere scores.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit product plaats dan onderstaand uw bericht.

Laatste reacties

 • kuijpers reniers

  ja dat zal geheel aan het weer liggen maar ik denk niet dat het goedkoper gaat worden want er is na mijn idee nog steeds vraag naar stro dus nou maar hopen op een 2weken goed weer dan kan de eerst wintertarwe gemaaid worden in nederland bij mij is trouwens het rijpings proces al redelijk goed op gaan maar zit ook op zand grond

 • jpf

  In nederland zijn veel te veel paarden, en te weinig tarwe. Deze verhouding groeit steeds meer scheef, met als resultaat duur stro en hooi .... :-(

 • basjansas

  Hier in het Zuidwesten belaten ze 200 tot 225 per ha, vind ik zelf nog te weinig, dat stro is veel meer waard voor mijn land. Trouwens verkoop ik allen voor HA prijs, laat die stro boeren maar het risico lopen van meer of minder stro van een ha.

 • Videofarmer

  Ik kon al 275 krijgen per ha

 • Martijn Knuivers
  Redactie

  Er wordt al verteld dat vanwege de hoge stroprijzen stro wordt gehaald uit Roemenië.

 • demukkenstal

  ruim 50 ton heel mooi voerstro in de loods gereden voor 128.50,- /ton uit frankrijk en duitsland

 • hendrikusgrunn

  @JPF
  beetje rare reactie. Ik ken meerdere veehouders/ loonwerkers die anders toch met al hun hooi en rollen kuil bleven zitten als ze geen paardenhouders als klanten hadden. Hooi is niet duur op het moment, kleine pakjes zijn er ook genoeg te krijgen. Kreeg vd week nog 1500pak aangeboden.
  Dan kun je ook zeggen dat er teveel kippenhouders zijn en dat daar teveel stro ingaat, of dat er teveel mais word verbouwd voor biogas. Zijn paardenhouders genoeg die geen stro gebruiken.

 • info104

  Er word heel goed Frans en Pools stro aangeboden voor 125,=/ton thuis geleverd. Dat betekend dat achter de combine ( los op het land) niet meer mag kosten dan 70,=/ton. Voor persen, laden ,transport,en factuur en betalingsrisico minimaal 55,= euro nodig is.

 • jewannes2

  prijzen boven de 200 euro/ha is onzin en wie het tegendeel beweert kan alles bij mij kopen voor 200 euro/ha

 • pietbongers

  er worden verschillende getallen gebruikt ,want voor 200 euro hoeveel ton krijg ik dan ,hier in de buurt staat rogge met meer dan meter lang of heb je terug gespoten tarwe,met heel verschillende stand dikte.

 • aardappelboer

  prijzen boven de 200 is echt geen onzin, heb al heel wat kleine pakjes verkocht voor 1,50 per stuk en rond de 200 pakjes per ha moet haalbaar zijn dus dan kom je aanmerkelijk hoger uit dan die 200 euro. Voor de rest wil ik 250 euro per ha los achter combine hebben anders pers ik het zelf op in grote balen en sla het op, maar ik denk dat ik het wel kwijt kan achter de combine als ik kijk hoeveel mensen er naar vragen.

 • jewannes2

  @aardappelboer de prijzen hier in zeeland liggen tussen de 140 en 180 euro per ha los achter de combine en meer word er echt niet betaald mischien een uitschieter naar 200 euro maar dan heb je het wel gehad
  wat jij zegt over 1,50 per pak daar moet je het dan dus nog wel zelf voor persen laden vervoeren en per 20 a 25 pakken is uitleveren met een hoop gezeik na om over het risico van verregenen niet te spreken
  ps als je het verkocht krijgt voor 250 euro per ha los op het land stuur deze dan gelijk even naar mij door

 • jewannes2

  @pietbongers je hebt gelijk hier kan verschil in zitten ik spreek over normale wintertarwe

 • boer kees

  ik snap niet waarom je sto niet gaat verhakselen als je nu nog niet eens boven de 200 euro kan krijgen lijkt me enige optie als ze zulke prijzen bieden,trouwens hier in het zuidwesten wordt door de 400 euro los af land betaald

 • aardappelboer

  jboonman die 1,50 per pakje is excl persen laden en transport. Dit is de schone prijs die ik er voor beur, de rest moet degene zelf nog betalen en ik heb er verder geen werk mee. Je gaat in deze tijd toch geen stro meer weggeven voor onder de 200 euro? Voor 200 euro kon ik het wel 3x verkopen zoveel vraag is er.

 • zebraboer

  Ik heb 85,- los achter de combine gevraagd, koopman wil a.s. maandag komen kijken. Een vraagprijs is geen gedane zaak, maar de prijs lijkt me toch gezet.
  bij 4,5 a 5 ton stro/ha, kom je toch aan een mooi bedrag

 • wittebeer

  ik zou het liever hakselen om je grond in optimale conditie te houden heb je heel wat organische stof nodig. en ook voor een goed bodum leven.
  wie weet hoe lang dat het ligt eer dat het geperst kan worden met dit wisselvalige weer en wat voor sporen ze rijden om het er af tehalen.
  mijn advies hakselen en vlug een goede groenbemester zaaien

 • voorw0621

  wat zijn alle kosten als je het stroo opperst en naar binnen en dan in januari weer op een vrachtwagen moet laden en opslaan in de schuur?

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.