Wat vind jij ervan?

Ban op derde en vierde generatie antibiotica?

5


De amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wil vanaf april in de hele veehouderij een verbod op de kritieke antibiotica als excenel (zie www.agd.nl/.../VS-bant-derde-en-vierde-generatie-antibiotica-in-veehouderij.htm).
In Nederland heeft de varkenssector het gebruik via IKB verboden.
Bij het Nederlandse rundvee mogen de middelen nog steeds gebruikt worden.
Moet de sector dat, net zoals bij de varkens, zelf gaan verbieden (dus via de ketenkwaliteitssystemen vanuit de zuivelindustrie)?

Laatste reacties

 • beeldman
  Panellid

  In gesprek met mijn veearts heb ik vanmorgen al de moeilijkheden, mogelijkheden en onmogelijkheden doorgenomen. Kortgezegd; andere middelen gebruiken (zolang deze nog wel toegestaan zijn) en vaker een koe aan de weg.

 • Piet Piraat

  Eigenlijk zie ik niet zozeer een probleem op mijn bedrijf. Er zijn nog goede alternatieven. Het enige wat ik jammer vind is dat flinke diaree bij kalveren niet meer met baytril mag worden behandeld. Je kunt wel een alternatief gebruiken, maar baytril werkte wel beter.

 • beeldman
  Panellid

  Dat is precies het voorbeeld die wij in het gesprek ook aan hebben gehaald. Natuurlijk zijn er ook weer kansen. In plaats van Excenel RTU ga je bijv. nu weer zoeken naar andere middelen die goedkoper zijn. Wel moet je bij deze middelen de melk uithouden.

 • RobbinvanIttersum

  Als gevolg van antibioticagebruik kunnen ziektes/infecties resistent raken voor bepaalde antibiotica. De derde en vierde generatie antibiotica worden ook veel gebruikt voor mensen, uit angst voor resistentie en de verspreiding van resistente ziekten in ziekenhuizen worden onder andere kalverhouders 'in quarantaine' gehouden in het geval van een ziekenhuisopname.
  Middelen als excenel bevatten een werkzame stof die de politiek wil behouden voor de humane sector, lijkt mij niet onterecht. Uit gemak gebruiken veel melkveehouders excenel, omdat ze de melk dan door kunnen leveren. Excenel bevat dezelfde werkzame stof als medicijnen die als laatste redmiddel voor kinderen met een levensbedreigende ziekte worden gebruikt.
  Als sector lijkt het mij moraal niet verantwoord om deze middelen te gebruiken!
  Voor meer informatie:
  http://www.melkveemagazine.nl/mm/home/artikelen/2010/excenel-cruciaal-in-humane-sector.html
  [View:http://youtu.be/UEB82-6Hy6U]

 • rickfokkink

  De manier van omgaan met antibiotica in deze kwestie is natuurlijk ook erg belangrijk. Interessant artikel hierover in Boederij Weekend van vrijdag 6 april 2012 pagina 14 dat een gezonde darm geen antibiotica hoeft.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.