Wat vind jij ervan?

Gewasschade bij grondwateronttrekking

2


Morgen in Boederij een groot verhaal over de 'te lage' schadevergoeding bij gewasschade door grondwateronttrekking.
Volgens agrohydrologen voldoet de huidige schadeberekening niet. De schade per hectare per jaar kon weleens tien keer hoger liggen dan nu wordt vergoed, aldus een oud-medewerker van Alterra.
Wat is jullie ervaring? Het is een gevoelig onderwerp, met grote belangen en grote bedragen.
Hebben hydrologen een punt dat boeren nu te weinig schadevergoeding krijgen of moet de landbouw blij zijn dat het grondwaterpeil nu zo'n 30 centimeter lager ligt (landelijk) door grondwateronttrekkingen voor drinkwater door waterleidingbedrijven?
Ook wordt de onafhankelijkheid van de Advies Commissie Schade Grondwater ter discussie gesteld. Zij bepalen de schade. Ben benieuwd hoe iedereen tegen deze commissie (voorheen Commissie Deskundigen Grondwater) aankijkt.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ik heb een paar percelen die nu goed berijdbaar en bewerkbaar. In het verleden was het vaak vastrijden en structuurschade. Als de gewassen door die grondwateronttrekking verdrogen heb je schade, in mijn geval valt het kwartje de andere kant in

 • henk fledderus

  hoe werkt dat met die schade vergoeding. kom je daar voor in aanmerking als je in een bepaald water winnings gebied zit?
  lijkt me een beetje moeilijk vast stellen of je droogte schade nu door water winning komt of door iets anders.
  en als je de zaak dan een jaar verzuipt of heel goed groeid dan mag je de water bedrijven gaan betalen? als het grondwater inderdaad 30 cm lager is door heel nederland dan zou dat toch al flink effect hebben. ik vermoed in het voor en na jaar wel een vrij positive effect

Of registreer je om te kunnen reageren.