Wat vind jij ervan?

Apps voor boeren

7


In de media wordt de laatste tijd steeds vaker melding gemaakt over het stijgende gebruik van smartphones onder boeren.
Mijn vraag aan de boeren hier: gebruikt u al een smartphone en welke apps zou u willen gebruiken? Ik heb een paar ideeën om apps te gaan ontwikkelen en ik ben benieuwd naar uw wensen.

Laatste reacties

 • Herman31

  Beste Cobra,
  Voor mijn bedrijven gebruik ik de iPad enorm veel. Bestaan er apps voor teeltregistratie en saldoberekeningen ? Ben daarin zeer geïnteresseerd , omdat ik deze iPad altijd bij me heb.
  Herman

 • cobra

  jazeker, kijk hier maar: http://youtu.be/rqLVW8gAliY

 • cobra

  inmiddels is www.appsforfarming.com live! download de CropAdvisorApp of GrowerApp gratis!

 • hilko.bos1

  Op internet kwam ik ondermeer onderstaande links naar apps tegen:
  - www.agrian.com/.../products.cfm --> apps die communicatie tussen akkerbouwers, adviseurs en afnemers moet bevorderen.
  - itunes.apple.com/.../id376461719 --> Pure Sense Irrigation manager. Een app die akkerbouwers helpt overzicht te houden bij tijdens de beregening. Maar die hij alleen kan gebruiken als hij een account en wachtwoord heeft van Pure Sense (dus al klant is).
  - itunes.apple.com/.../id386655475 --> een app om het actuele aantal groeidagen van een gewas te berekenen.
  Verder hier nog een aardige link: www.croplife.com/.../10-best-mobile-agriculture-apps-for-2012
  Hierin een column, met een update van 22 maart 2012, van Croplife. Hierin een overzicht van de 10 beste landbouw-apps volgens hen (wel allemaal Amerikaans, en niet allemaal bruikbaar voor Europese akkerbouwers).
  Met bovenstaande apps heb ik geen ervaring, of ze handig zijn weet ik ook niet. Iemand ervaringen? En nog suggesties voor meer handige apps?
  Apps voor saldoberekeningen heb ik helaas nog niet kunnen vinden.
  Hilko

 • hilko.bos1

  Overigens kwam ik op de website van landbouwmechanisatiebedrijf Ter Schure uit Oosterzee een mooi overzicht tegen, met praktische apps: (nieuw.terschure.nl/index.php)
  Onderstaande tekst komt rechtstreeks van de website van Ter Schure:
  Nieuwe media
  De mobiele telefoon speelt een steeds belangrijkere rol in onze samenleveing. Zo ook in de landbouw. We hebben enkele applicaties uitgezocht die toegepast kunnen worden in de landbouw. De meeste nieuwe telefoons worden afgeleverd met Android als besturingssysteem, er worden echter ook nog veel i-phones verkocht met apple als besturingssysteem. Hieronder een lijst met enkele applicaties. Hier vindt u aanvullende informatie en klik op de logo's voor de download link. Via de QR code komt u direct op deze mobiele pagina uit. Een QR reader vindt u in de app store of Androidmarket.

  Amazone (iphone en Android, gratis)
  itunes.apple.com/.../id426417173
  Uw strooier zal offline beschikbaar zijn op uw apparaat en kan regelmatig worden gesynchroniseerd.
  Selecteer de gewenste meststof uit een lijst, voer de dosering, de snelheid en werkbreedte en u ontvangt de benodigde instellingen voor uw strooier.Tijdens uw online verbinding is een foto van de meststof beschikbaar.

  Tankmix (iPhone, Engels, gratis)
  www.appolicious.com/.../146677-tankmix-dupont
  Een applicatie van de Amerikaanse gewasbeschermingsmiddelenfabrikant DuPont. Het programma rekent uit hoeveel middel en water je moet mengen om de juiste hoeveelheid spuitvloeistof in de juiste dosering klaar te maken. Zo heb je nooit te veel spuitvloeistof in de tank zitten.

  Hardi Nozzle Selector (iPhone, Engels, gratis)
  itunes.apple.com/.../id419320717
  De Deense spuitmachinefabrikant Hardi maakte een programma dat helpt bij de aanschaf van de juiste spuitdop. Je geeft de rijsnelheid in, het volume dat je wilt verspuiten per hectare en de windsnelheid. Vervolgens kiest het programma er de juist Hardi-spuitdop bij.

  Ragt Calc (iPhone, Engels, gratis)
  itunes.apple.com/.../id423443304
  Dit programmaatje geeft aan hoeveel zaad je per hectare moet zaaien als je weet hoeveel planten er uiteindelijk per vierkante meter moeten staan. Daarvoor moet je ook invullen hoe hoog het percentage is dat ontkiemt en hoe hoog het percentage aan planten is dat daadwerkelijk boven de grond komt. Het werd ontwikkeld door Ragt Seeds, een Engelse zaadfirma.

  DLG Schadbilder (iPhone, Duits, gratis)
  itunes.apple.com/.../id398176162
  Geeft informatie over ziekten in akkerbouwgewassen. Aan de hand van foto’s toont het programma aan welke ziekte in het gewas zit. Daarnaast geeft het de Latijnse naam en een korte omschrijving.

  iBestellen (iPhone, Nederlands, gratis)
  itunes.apple.com/.../id424208245
  De Nederlandse leverancier van onder meer zaaizaad en kunstmest Van Iperen ontwikkelde deze applicatie waarmee je producten kunt bestellen.

  Bayer AgrarWetter (iPhone, Android, Duits, gratis)
  itunes.apple.com/.../id373041892
  Een op de Duitse landbouw toegesneden weerbericht. Je krijgt een postcodegebonden uitgebreide weersverwachting inclusief temperatuurprognose, windrichting en -sterkte, relatieve luchtvochtigheid en verwachte neerslag. Ook kun je met deze, door gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Bayer ontwikkelde, applicatie direct in contact komen met de regioadviseur van het bedrijf.

  Bayer Sencor
  play.google.com/.../details
  Deze handige app geeft aan de hand van de kleuren groen, geel, oranje en rood een inschatting van de kans op gewasreactie en de mate daarvan, voor loof en opbrengst. De inschatting is uitgewerkt voor de voor-opkomsttoepassing én voor de LDS-toepassing van Sencor voor rassen geteeld voor consumptie of zetmeelproductie.

  AndroSOL (Android, Frans/Engels, gratis)
  play.google.com/.../details
  De ontwikkelaar geeft aan dat dit het eerste programma is waarmee je alle bewerkingen per perceel kunt bijhouden. Je moet de gegevens overbrengen naar een betaald pc-programma om ze te kunnen verwerken.

 • Alette

  Hebben jullie dit product al bekeken? Een GrowerApp en een CropAdvisorApp.
  connect.boerderij.nl/.../eerste-apps-voor-boeren-en-teeltadviseurs.aspx

 • Kerver

  Hoi,
  Ik heb al een poos geleden een applicatie ontwikkeld voor het administratief ondersteunen van professionals die gewasbeschermingsmiddelen en biociden toepassen. Deze applicatie werkt ook op iPAD of Android.
  De applicatie, www.middelenpakket.nl heeft begin dit jaar een prijs gewonnen in een open-data wedstrijd van ministeries van Binnelandse Zaken, EL&I en Onderwijs. De applicatie ondersteunt professionals die gewasbeschermingsmiddelen en biociden toepassen, door ze op de hoogte te stellen (via notificaties per mail/sms) van veranderingen in hun persoonlijke middelenpakket. Dit zijn bijvoorbeeld veranderingen in toelating, afloop van toelating of artikel38 verruimingen.
  Daarnaast biedt het applicatie de gebruikers ook de mogelijkheid op grond van dit middelenpakket, relatief eenvoudig gewasbeschermingsplannen op te stellen en gebruiksregistratie te doen om zo aan de wettelijke plicht te voldoen. Deze laatste
  functionaliteiten wordt momenteel uitontwikkeld en getest en zijn nog niet voor een breed publiek beschikbaar.
  Daarnaast is het mogelijk alle WGGA´s (de etiquetten en gebruiksaanwijzingen) van alle toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en biociden) te doorzoeken, bijvoorbeeld door plagen en gewassen te combineren ('appel glasvlinder').
  Waar ik benieuwd naar ben is of jullie mij zouden kunnen helpen de applicatie te verbeteren of te laten weten of dit een zinnige toepassing is. Je kunt (kostenloos) een account aanmaken en het 'middelenpakket' uitproberen.
  groeten,
  Bart

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.