Wat vind jij ervan?

De kip van morgen - verduurzaming

20


Het streven van het Centraal Bureau Levensmiddelen handel heeft het streven om het gehele kipassortiment voor de Nederlandse markt te verduurzamen. De pluimveesector wil daarop voorbereid zijn en gaat binnenkort aan tafel met de supermarkten. Uit deze overleggen moet blijken welke wensen afnemers voor 'de kip van morgen' hebben op dierwelzijn, milieu en volksgezondheidsnivo.


Natuurlijk zijn er verschillende manieren om pluimvee te houden voor de productie van kip. De uitdaging zit hem in de combinatie van duurzaamheidaspecten te vinden voor alle houderijconcepten en elk afzetkanaal.

http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=141321

Welke wensen zouden jullie graag terug zien in de overleggen? Hoe ziet 'De kip van morgen' er volgens jullie in de toekomst eruit?

Laatste reacties

 • kip o loog

  Ik wil graag meegeven in het overleg WIE BEPAALD DIE BETAALD.
  Dan is er veel mogelijk maar dan wel voor een langere termijn

 • kleitokkers

  Ik wacht eerst wel op de ideeën van bb of ab of pol of bi dan kunnen we pas los als het ten minste een positieve toon heeft

 • maartje gussinklo

  Het is belangrijk om te kijken naar de toekomst en wat wil de consument. Helaas is consument en burger niet dezelfde persoon als het gaat om de portemonnee. Pluimveehouders willen (wij in ieder geval wel) best mee gaan in de wensen van de consument, maar dan moet er financieel wel wat tegenover staan. En ook voor langere periodes. Het kan niet zo zijn, dat we net na het kooiverbod, gaan investeren en dat financieel niets tegenover staat.
  Het is niet voor alle pluimveehouders mogelijk om over te schakelen naar vrije uitloop of biologisch. Hiervoor is er niet genoeg grond!

 • Aad Baars

  Vroeger was het nog bijzonder om kip te eten maar door de Bio-industrie is de waarde enorm afgenomen. Door op de ouderwetse manier (met de nodige mechanisatie ) lokaal hoogwaardige schone kipproducten te produceren kun je als Veehouder nog proberen een antwoord te geven op de veranderende markt . Noodzakelijk is om volledig tegen de stroom in te gaan werken met schone GMO/kunstmest/bestrijdingsmiddelen vrije voeder en een langzaam groeiend kippenras. Ook mag de stal absoluut geen nare verblijfplaats zijn in de ogen van de burgers . Via bijvoorbeeld een winkelketens als Marqt of via een webshop/boerderijwinkel kun je de afzet nog een deel in eigen beheer houden en met een beperkt aantal dieren een prettige boterham zonder bijsmaak verdienen.
  Luisteren naar de retail is erg onzinnig want die sector staat met de rug naar de binnenlandse sector te lonken naar Oost Europa ! Daar is de kostprijs zo laag dat in de rest van europa geen droog brood meer te verdienen valt in een paar jaar voor de bio-industrieele producenten ( de verrijkte kooi houders voelen het nu al )
  Reken maar dat een enorm aantal Veehouders niet meer de financieele draagkracht hebben om te innoveren en de Bank kijkt ook liever naar het Oosten als het om effectief investeren gaat.

 • kip o loog

  Als we allen doen wat dhr Baars omschrijft en dit binnen 5 jaar invoeren in EUROPA want zo breed moet je denken, Is er na 6 jaar honger in Europa.
  Want biologies is een mooi streven maar om dit 100% te krijgen geeft dit grote tekorten.
  Onmogelijk te realiseren.
  Droom lekker verder meneer Baars.

 • kleitokkers

  Aad kun je uit leggen wat de verrijkte kooihouders nu al voelen. En zou je er ook een ideaal bedrijf om heen kunnen schetsen qau grootte en arbeids behoefte.

 • kulderzuipken

  de biofreaks en bezeten 'dierenvrienden' zouden eens dringend moeten beseffen dat een kip niet denkt en ervaart als mensen, heb nog niet veel doodongelukkige kiekens gezien in de stallen

 • Alette

  Kulderzuipken: Dat ben ik met je eens, mensen 'vermensen' dieren maar al te vaak. De enige manier waarop je dat kan veranderen is - denk ik - het mensen laten zien wat er op een bedrijf gebeurd. Bij voorkeur een dag mee laten lopen.
  Dat consument en het bedrag wat zij willen betalen recht tegenover elkaar staan klopt ook. Zo is er ook een keer een proef bij restaurants geweest, de consument betaald wat zij de maaltijd waard vonden. Het gene wat ze wilden betalen kwam op gemiddeld 3 euro lager uit dan de werkelijke prijs....
  De pluimveesector wil dus wel, maar nu de consument en het geld nog.... Vraag is: Hoe de consument te overtuigen?

 • Aad Baars

  Allete , het is niet de bedoeling om Dieren hetzelfde te gaan behandelen als mensen . Veel dieren hebben het namelijk veel beter dan iemand die elke dag weer moet vechten voor een droge boterham. Het is echter wel noodzakelijk om echt dierenleed te voorkomen . www.youtube.com/watch
  Ik weet wel een aantal stallen waar de redactie van BoerderijConnect mag komen filmen ! Dan kunnen jullie zien hoe de plofkip voor unilever de laatste dagen van zijn leven met afgebroken schouderbladen,darmkoliek,hartkloppingen en ontstoken voetzolen ligt te hopen dat de dood snel volgt.
  Een proef opzetten in een restaurant om daarmee aan te tonen hoe gierig de Mens werkelijk is ? Lekker leerzaam. Zet een groep veehouders in zo'n test en je hebt het zelfde resultaat.
  De consument moet tegen zichzelf in bescherming genomen worden en alleen de echt fatsoenlijke draagkrachtige Veehouders zullen Het product Kip weer als iets bijzonders op de kaart kunnen zetten. Eet eens een stukje (goed bereide) Echte Biologische kip zonder de smerige smaakversterkers van de chemische industrie en oordeel zelf.

 • Aad Baars

  Kulderzuipken, Jij mag gerust meekomen met de redactie . Het is niet allemaal rozengeur en manenschijn in de boi-industrie .
  Kip o loog , als Kip onbetaalbaar zou worden zou een groot gedeelte van de wereldbevolking gewoon iets anders moeten gaan eten . Plantaardige voeding die nu in massa aan de dieren gegeven wordt is dan een prima keuze in kombinatie met een beetje fatsoenlijk geproduceerd vlees en zuivel.
  Kleitokkers , als ik jou moet uitleggen wat in de toekomst het ideale bedrijf is denk ik dat ik mijn tijd veel beter kan besteden aan het helpen van Veehouders die het al door hebben. www.youtube.com/watch

 • Alette

  Aad, ik vind dat je een heleboel bedrijven hier wel over één kam scheert. Ja, er zijn vast nog wel ergens 'plofkippen'. Maar de meeste bedrijven werken niet meer op die manier en kijken vooruit. Ik ben mij er heus van bewust dat het beter kan, maar je moet wél inzien dat niet alle pluimveehouder op de manier zoals jij hierboven beschrijft werken.
  Jij schetst het beeld dat alle pluimveehouders stug voor zich uit zitten te kijken met een stel oogkleppen op en niet verder willen kijken hóe het beter kan. Dat is volgens mij niet juist. Ze zoeken júist wel de mogelijkheden, maar mogelijkheden kosten geld. En geld: Dat is vaak het probleem op een boerderij. Er wordt al tig keer nagedacht over welk bedrag er wordt uitgegeven.
  Zoals je in deze discussie al een paar keer leest: consument en burger staan ver van elkaar af. Zodra men het voelt op de eigen rekening wordt er toch gegrepen naar de goedkopere producten. Daarnaast lees je, de boer wil wel. Maar het geld moet er wel zijn.

 • Wian

  Aad, wat julie als bio voorstanders gemaks halve vergeten is dat het grootste gedeelte van de plantaardige grond stoffen niet geschikt zijn voor menselijke consumptie.(denk aan oogsten die niet optimaal groeien door weers omstandig heden) De producten die dat wel zijn zullen enorm in prijs stijgen wanneer de hele wereld bevolking deze alleen nog gaat nutigen simpel weg er is niet genoeg.Daar komt nog bij dat biologies gehouden dieren dezelfde hoogwaardige granen moeten eten als de mens om gezond te blijven simpel weg omdat je een helleboel restproducten uitsluit die het dier goed kan gebruiken.
  Om bij de stelling te blijven we zulleen een middenweg moeten zoeken waar de pluimveehouder op een fatsoenlijke manier een boterham kan verdienen. Als de consument wil dat we anders gaan produceren zal de vraag van hen moeten komen en niet anders om als wij op aanbod gaan produceren zonder vraag snijden we ons zelf twee keer in de vingers ook bij de tussen vorm regulier en bio. Niet elke pluimveehoder kan zomaar omschakelen .Verder zal er van uit de overheid een borging moeten komen dat retail een eerlijke prijs betaald anders heben we deze discussie over 10 jaar nog steeds.

 • Aad Baars

  Wian, we zullen het op veel vlakken nooit eens worden.
  Biologische landbouwers werken iets minder efficient als je kijkt naar de productie maar hebben de afgelopen jaren door het gebruik van o.a. groenbemesters en digistaat wel veel vooruitgang geboekt.
  De graansoorten, lupine ,soja en mais van deze akkerbouwers zijn uiterst voedzaam voor de mens en wat iets lager is van qualiteit (of de reststromen) kan als diervoeder gebruikt worden. . Doordat een Biologische plant zelf weerbaarheidsverhogende stoffen (nl.wikipedia.org/.../Salvestrol) aan moet maken om te overleven is het nuttigen van deze plantaardige voeding erg gezond en voedzaam. Biologische gewassen zijn vanuit de genetica beter in staat om gezond te blijven. Doordat het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingmiddelen niet noodzakelijk is hou je de voedingsketen schoon en belast je de landbouwgrond slechts matig .
  Niet elke Veehouder zal de omschakeling naar dierwelzijn /Biologisch kunnen /willen maken. Er gaan momenteel enorm veel kleinschalige bedrijven op de fles.
  Ik ben voorstander voor natuurlijk /Biologisch omdat ik graag mijn Zoontje en zijn leeftijdsgenoten een mooie toekomst geef. Het zou geweldig zijn als zij ook hun Kleinkinderen mee zouden kunnen nemen naar een Boerderij waar de dieren nog lekker op het erf rondscharrelen. Vorige week had Ryan echter een antibioticakuurtje nodig en het was nog maar de vraag om deze nog wel werkzaam was hij hem.

 • Wian

  Aad, dat wij het op veel vlakken niet eens zijn komt omdat jij een idealist bent en ik en realist,jij haalt in je betoog wikipedia aan als bron niet zo`n geweldige keuze om dingen op te zoeken op wikipedia kan iedereen bevindingen posten die daarna als zijnde waarheid worden geplaatst zonder controle of dit wel klopt. Wat je verder allemaal verteld over allerleiplanten zal allemaal wel, het blijft een feit dat er te veel plantaardige grondstoffen niet geschikt zijn voor humane consumptie niet alle granen zijn bak granen dus er zal een tekort komen aan deze produkten. Het punt van antibiotica heb je gelijk in we moeten voorzichtig zijn met dit genees middel dit geld zowel voor de boer als voor de consument ik heb zelf ook drie kinderen deze zijn ook wel eens ziek geweest als je ziet hoe gemakkelijk dat een arts antibiotica voor schrijft vaak zonder dat hij ze gezien heeft het probleem ligt niet alleen aan de veehouderij. Wat de meeste reguliere pluimveehouders stoort aan de bio aanhang dat zij alles generaliseren als er iemand in de reguliere houderij over de schreef gaat zullen ze het allemaal wel doen ,dit is een verkeerd beeld oproepen. Ik ken ook hier in de buurt een bio- leg pluimvee houder deze heeft meer ratten dan kippen ik roep dan toch ook niet alle bio houders nemen het niet zo nou met de volksgezondheid (ratten zijn de grootste overdragers van ziektes)
  Maar we zijn bezig deze site te gebruiken voor het uitvechten van wie heeft er gelijk en daar ging deze discussie niet over dus van nu af houden we ons bij het onderwerp.
  Dus graag jou mening over het onderwerp het idealistisch verhaaltje hebben we nu al vaak genoeg gelezen in allerlei verschillende rubrieken.

 • Aad Baars

  Ik heb reeds mijn visie gegeven en heb hierop niets toe te voegen Wiam. Het is niet mijn probleem als mijn visie bij jou over komt als onrealistisch . Enorm veel Land en Tuinbouwers schakelen in Europa over op Biologisch en zetten dan wel een bewust een stap terug. Minder zorgen aan het hoofd hebben is echter ook wel lekker. www.biojournaal.nl/nieuwsbericht_detail.asp

 • maartje gussinklo

  @Aad Baars, vind je het zelf niet een beetje vreemd dat je je zoontje wel antibiotica geeft als hij ziek is? Je pleit al vanaf het begin voor je biologische ideeen en daar past geen antibiotica gebruik bij!

 • De Mol

  Volgens mij is penicilline en antibiotica voor humaan gebruik ontwikkeld Maartje77.

 • Wian

  Antibiotica is volgens mij ontwikkeld voor gebruik voor elk levend wezen.Wel altijd zeuren dat dieren met respect behandeld moeten worden als ze ziek zijn mogen ze plots niet meer de best mogelijke genees middelen. Let wel alleen als ze echt ziek zijn als je ze dit onthoud is pas echt dieren mishandeling.

 • De Mol

  Antibiotica wordt door de bio-industrie ten onrechte gezien als hulpmiddel voor de intensieve veehouderij om maar zo eenvoudig mogelijk veel mogelijk laagwaardig vlees te produceren. Dat antibiotica bij elk levend wezen de algehele gezondheid verzwakt is echter een feit . Dan is een pathogeen niet meer zo eenvoudig tegen te houden.
  Waarom werkt de pluimveeindustrie niet gezamelijk aan de verduurzaming van de sector . Maak samen een vuist tegen de misstanden en geef weer een goed gevoel bij het product Kip zoals dat 25 jaar geleden nog het geval was. De enorme overproductie heeft alleen maar ellende gebracht..

 • Alette

  In de boerderij vandaag van 25 januari stond dat de meningen over dit productieconcept zeer verschillend zijn. Over een week wordt bekend gemaakt hoe het concept er daadwerkelijk uit gaat zien. Gert Jan Oplaat van de NVP is bijvoorbeeld niet overtuigd van de noodzaak. Erik Hubers van de NOP is groot voorstander omdat er moet worden ingespeeld op de sentimenten onder het publiek.
  Waar hopen jullie op en wie zijn mening volgen jullie?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.