Wat vind jij ervan?

Lely Tigo XR; de ideale opraap- en silagewagen

6


De ultieme combiwagen dient eigenlijk aan alle eisen te voldoen. Deze dient zowel een oogstmachine te zijn die goed ruwvoer levert als een ultieme transportwagen. Met de introductie van de nieuwe Lely Tigo XR zet Lely een nieuwe standaard.
De grootste vernieuwing bij deze nieuwe reeks is te vinden aan de voorkant van de wagen. Het is een kantelbare voorwand die diverse functies vervult: variabele laadautomaat, extra laadruimte, loshulp en goed zicht tijdens het vullen met een hakselaar.

Grote inhoud en toch compact
Als de wagen is gevuld, gooit de Tigo XR zijn grootste troef in de strijd. In een aantal stappen kantelt de voorwand naar voren om daarmee 6 m3 extra laadruimte boven de invoerunit te creëren. Het resultaat: door deze extra ruimte kan de wagen één meter korter zijn dan bestaande modellen in de markt, terwijl het gewicht een stuk beter is verdeeld. Tijdens het hakselen is de voorwand altijd naar voren gekanteld, zodat de trekkerchauffeur goed zicht heeft op wat er in de wagen gebeurt.

Juiste persdruk gemakkelijk instelbaar
Voor het behoud van voedingswaarde en structuur is aanpassing van de persdruk vanwege de grote verschillen in gewas een vereiste. Met de wand iets voorover ontstaat er minder tegendruk om vermoezing in het geval van nat en zwaar gewas te voorkomen, terwijl de wand met een paar graden achterover een hogere persdruk oplevert bij droog en veerkrachtig gewas.

Goede start bij het lossen
Bij het lossen van de wagen is de start het meest kritische moment, omdat de hele lading in beweging moet komen. Afhankelijk van het model neemt de voorwand 10 tot 15% van de lading mee. Dat betekent dat er een stuk minder gewicht op de bodem terechtkomt, wat de bodemketting dus niet op gang hoeft te brengen. Zo gauw de bodemketting gaat draaien, kantelt de voorwand, inclusief de lading, naar achter en duwt daarmee ook nog eens de complete lading aan.

Bredere opbouw, bredere pick-up en bredere rotor
Om het vullen met een hakselaar te vergemakkelijken en de brede onderstellen beter te benutten, is de bak 20 cm verbreed. Door de bewezen 800 mm Tigo rotor en de curvebaanloze pick-up ook te verbreden, is een perfecte gewasdoorstroom gewaarborgd. De exacte werkbreedte van de onderhoudsvrije pick-up bedraagt dan 200 cm en biedt veel gebruiksgemak in de bochten. De verbrede rotor is uitgerust met 45 messen die bij deze nieuwe modellen centraal zijn vergrendeld.

Efficiënter invoeren voor verbeterde voerkwaliteit
Uiteindelijk draait het bij silage vaak om één ding: hoeveel liter melk levert het op? Dat verschil wordt bij opraapwagens gemaakt bij de invoer en daar lopen alle Tigo modellen voorop als het gaat om gewasbehandeling en snijkwaliteit. De Tigo modellen staan al bekend om de brede vlakke lijsten op de tanden en de minimale ruimte voor de messen voor het beste snijresultaat. Daarnaast is het opvoerkanaal achter de rotor een stuk lager, zodat het materiaal sneller in de wagen wordt gedrukt en er zo min mogelijk staal in contact komt met het gewas. De combinatie van brede tanden, een kort opvoerkanaal en de vernieuwde persdrukregeling verkleint de kans op vermoezing tot een minimum.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, plaats dan hieronder uw bericht.

Laatste reacties

 • JaapenSaskia

  Ik weet dat Agrifirm hier al enige ervaring mee heeft. Misschien moet je eens contact opnemen met de ruwvoer tak an Agrifirm feed (088-4881000)

 • Gijs
  Panellid

  IDD bij agrifirm hebben ze een aantal produkt specialsten voor de hennep teelt. wij hebben vorig jaar ook hennep gehad. je moet rekenen dat 2/3 van de plant (stam) verhout moet zijn. wij zelf hadden aan de vroege kant geoogst en dat was in de 1e week van augstus. in dat tijds bestek kun je het oogst moment verwachten. bij oogst is het heel belangrijk dat de loonwerker de messen goed geslepen moeten zijn. de mais messen moetten er in zitten en iedere 2 a3 wagens moet er geslepen worden. ik weet niet of jou loonwerker er al ervaring mee heeft? onze loonwerker maait ook veel hennep voor hempflex.
  succes.

 • Cass-pper98

  Bij het hakselen van hennep, werkt het beste een Claas hakselaar, dit heb ik gehoort van een loonwerker!

 • JaapenSaskia

  @gijs, het maaien van vezelhennep gaat met een andere machine, een kemperbek met centraalafleg zodat je een wiers krijgt. Taklengte is hierbij belangrijk voor de fermentatie tijdens het keren an de hennep voor het persen. Of is jouw loonwerker die loonwerker die voor hempflax die persbulten heeft aangelegd?
  @cass-pper98: merk maakt niet zoveel uit, gaat om de messenkooi en elke hakselaar kun je ermee vernielen, is voor de machine rotspul

 • Gijs
  Panellid

  het maaien van de vezelhennep gaat idd met een kemperbek met midden afleg. voor de hennep voor om te voeren lijkt me dit niet verstandig omdat je dan meer kans hebt om zand in de bult te krijgen. ook de smakelijkheid lijkt me er niet beter van te worden. het beste is dit vers te oogsten. naar mijn weten werkt hempflex alleen met geperste balen. hier vlakbij zit ook DunAgro die maken wel persbulten.

 • JaapenSaskia

  Klopt, Albert dun maakt persbulten en heeft ook van die nieuw-Zeelandse machines om ineens een blok van 30 ton op te kunnen pakken toch? Gaat dan wel naar hempron en niet naar hempflax.
  Voor voeren zou ik idd ook direct af stam hakselen, met als maïs
  Vorig jaar zijn hier door Agrifirm proeven in gedaan in noord Nederland
  Zelf heb ik alleen ervaring met de vezelvariant

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.