Wat vind jij ervan?

Werkstuk "pietrain"

3


Beste mensen,
Ik wil graag een kostprijsberekening maken van een "pietrain" big. Ik begrijp dat de prijzen van biggen door de mark worden bepaald. (VION, Beurs, DPP etc.) Hoe houd zich deze prijs tot een pietrain big?
Ik ben erg benieuwd naar jullie antwoord.
Groet,
Roelof

Laatste reacties

 • ajkoot

  Wat is de reden voor jou werkstuk?
  Als je kiest voor een Pietrain big of eindbeer dan komen daar t.o.v een andere kruising verschillende afwegingen bij kijken; Ik denk dan aan (ik noem een aantal zaken en dan weet ik dat ik niet volledig ben):
  --> Waarom wil /kan ik deze (gevoeligere) big fokken?
  --> Voor welke markt / afnemer wil ik gaan fokken?
  --> Als het over de prijs gaat is: welke big produceer ik nu, wat zijn mijn resultaten (technisch en financieel) nu en welke prijs (toeslag op welke notering) ontvang ik op dit moment?
  De markt wordt uiteindelijk bepaald door vraag en aanbod en de kwaliteit van de biggen die geleverd wordt.

 • rdronald

  Een kostprijsberekening kijk je alleen naar de kosten. De opbrengst van een big wordt bepaald door de markt en hoeft niet altijd de kostprijs te dekken. Zie KWIN of biggenprijsschema, hier staat standaard een kostprijsberekening in. De een bouwd duurder dan de ander. Dus elk bedrijf heeft zijn eigen kostprijs. Over het algemeen betaal je iets meer voor een pietrain big. Meestal wordt de biggenprijs bepaalt door het volgende:
  -het aantal zeugen dat het bedrijf heeft
  -het ras , pietrain bijvoorbeeld 2 euro duurder dan een tempo.
  -aantal entingen die de big krijgt.
  -belangrijkste aspect is eigenlijk de gezondheid waar entingen mee gepaard gaan.

 • raindeer

  Bedankt voor jullie antwoord. Dus als je een bepaald ras (bv Pietrain) big koopt, praat je over een toeslag op bijvoorbeeld "beurs" koers. Rdronald jij noemt een toeslag van vb E 2,- tov een "tempo" is de laatste dan een dagelijks genoteerd big (via de noteringen)?
  Ik noem dit omdat ik begrijp van een italiaanse varkens fokbedrijf dat hij redelijk duur zijn biggen (pietrain) inkoopt. Ik ben aan het uitzoeken hoe de prijsstelling dan werkt. De dagnoteringen geven veel lagere waardes aan. Wel is het zo dat als ik het goed begrijp hij ook vrijwel alle vacinaties wil hebben. (PRRS, Micro en circo) Biggen van ongeveer 23 kg.
  Heeft dit bijvoorbeeld te maken met art 10 aangesloten landen? (Italie niet of wel)
  Groet Roelof

Of registreer je om te kunnen reageren.