melkveehouders dieper in schulden

28


Nieuws deze week is dat melkveehouders dit jaar mogelijk vervroegd de subsidie moeten ontvangen om rekeningen te kunnen betalen.
moeten melkveehouders zelf in staat zijn om rekeningen te betalen = financieel gezond.
of is de benarde financiële situatie (zoals hans geurts zegt) onoverkomelijk voor alle veehouders?

Laatste reacties

 • japke33

  het is bijna niet te doen om je bedrijf financieel gezond te houden, als de kosten alsmaar stijgen en de melkprijs daalt. Ik zou de vervroegde uitbetaling goed kunnen gebruiken, maar het is geen oplossing van het probleem. Er moet gewoon een systeem komen waardoor alle boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product.(Dus niet alleen wij melkveehouders, maar ook de akkerbouwers, varkensboeren etc.) Goed dat de NMV weer het voortouw neemt, maar waar blijft de LTO? Of hebben die boeren geen problemen met hun inkomen???;)

 • marjanschaftenaar

  Ik denk dat melkveehouders nog moeten wennen aan de sterk wisselende melkprijs en moeten leren om geld opzij te zetten voor mindere jaren. Daarnaast hebben veel Nederlandse melkveehouders een erg hoge financieringslast in vergelijking met het buitenland. Deze vaste kosten zorgen ervoor dat er erg weinig speelruimte overblijft voor prijsschommelingen.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Eigenlijk zou het inkomen voor de boeren uit de markt moeten komen. Echter, helaas heeft men de politiek niet mee. De fusie tussen Campina en Friesland die kostenbesparing en ietwat meer marktmacht op zou moeten leveren zodat er meer inkomen voor de boeren uit zou rollen werd direct geblokkeerd door Brussel. Het marktvoordeel is teniet gedaan doordat Arla aan tafel komt zitten en het kostenvoordeel is daardoor ook achterwege gebleven. In feite zijn de boeren nu slechter af dan voorheen

 • Gelukkig zal de voedingsindustrie er altijd zijn om de Land en Tuinbouwers uit te knijpen want daar zijn de zakken vol en erg diep. Als ze in Nederland klaar zijn hebben ze veel alternatieve bronnen.

 • kleingiessen

  Moeten we als melkveehouders niet eens ons eigen een spiegel voorhouden?
  Wie hebben alleen maar geinvesteerd en niet afgelost?
  Wij hebben vanaf onze overname niet alleen geinvesteerd maar ook afgelost.
  Ons bedrijf staat er nu heel gezond financieel voor en gaan nu pas weer grote
  uitbreidingen doen die grotendeels uit eigen middelen betaald kunnen worden.

 • jordi 1455

  Schommelende melkprijzen hebben we al jaren. Als iemand moet leren met geld om gaan is het de staat en de banken.

 • henk fledderus

  waar wordt de melk prijs geregeld voor de wereld mark prijs, is dat ook in chicaco..
  om een bepaalde reden mogen basis producenten als boeren tuinders en vissers niet te veel verdienen. het is moeilijk de vingers er achter te krijgen waarom dat is maar als je oplet hoe de politike wereld zich inspant om de prijs te manipuleren.. je krijg net te veel te vreten om dood te gaan, te weinig om het lekker op tedoen.
  als het een vrije mark was zou de prijs waarschijnlijk veel meer schommelen en ik vermoed veel hoger zijn voor bepaalde producten.

 • Henk, De Boeren zouden te veel macht krijgen als ze gewoon een eerlijke prijs zouden vangen voor hun werk . Daarom is het monetaire slavendrijvers regime wereldwijd bezig met het in bedwang houden van de Land en Tuinbouwers. Ik kan samen met een flink aantal ondernemers in Dalles erg riant leven van een kleinschalig familiebedrijf aangezien we alleen direct aan de welgestelden leveren.
  Deze mensen hebben hun fortuin verdient in de industrie en weten hoe belangrijk het is om verse schone voeding te consumeren. De Nederlandse Boeren zouden in Wassenaar een Boerderijwinkel kunnen openen die ze zelf volledig bevooraden met Verse Biologische Voedingsmiddelen . Marqt is een Keten supermarkten die al in dit gat in de markt is gesprongen ( een Belg met inzicht)

 • gerrit coppens
  Panellid

  We leven in een consumptieeconomie. Mensen hebben een bepaald deel van hun inkomen nodig voor voedsel. Het doel van de economie is dat dat overige deel geconsumeerd wordt aan luxe artikelen, vakanties etc.. Als mensen meer voor het voedsel gaan betalen hebben ze minder te besteden aan die andere leut. Fabrieken van luxe-prullaria vallen dan stil met alle gevolgen van dien, zoals werkeloosheid, minder BTW en andere belasting inkomsten. Een optie zou kunnen zijn om het loonpeil te verhogen, maar dan komt het inflatiespook voor de dag en zouden de boeren alweer achterlopen. Door de voedselprijzen structureel te laag te houden blijft het inflatiespook enigszins in de kast en houd de burgerbevolking relatief meer over voor toegevoegdewaarde prullaria

 • jan1

  Echter voor een jaar of 15 terug werd er voor ongeveer 50 % van het inkomen besteed aan voedsel en momenteel nog maar een 15 %.

 • jordi 1455

  De werkloosheid in Europa en Amerika had veel lager kunnen zijn als bedrijven niet alles in China maken.

 • boeraalt

  Het kan toch ook niet anders dan dat de schuldenlast van boeren hoger is. 2015 komt eraan! Stilzitten is geen optie. Ook hebben we allemaal naar de olympische spelen zitten kijken. Doelen stellen en er voor gaan! Wat is er mis mee. Zo werkt het toch in alle sectoren van de economie. op je 67-e mag je gaan rusten ,of eerder ,door gewoon een betaalde baan te nemen. . kortom; zorg dat je vooraan in de rij komt te staan!

 • boterboertje

  De bedoeling van in een rij staan is dat iedereen aan de beurt komt en zijn deel krijgt, boeraalt. Ik hoop niet dat je bedoelt dat iemand die met zijn ellebogen zich naar voren werkt recht heeft op een groter deel van de koek :-)
  Overigens, ik hoor vaak dat 2015 vrijwel gelijk zou staan aan een explosieve groei van de melkproductie en daarmee gepaard gaande prijsval. Boeren kijken vol angst en beven naar dat jaartal uit en investeren in stallen en veestapel om straks met nog grotere volumes nog minder te gaan verdienen. De Nederlandse boer die denkt zich te kunnen meten aan een Fonterra boer, terwijl die laatste altijd goedkoper kan produceren! Dat wil je toch echt niet? Produceren voor een bulkmarkt, je producten moeten afzetten in een vechtmarkt. Altijd gegarandeerd de laagste prijs. En ondertussen dat beetje geld wat je nog verdient aan de bank afdragen omdat je je in de schulden hebt gestoken om meer te kunnen melken. Dat kan veel slimmer!
  Wat we in elk geval leren van alle sectoren van de economie is dat niet duurzame groei altijd leidt tot instortende markten en een kleine groep die er met de buit vandoor gaat.

 • marjanschaftenaar

  Boeraalt, Nederland is denk ik te klein om alleen maar te groeien. Nederland moet zich in mijn ogen focussen op kwaliteit en niche producten. Bijvoorbeeld Oekraïne kan veel melken maar de kwaliteit is daar eigenlijk te slecht om goede kaas te kunnen maken.
  Daarnaast; als een melkveehouder zoveel schuld opbouwt dat hij niet mee kan komen met een goede kostprijs is groeien al helemaal niet verstandig. Je houd gewoonweg niks over om op bijvoorbeeld stijgende voerprijzen te reageren. Waarom werken voor de bank als je er ook kan gaan werken..Heb je ook nog meer vrije tijd.

 • clintveelers

  hoe komen de melkveehouders aan het geld voor de jaarlijkse investering van een nieuwe trekker?

 • Roozen

  Jaarlijks?
  De mijne zijn 16 en 17 jaar oud!
  Bij jou in de buurt misschien rijkere boeren?

 • japke33

  Nieuwe trekker?? Was het maar waar. De mijne zijn net als bovenstaande ook oud, en worden elke keer maar weer opgelapt. En dan maar hopen dat ze het weer een jaartje vol houden ;)

 • beeldman
  Panellid

  Laatste nieuwe trekker gekocht in 1994: Fiatagri 72-94. Afschrijvingstechnisch is het misschien interessant om een nieuwe te kopen, alleen dan moet je eigenlijk ook wat verdienen.:-)

 • clintveelers

  waarom is er maar een handje vol die het zelfde als "beeldman" doet? en dat zijn juist de boer die niet klagen maar nadenken. ik denk dat je met een nieuwe trekker GEEN geld VERDIEND.

 • jan1

  Waarom moet je jaarlijks een nieuwe trekker?

 • jan1

  Heb vorig jaar een nieuwe trekker gekocht, dit omdat de oude de moed op gaf. Je kunt net rekenen wat je wilt, maar het kan op zich nooit uit. Heb wel voor een nieuwe gekozen, dan kun je een trekker kopen die aan je wensen voldoet. + je zit niet met de bagger van een vorige eigenaar. Mijn RC staat er op dit moment dus ook niet zo florisant bij.

 • kremer

  Ik heb 2 Fendt trekkers, 1 van 1981 en 1 van 1983. en in mei heb ik een JD van 15 jaar oud gekocht .

 • hrkanger

  Geld opzij zetten voor slechte tijden is allen mooi voor de fiscus, hou je nog niks over dan kun je er maar beter een nieuwe trekker voor kopen heb je toch nog wat.
  en aflossen bij de bank moet je minimaal een 8 tot 10% van je totaale schuld jaarlijks kunnen weg werken.
  blijft dat moglijk dan kun je een hoop dalen hebben voor dat je droog brood eet
  en kan je de bedrijfs omvang per 8a10 jaar verdubbelen kun je er ook langzaam aan wennen.
  de fout is dat ieder van 60 naar 250 koeien willen en dan loopt het hoofd over en raken de puntjes van de i en dan gaat het geld kosten.

 • jordi 1455

  mijn vader koopt eerder nieuwe machines dan een nieuwe trekker.

 • gerrite

  Waarom kopen. Je kunt hem ook leasen. Voordeel dat je geen groot bedrag in een keer op moet hoesten. Je betaalt netjes je maandelijkse termijn en over 5 jaar is het je eigendom. Bovendien kun je het direkt aftekken van je bedrijfsresultaat. Dus geen aanslag op je RC

 • gerrit coppens
  Panellid

  wat is het prijsverschil tussen lease rente en bankrente?

 • jan1

  Bij de CHN groep is volgens mij de rente momenteel 1.6 %

 • gerrit coppens
  Panellid

  op jaarbasis of per maand?

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.