Wat vind jij ervan?

front hef de kip of het ei

6


een front hef aan de trekker is niet meer weg te denken.
het wel of niet hebben van een front hef heeft effect op de bedrijfs voering en machine aankoop.
is u bedrijfsvoering veranderd door de front hef?
of is de front hef gekomen door verandering in u bedrijfs voering?
een maat uit ierland verkoopt claas trekkers hier in west australie.
hij heeft een demo trekker / tripple maaier en kan het ding aan de straatstenen niet kwijt.
de trekker / front hef trekt geen aandacht of oogst alleen negatieve reacties.
we vroegen ons af hoe de front hef in europa ooit zo'n opkomst kende.

Laatste reacties

 • Dpj

  Henk, ik denk dat dat te maken heeft met schaal grootte. In de States zie je ze ook bijna niet. Werktuigen zijn daar en bij jullie al heel groot, dan kan een andere trekker beter een ander werktuig trekken. In Europa zijn de percelen wat kleiner en een trekker (evt een maatje groter) kan dan makkelijk nog een bewerking tegelijkertijd doen. (scheelt ook rij-sporen) Andere werktuigen zijn daar op door ontwikkeld. Denk aan een cultivator of een vorenpakker voorop bij een zaaicombinatie. In Nederland wordt bijvoorbeeld al sinds jaar en dag gras op stal gevoerd, opraapwagen erachter, maaier voorop. Ik heb zelf een 8 rijige mais zaaimachine en die heeft een kunstmestbak in de fronthef. In het buitenland met grote Air-seeders hebben ze een getrokken cart erachter voor het zaad en eventueel kunstmest, dan heeft een fronthef weinig zin.

 • henk fledderus

  DJp dat je een front hef in de us niet ziet is ook de reden dat ze in ozz niet zijn, wij copieren americanen. zelf een achter hef is hier haast niet.
  zo heel groot zijn de machines hier niet, ja de air seeder is groot maar dan is het op.
  strooiers 8 /10 ton spuiten 5/7 1000 liteter maair is 5 meter.
  het nut van de front hef zal op een iets andere manier gevonden moeten worden. hoe werdt dat in Nederland gevonden. de eerste frontheffen die ik me herrineren kan waren inderdaad voor stal voeren en leek meer op de achterkandt van een MF 35 dat voor aan een trekker geknooit was.

 • Dpj

  Wat ik het grootste voordeel vind van mijn fronthef is het aan en afkoppelen van een frontgewicht, bij zwaar trekwerk eraan en als niet nodig is eraf. Ik heb ook trekkers zonder fronthef en die rijden gewoon jaar rond met de volle bak gewichten... Verder zou ik in de toekomst nog wel een soort van cambridge rol of rijenfrees in de fronthef willen hebben voor mais zaaien, om iets meer verkruimeling te krijgen. Wij zaaien mais onder center pivots, na gras en dat moet meestal in korte tijd bewerkt en ingezaaid worden dus vaak is de grond nog nat als het bewerkt wordt. Te nat werkt niet maar te droog ook niet, klei kluiten worden dan hard. Maar als de pivot er een keer overheen geweest is na het bewerken valt het zowat zelf uit elkaar...
  In de US worden ook meer gecombineerde machines gebruikt, met grote werkbreedtes, denk maar aan de schijfeg/cultivator combi´s. Dan heb je aan een fronthef ook niks...

 • henk fledderus

  je hebt eigenlijk percies mijn punt. hetl lijkt of je wienig nut hebt voor een fornt hef.
  maar als je 1 of 2 ton aan je trekker kunt toe voegen als het nodig is en thuis kunt laten als het niet nodig is heb je een begin.
  als je 2.5 kuub als front tank mee kunt nemen voor spuiten en het zelfde voor strooien wordt het overbrenen van vermogen makkelijker en het werk efficienter in mijn ogen.
  ik weet niet hoe dat bij jou ziet maar hier moeten ze met 90 foot 25 km per uur rijden. en 5000 l is dan een grote tank. je ben met 50 minuten terug als je aan het fullen bent.
  hang er een front tank aan rijd 15 km en heb een 45 meter spuit, zie of je sneller klaar bent.
  goed weekend allemaal

 • Dpj

  Hier in ons gebied heb je niks aan een 45 meter spuit, meeste allemaal 18 of 21 meter. Veel te heuvelachtig. Maar een front tank kan uitkomst bieden alhoewel 2,5 kuub in de fronthef me wat veel van het goede lijkt. Ik heb een loonwerker die rijdt met een klein fendtje met een kunstmest strooier achterop en eenzelfde voorop. de een zaait bijvoorbeeld graan terwijl de andere kunstmest strooit. Maar je kunt ze natuurlijk ook zo afstellen dat ze allebei de helft van de benodigde hoeveelheid strooien en dan 2 keer zoveel kunt doen als met 1 strooier...
  Mijn weekend begint pas zaterdagavond, nadeel van melkkoeien...

 • vael

  Voor een akkerbouwer met intensievere teelten is een fronthef met pto een vast onderdeel van het machinepark, om zoveel mogelijk in een werkgang te werken. bv aardappelen poten met de frontfrees voorop voor de pootbedbereiding en de pootmachine achterop, staan de aardappelen in onbereden grond. Wortelruggen trekken met kopeg of frees voorop en volveldsfrees met aanaardkap achter. uien rooien klapper voor en rooier achter enz. Dit is vooral een besparing op arbeid, brandstof, trekkers en je rijd niet meer dan nodig over je grond.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.