Wat vind jij ervan?

gerrit coppens
Panellid

LTO wil graanreserve

15


www.nieuwsgrazer.nl/.../UlOj
De LTO voorzitter ziet als voordeel voedselzekerheid en stabiliteit op de markt. Dat zijn twee waardes die ik ook koester. Echter voor wie zijn de kosten. Op papier natuurlijk de samenleving. In de praktijk wordt echter de graanprijs gedrukt als er de wetenschap is dat er een voorraad van een half jaar boven de markt hangt. Ik betwijfel of we blij moeten zijn met dit voorstel. De EU en andere 'grootheden' willen een vrije markt. Bij die vrije markt horen ook hogere prijzen voor de telers. Die moet niet de kop in gedrukt worden door 'politieke' voorraden. Wat denken jullie; zien jullie die voorraadvorming wel zitten?

Laatste reacties

 • j.j

  is dat nu een man die voor zijn leden opkomt ,hij moet zich schamen door zo`n uitspraak te doen.
  mogen de telers geen redelijke prijs voor hun product ontvangen??

 • henk fledderus

  ik kan het mis hebben maar noemden we tig jaar geleden die vooraden die we toen hadden geen overschotten. en moetsen die toen niet bij hoog en bij laag weg. boter berg, melk plas graan overschotten.
  en wat zijn we nu 20 jaar verder en we gaan min of meer met supsidie " voorraden aan leggen"
  ik denk dat je vrees terecht is gerrit dit zou wel eens mooi die prijs pieken kunnen onderdrukken.
  nou vermoed ik dat er geen voorraden voor bestrijdings middelen en bemesting gemaakt zal worden dus die pieken en dalen krijg je dan wel??

 • gerrit coppens
  Panellid

  Inmiddels lezen we in die link dat de LTO akkerbouwvoorzitter er ook zijn twijfels bij heeft of dit idee goed uitpakt voor de boeren

 • De reserve's (overschotten) eindigen bij jullie in de vergister en voor de bewaarkosten draait de producent dan op . Dat gebeurde onlangs onder andere met de uien toen de prijs te laag was. Ik heb een grote silo op mijn terrein en leef in een streek met een enorm droog klimaat Leveren doe ik alleen als ik een goede prijs krijg! Dan is opslaan van graan geen probleem maar hou de qualiteit maar eens op pijl in een zeeklimaat . Dan loop je leeg op de energiekosten ( ventilatie en ontvochtigen )
  Het is ook goed opgemerkt dat het "politieke"voorraden betreft aangezien de LTO anaal is ingebracht bij EL&I en lid blijven van die poppenkast echt onzinnig is Dat is eigenlijk een vorm van vrijwillig extra belasting betalen !

 • agri2

  Het nadeel van de voorraden die de heer Maat van LTO wil aanleggen is dat ze altijd boven de markt hangen en de prijs daardoor laag blijft. Op de radio zei hij dat het graan te duur werd voor de bakkers, volgens mij hebben die ook voordeel van hoge graanprijzen want die rekenen ze gewoon driedubbel door. Ik heb trouwens de organisatie van bakkers nooit gehoord dat de graanprijzen voor boeren te laag waren, toen het graan een paar jaar geleden amper 10 eurocent per kilo was. Waarom zijn we nog lid van die club?

 • agri2

  De aardappelen worden ook duur, er zitten weinig kilo's onder en het loof vliegt achteruit, er groeit weinig meer bij, dus de heer Maat zal ook nog wel op komen voor frietfabrieken, fastfood-ketens en cafetarias, die worden allemaal lid van LTO.

 • francisblom

  Je heb helemaal gelijk! Voorraad boven de markt resulteert altijd in minimale prijzen. LTO moet zich diep schamen, iedereen met een klein beetje handelsgeest kan dit toch toch wel verzinnen! En dat is dan de organisatie die voor de boeren op moet komen. Je zou je lidmaadschap toch opzeggen, je betaal contributie aan mensen die dit soort dingen bedenken om de prijs naar beneden te krijgen!

 • vael

  Misschien heeft LTO 2 soorten leden, veehouders en leveranciers van goedkoop voer?

 • Gerd-Jan

  Stelletje gekken daar bij LTO! Willen ze over 10 jaar het quotum ook weer terug?

 • AD AKKERMANS

  Ik denk dat we beter een voorraad van een half jaar van melkpoeder kunnen opslaan om de melkprijs stabiel laag te houden.

 • kuijpers reniers

  niet teveel in vooraad drukt de prijzen en de voorraad goed houden kost ook geld en wie gaat dat dan weer betalen ja inderdaad de boeren nee ik vind het wel lekker om eens een goede prijs te vangen voor de tarwe

 • b geraets

  Wat wordt er verstaan onder voedsel zekerheid? Is dat voor de consument of is dat voor de veehouderij. Men moet er goed aan denken dat de graanprijs de spil is van de contracten, als de granen maar hoog in prijs blijven dan gaat de contract prijs van aardappel en conserve groente van zelf mee omhoog. Dus zorgen voor schaarste.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Met voedselzekerheid bedoeld men zekerheid voor de consument

 • PMHoeks

  Na de oorlog wilde men voedselzekerheid, en is men subsidies gaan geven. Hierdoor is gebeurd wat men wilde, Nederland produceerde meer voedsel dan het nodig had en kreeg voedselzekerheid. De subsidies zijn er voor de consument gekomen, en ze hebben hun werk gedaan. Toen het allemaal te veel werd kwamen de quota. Sommige mensen zijn beter geworden van de quota, voor anderen hadden de subsidies beter afgebouwd kunnen worden (i.p.v. invoering quota).
  Ik heb het orginele stuk in de krant met Albert Jan Maat niet gelezen. Hij komt op een aantal zaken ook terug (of zoiets). De titel van deze discussie is dus ook niet meer geldig.
  Strategische voorraden hebben veel minder invloed op de prijs dan het oude systeem, waar de graanbergen door ontstonden. Kijk maar naar de brandstolprijzen, die schommelen ook flink, ondanks de strategische voorraden. Strategisch voorraden zijn zeker niet in het belang van de producent, maar in het belang van de gebruiker. Dus als er ooit een strategische graanvoorraad aangelegd wordt, moet dit ook geregeld en betaald worden door de afnemers (of de overheid).

 • Hilhorst100

  Graanvoorraden aanleggen werkt niet denk aan voedselveiligheid graanklanders, muizen rattenvreterij, vogels en duivenschijterij graansilobranden cq kapingen. Graansilobewakingsomkoperij. Valse amptenaar voorraadinventarisatie illegale verkoop broodroof enz enz

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.