Wat vind jij ervan?

Regels, welke mogen er van jullie verdwijnen?

12


In elke agrarische sector zijn veel regels. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat zodra je de ene regel volledig hebt doorgevoerd, je denkt klaar te zijn, de volgende alweer op de stoep ligt.

Welke regel(s) van mogen volgens jullie per direct uit de sector verdwijnen en waarom?

Laatste reacties

 • Aad Baars

  Er zijn Binnen de Land en Tuinbouw erg uiteenlopende belangen. Dan is het onmogelijk om iedereen tevreden te houden . Nieuwe regelgeving is vaak een reactie van de overheid op het vangedrag van een aantal personen. Ook de actualiteiten betreffende de Volksgezondheid en Milieuproblemen maken het soms noodzakelijk om de teugels aan te trekken. Welke wereld willen we immers doorgeven aan de volgende generatie's ?

 • japke33

  Van mij mogen ze de mestuitrijd regel aanpassen.(Verdwijnen zal wel niet lukken). Kijk meer naar het weer dan alleen naar een datum. En denk dat (bijna) elke boer wel weet wanneer ie het beste mest kan uitrijden op zijn land.

 • Alette

  @ Aad: Maar je moet het ook leefbaar houden voor de boeren die nú nog boer zijn. De (Vele!) regels hebben ook een keerzijde dat er noodgedwongen moet worden gestopt met het bedrijf. Het doorgeven: Prima, maar we moeten het nu niet vergeten. Het nemen van stappen naar duurzaamheid zal nog járen gaan duren, dat kan simpelweg niet van de 1 op andere dag.

 • Aad Baars

  Ik ben een realist Alette! Momenteel gaan enorm veel kleinschalige Familiebedrijfjes op de fles doordat omschakelen gewoonweg niet meer mogelijk is. De ondernemers die op tijd innoveerden of gingen samenwerken met de concurrentie bouwen momenteel nieuwe stallen ten koste van de kleine spelers. Dat is gewoon afschuwelijk ! De banken en overheid hebben wat dat betreft geen nog eens geen begrip of mededogen.

 • Alette

  Aad, mijn ervaring is dat ons bedrijf destijds wel mee móest groeien door de regels. Overigens van de biologische pluimveehouderij. Dit om het maar rendabel te houden. Zodoende ook 'welke regels mogen er wel verdwijnen.'

 • Aad Baars

  Zeker de Biologische pluimveehouders kunnen in Europe rustig doorademen en zelf uitbreiden terwijl de reguliere collega's het erg moeilijk hebben . Er is niets tegen meegroeien met de markt maar iedereen binnen de sector moet dan wel fatsoenlijk blijven handelen. Het uitroken van collega's past echter bij de globalisatie/industralisatie.

 • henk fledderus

  regels invoeren is 1 ding maar als ze dan het behaalde effect niet hebben, ga dan niet op een theoretishe wijs aan het sleutelen. diet met het effect dat het klauwen vol geld kost.
  de maate van kontrole en bestraffing is in Nederland ook wel een tikky aan de extreme kant. als de kosten van het controleren niet opwaden tegen de schade die gedaan wordt, schrap de regel..
  en wees realisties met je berekeningen.
  het is goed om inovatief te zijn maar als je elke mineraal in een kuub mest moet gaan meten en dan theoreties bereken wat gegeven mag worden, ben je gewoon in je eigen polsen aan het snijden. Nederland doet eiverig zijn best en de rest van de wereld stond er bij en keek er naar

 • Alette

  Henk, inderdaad. Ik denk dat er ook teveel regels steeds ge-update worden zodat het weer in het straatje past van de overheid. Of ben ik de enige die dat zo ziet?

 • Aad Baars

  De overheidsmedewerkers zijn meestal erg ondeskundig en de onderzoekers die dan advies uitbrengen zijn niet altijd beter in het bepalen van wat nu echt verstandig is . (Vooral de lobbyisten van de chemische industie hebben veel invloed in Den Haag).
  Als in een regio het bodemwater een te hoge concentratie nitriet bevatte is in het verleden geprobeerd om specifiek in dat gebied het mineralenbeleid aan te passen maar dan gingen de boeren massaal naar een andere provincie met de giertank . Dat maakt dat de regelgeving nu landelijk/europees aangepast word als het slechts plaatselijk van toepassing is. Dit leid tot veel verwarring en frustratie bij Boeren die op hun Akker een tekort hebben aan meststoffen terwijl het bodemwater gewoon in orde is ! De goede moeten helaas altijd onder de kwade lijden.
  De handhaving van regelgeving stoppen puur omdat de schade beperkt is lijkt me geen goed plan . Dan is het hek echt van de Dam. Beter is om als Land en Tuinbouwers gezamelijk te werken aan een deskundig instituut waar wel de juiste voorlichting kan worden gegeven aan de beliedsmedewerkers. Vroeger was de Universiteit van Wageningen hiervoor in te zetten. Nu kan je daar gewoon een onderzoeksresultaat kopen als industrieele party en komen daar erg tegenstrijdige berichten vandaan.

 • jpf

  Regels... Nederland zou eigenlijk een meer passive rol moeten spelen in europa, in plaats van voorloper. Dit omdat supermarkten europees, en op wereld niveau inkopen, en dan werken regels in de nederlandse landbouw niet, en destructief. AH koopt zijn eitje gewoon uit de legbatterij in hongarije .. Eigenlijk zouden ze de supermarkten branche aan regels moeten binden als ze de landbouw willen moderniseren !
  Voor mij geld eigenlijk hoe minder regels hoe beter.
  In plaats van het opleggen van regels juist innovatie steunen zoals vee vriendelijke huisvesting, biogas, energie winning
  Gescheiden mest zou mits goed gescheiden niet meer als mest bekeken moeten worden. Mest toedienen , zou nog beter op de regionale grondsoort moeten worden toegespitst... maar hoever moet je hiermee gaan ?

 • Aad Baars

  Je hebt helemaal gelijk JPF . Het probleem is dat de grote supermartketens in veel landen een dochter bedrijf hebben en daarom als multinational gezien Het wordt dan is het onmogelijk om te eisen dat ze alleen binnenlandse producten leveren.

 • wittebeer

  ja je geeft het zelf al aan de ondernemers die op tijd innoveerden of gingen samen werken die redden het.
  dus ben je zelf geen (goede) ondernemer ?????

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.