Wat vind jij ervan?

CRV
Bedrijf

100e veehouder investeert in Ovalert

14


Persbericht
Arnhem, 22 december 2011
100e veehouder investeert in Ovalert
In een korte periode van slechts drieënhalve maand hebben al 100 veehouders in Nederland en
Vlaanderen geïnvesteerd in Ovalert. Dit toont aan dat veel veehouders behoefte hebben aan
ondersteuning en ontzorging rondom vruchtbaarheid.Sinds Ovalert begin september op de Nederlandse en Vlaamse markt is gekomen, hebben al meer
dan 100 veehouders besloten om te investeren in dit vruchtbaarheidsmanagementsysteem.
Daarnaast was de belangstelling voor Ovalert op beurzen als Agribex, HHH en de CRV Koe-Expo
in Den Bosch bijzonder groot.Ondersteuning en ontzorging
Recent onderzoek aan de universiteiten van Wageningen en Utrecht toonde aan dat een kortere
tussenkalftijd economisch interessant is, zeker in het quotumloze tijdperk. De vruchtbaarheid van
de dieren en daaraan gekoppeld de tochtwaarneming is dan ook een belangrijk aandachtspunt bij
vele veehouders. Meer nog dan het aantal veehouders dat investeerde in Ovalert, toont de korte
periode waarin dit gebeurde aan dat veel veehouders behoefte hebben aan ondersteuning en
ontzorging op het gebied van vruchtbaarheid.Extra ogen voor vruchtbaarheid
Die behoefte aan ondersteuning was ook voor de firma Witte Julia uit het Texelse Oudeschild de
reden om te investeren in Ovalert. ‘Naast het melkvee heeft dit bedrijf een belangrijke
akkerbouwtak. Daarvoor is in bepaalde perioden heel wat arbeid en aandacht nodig,’ vertelt
Ovalert-vertegenwoordiger Willem Dotinga. ‘Net als heel wat andere veehouders wil dit bedrijf een
paar extra ogen op de vruchtbaarheid van hun dieren.’Deze zelfde wens naar ondersteuning en ontzorging leeft, gezien de belangstelling voor Ovalert,
ook bij vele andere veehouders. Meer informatie over Ovalert is terug te vinden op www.Ovalert.nl
of www.Ovalert.be.

CRV feliciteert de firma Witte Julia uit Oudeschild met de investering in
Ovalert en wenst hen veel succes in hun bedrijfsvoering

Laatste reacties

 • mjijzerman1

  ik denk dat tot de herfst er nog een stuiver van de melkprijs afgaat , dat is niet leuk maar door diverse onzekere factoren op de wereldmarkt krijg je toch enige vraaguitval, je zult er mee moeten leren leven. zorg dat je de kostprijs in de gaten houd daar heb je nog enig grip op.

 • Anne-Marie van der Linde

  vraag me af of veel Nederlandse veehouders zich nu al druk maken. Onze Oosterburen graven zich nu alvast in, maar die voelen het toch vaak eerder als wij

 • gerrit coppens
  Panellid

  Hier in mijn omgeving wordt er al flink op de prijsdaling ingespeeld. Stallen voor 200-300 koeien reizen als paddenstoelen uit de grond. Dat is eenmaal de economische wetmatigheid. Wordt de marge per liter kleiner dan moet je zorgen dat je meer liters hebt om je inkomenspeil te behouden

 • Boerderij10!!

  niemand kan het voorspellen

 • Gerd-Jan

  De grenzen van europa dichtgooien en hetzelfde systeem wat canada hanteert

 • Valtraboerties

  We zien wel wat er komt. niet te veel importeren, alleen nederlandse melk in nederland.

 • johan1

  gerd jan , helaas zijn wij een exporterene land en canada niet , maar we zullen wel op een of andere manier die kant op moeten, met bv een flexibel quotum

 • Gerd-Jan

  @ johan1, Daarom zeg ik dat we het europees moeten doen. Nederland is wel exporterend. Maar europa niet.

 • klaas.van.der.horst1

  Probleem lijkt me dat Europa zich heeft verbonden aan de WTO-regels, en dus niet zomaar tot quotering en sluiting van grenzen kan komen.

 • GertjanSnoek

  gerd-jan, hoe verklaar je dan de interventiemelk en boter die jarenlang door brussel zijn opgekocht en tegen dumpprijzen in afrika wordt weggezet? Waarom zouden wij ons als EU beperken terwijl landen zoals Amerika en New Zeeland er maar op los kunen produceren? Als wij dit huidige quotum houden beperken we ons flink en hebben we een flinke kostprijsverhoging tegenover andere landen. Dit heeft echt geen invloed op de wereldmarkt, dat kleine beetje dat wij produceren... En stel dat wij ons netjes aan het quota-systeem houden, dan komen Amerika en New Zeeland wel om de hoek om even die vraag die dan mogelijk zou kunnen ontstaan op te vullen en schieten we er alsnog niets mee op. Volgens mij is het zaak dat wij in dit kleine kikkerlandje ons moeten kunnen onderscheiden van de rest, qua kwaliteit, duurzaamheid en Low costs. Er zijn genoeg mogelijkheden en de quotum waar nu nog in geinvesteerd moet worden om te kunnen produceren kan dan in andere middelen gestoken worden om te verduurzamen, denk maar eens aan precisielandbouw, mestscheiding/raffinage, op het gebied van Energieneutraal produceren, op het gebied van dier en welzijn. Als je nu de media een beetje volgt kom je er al achter dat we een makkelijk te beinvloeden consument hebben (kijk maar naar de "Plofkip", het is een kwestie van tijd dat de rundveehouderij ook weer een keer een "klap"| in z'n gezicht krijgt het is dus zaak dat we als melkveehouders een kwalitatief hoogstaand product kunnen leveren en ook een product wat we kunnen verantwoorden richting de consument en de consument hiervan op de hoogte brengen en wat de sector allemaal voor innovatieve veranderingen doormaakt om het leven van de dieren te verbeteren en het leven van de boeren. Ik denk dat dit even kort gezegd mede de toekomst van de melkveehouderij in Nederland gaat betekenen.

 • Gerd-Jan

  @ gertjansnoek
  Hoe kun je je met dalende prijzen onderscheiden? Daar staat tegenover dat je je kostprijs verhoogd. Wij moeten ons beperken om een goede melkprijs te garanderen. Ik bedoel niet het huidige quotum. Dat is te groot. Maar hetzelfde systeem als in canada! Dan zit je goed. En prijzen zijn gegarandeerd. Zonder goede prijs kun je gewoon geen duurzaam product produceren. Daar heb je een goed prijs voor nodig! En dan is er bij de boeren ook de wil om het te doen.

 • GertjanSnoek

  @gerd Jan, dat kan wel degelijk. Als je nu naar de huidige investering per kg melk kijkt ben je al gauw zo'n 16 a 17 cent per liter kwijt aan quotum kosten. Stel je nu eens voor dat de gemiddelde melkprijs 25 cent wordt. de huidige stallen worden nu gefinancierd op 32 cent/ liter kortom - `17 cent is 15 cent. dus is er nog een dubbeltje over voor duurzame innovaties die op korte termijn geld kosten maar bijv. mest scheiding, als je de dikke fractie (met relatief hoge fosfaat gehaltes in vergelijking tot gewone drijfmest) en deze op een logistiek interessante manier kan exporteren naar landen zoals duitsland, belgie waar ze met massale fosfaattekorten te kampen hebben doe je volgens mij een stap in de goede richting en kan zoiets makkelijk uit. Als de dunne fractie als kunstmestvervanger toegediend mag gaan worden en dat is gewoon een kwestie van tijd, kunnen we enorm besparen op kunstmest aanvoer, kortom het verhaal wat betreft mestbeleid is dan rond.
  Ik heb uit betrouwbare bronnen te horen gekregen dat de overheid na 2015 op geen enkele manier iets met productierechten te maken wil hebben dus staar jezelf niet blind op flexibele quota's of iets dergelijks. De toekomst gaat gewoon afhangen van hoef efficient ga ik met mijn voer en mest om. Hoe pas ik dit toe. Hoe kan ik dit verkopen aan de consument op een maatschappelijk verantwoorde manier en hoe zorg ik dat ik er zelf ook nog wat aan over houd en hoe onderscheiden we onszelf van alle andere landen. we zijn een exporterend land dus we moeten altijd goed in de gaten houden dat we de kwaliteit hoog in het vaandel moeten houden zodat andere landen onze producten willen kopen.
  Het verhaal over het quotumstelsel zoals in canada gaat dus niet op en die goede prijs die kun je op 2 manieren bereiken, 1 door je kostprijs te verlagen waardoor er meer overblijft, dit kan ook mede door schaalvergroting. 2 door toegevoegde waarde aan je product toe te voegen door bijv. weidemelktoeslag, biologische houderij, vergroeningsmaatregelen etc. kortom wij als agrarisch ondernemers moeten ons niet blindstaren op de dag van vandaag maar vooruit blijven kijken en onze kansen willen grijpen en die zijn er ook maar moeten alleen nog geaccepteerd worden door de ondernemers, we zijn niet voor niets ondernemers!! Ondernemer ben je pas als je ook in zekere zin risico's durft te nemen.

 • Gerd-Jan

  @ gertjan snoek
  Hoe verklaar jij dan dat agrarische hypotheek agrarische hypoteken voor 25/30 jaar worden afgesloten? In de meeste andere sectoren 5/10 jaar!
  Ik sta me ook niet blind, ik zeg alleen wat het beste is. Ik snap ook wel dat ze het nu allemaal niet meer terug gaan draaien. Hoe jammer ik het ook vind.

 • GertjanSnoek

  nou dat is op 2 punten gefundeerd allereerst heeft de melkveehouderij met enorm veel kapitaal te maken, grond, gebouwen, productierechten dus dit moet gewoon op de lange baan geschoven worden. er zullen ongetwijfeld ook boeren zijn die sommige investeringen uit eigen zak betalen maar hyp. leing van 25, 30 jaar is vrij normaal hoor. Als je een huis koopt los je dat ook niet in 5 jaar af, maar in 20, 25, 30 jaar dus dat is niets om je zorgen over te maken.
  verder wil ik wel naar voren brengen dat het rendement in de agrarische sector te laag is. de agrarische sector heeft gemiddeld genomen een rendement van zo'n 2 a 3 % tegenover 15 - 20 % in de industriële sector. maar dat heeft alles te maken met het feit dat wij "prijsnemer"zijn en geen "prijszetter" elke maand moet je maar wachten op hoeveel melkgeld je binnen krijgt. Ik vind het gewoon een gezonde zaak dat we straks met de wereldmarkt mee gaan produceren. De consumptie stijgt jaarlijks met 2,5 / 3 % en de pruductie met 1,5% kortom er komt gewoon schaarste. Ik denk dat we een hele mooie tijd tegemoet gaan waarin de primaire sector eindelijk gaat verdienen wat het al lang had moeten verdienen, dit zie je nu al bij de akkerbouwers, granen en dat soort zaken zijn historisch hoog. dit is de eerste levensbehoefte samen met rijst. kortom als de wereldeconomie weer wat aantrekt en de mensen meer te besteden hebben is zuivel (wat nu nog overbodige luxe is voor veel mensen) iets dat dan wel geconsumeerd kan worden.
  Kortom waarom zou je je eigen beperken? ( in heel europa is er geen ëén land dat zoveel kwijt is aan quotumkosten en superheffing) dit zou dus juist een opluchting voor het land moeten wezen. Die grote stallen worden niet voor niets gebouwd. Niet alleen om de kostprijs te drukken maar omdat deze ondernemers er toekomstmuziek in zien en zo klaar denken te zijn voor de toekomst.
  Ik verwacht dat het 1e en of 2e jaar een grote selectie gaat komen. Bedrijven die zwaar gefinancierd zijn en dan in 2015 een lage opbrengstprijs krijgen zullen er alles aan moeten doen om hun hoofd boven water te houden, er zullen dus ook bedrijven afvallen.
  het wordt dus zaak dat wij als melkveehouders het beschermde klimaat een beetje loslaten en net zoals in de intensieve veehouderij te werk gaan, het ene jaar verdien je goed en het andere jaar weer net niets. als je dan in de goede tijden een buffer op kan bouwen voor de minder goede tijden dan denk ik dat je het aardig doet.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.