Wat vind jij ervan?

Leo Tholhuijsen
Redactie

Stro persen slecht voor structuur

2


Er wordt wel gezegd dat als stro los op het land geen €300 per hectare opbrengt, je het beter kunt verspreiden en inwerken. Uiteindelijk zou je die €300 (of minder) wel terug verdienen via de betere structuur van de bodem.
Je kunt je afvragen of die €300 wel een hoog genoeg bedrag is om de beslissing van wel of niet persen van te laten afhangen. Zou je als akkerbouwer ook niet de structuurschade moeten meewegen die de zware trekker met zware pers aanricht. En wat te denken van de zware shovel en soms de vrachtwagen met erg stugge, hard opgepompte banden, die de pakken komen laden.
Ben benieuwd naar hoe de afweging in de praktijk wordt gemaakt.

Laatste reacties

  • Marcel

    Wat betreft waarde van het stro kan ik niet veel van zeggen maar met droog weer rij je volgens mij niet snel structuurschade. Denk wel dat os toevoegen aan de grond een groot goed zal gaan worden

  • Barnie

    Afhankelijk van het volggewas is het volgens mij altijd aan te raden om het stro op het land te laten, mits goed verwerkt en indien mogelijk in combinatie met groenbemester. Niet alleen de o.s. of mogelijke structuurschade maar ook de afvoer van mineralen moet niet onderschat worden. Meststoffen worden vooralsnog niet goedkoper en alles wat je afvoert aan mineralen is ook echt weg!

Of registreer je om te kunnen reageren.