Wat vind jij ervan?

Lasagne kuil.

17


Wie heefd er ook goede ervaring met lasagne kuil dwz. laagsgewijs inkuilen.

Laatste reacties

 • Aad Baars

  Lijkt me een erg bewerkelijke manier van inkuilen ! Je moet immers elke keer het zeil helemaal verwijderen.

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Wij kuilen al jaren laag over laag ( vind de naam : Lasagne-kuil...erg leuk ! ) in, en dit bevalt heel erg goed... je krijgt een veel stabieler voer regiem.

 • jwitteman

  ik vindt het niet leuk wandt je moet elke keer het plestik eraf halen

 • jan1

  Je kunt er ook naar werken. hier doe ik het plastic erover en dan de beschermzeilen. Ik leg de beschermkleden vast met zand. Dit is eenvoudig los te maken en je beschadigd het plastic niet.

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  * ik kon net mijn bericht niet helemaal afmaken omdat we druk met grasoogst bezig zijn... ben nu aan het wachten tot de loonwerker komt... dus even gauw mijn eerdere bericht aanvullen....
  Het lijkt meer werk, maar dat is zeker niet het geval. Wij kuilen wel vaak grotere partijen in ( minimaal 15 Ha, met vaak leuk gras er op ) Dan maak je de kuil echt niet voor niks open.
  En de mogelijkheid om een veel stabieler ransoen te voeren in de winter is echt nog een heel groot plus punt.
  Daarbij komt ook je kuilmonster veel constanter uit, anders moet je 3 of 4 keer prikken , bij ons word er maximaal 2 keer gestoken. en je krijgt een goed gemiddeld overzicht van de hele kuil. Als je tegen elkaar aan kuil, kan de ene partij heel anders dan de ander zijn...en door net naast een hele goed of juist wat mindere partij te prikken... ja krijg je toch een verkeert beeld in mijn ogen.
  Voor nu kan ik alleen maar meer plussen dan minnen bedenken. Maar het is natuurlijk ook weer heel bedrijfsgebonden, wat past het beste in jou systeem !
  Groetjes Minouche

 • Gerd-Jan

  Ik zou het altijd doen. Helemaal als je grote partijen inkuilt. En je kunt dan ook een doorrijkuil maken zodat je er niet achteruit op hoeft wat de helft van de tijd scheelt met lossen. Wel elke keer andere kant erop omdat hij anders aan 1 kant heel stijl wordt.

 • JackS
  Panellid

  Lagsagne kuilen, wij doen dat al jaren. 2 Lagen plastic, kuilnetten en zandslurven. Wel wat extra werk met inkuilen . Je moet het dan goed organiseren, wij maken er meestal een gezinsactiviteit van. De voordelen zijn natuurlijk veel groter. Het over een langere periode constant kunnen voeren is een groot voordeel. Dit jaar is het erg moeilijk om altijd precies op tijd en droog in te kuilen. Wij hebben sleufsilo´s waar we ongeveer 2 partijen over elkaar kunnen inkuilen. We proberen dan te combineren met ds gehalte en structuur, om zo gemiddeld toch in de buurt te komen waar we een kuil willen hebben.

 • gerrite

  je kunt ook een kant vast laten zitten.

 • Beuwer

  Heet ook iemand ervaring meet het gebruik van water slang( regenistalatie of brandweerslang) zag een advertentie op martplaats zou kunnen werken als ie tussen door los moet niet voor de winter dus

 • JackS
  Panellid

  Beuwer, wij gebruiken dit jaar regeninstallatieslang (zonder water) in combinatie met spanbanden ( 1,3 meter). Lijkt goed af te dichten. We hebben nog geen ervaringen met het uitkuilen.

 • MTSEttema

  wij hebben dit voorjaar 2 slangen van PAS gekocht, ik vind het een ideaal systeem. mits je genoeg (snel) water erin kunt pompen.

 • henk fledderus

  begrijp ik nou goed dat met een lasgne kuil, en ik ben het eens met bouwlust een mooi woord, je verschillende sneden over elkaar heen kuilt??
  toen de sleufsilos op kwamen werd alles tegen elkaar aan gepropt. toen werd de trent een beetje kleinere silos zodat je snedes appart kunt houden.
  is dit om een meer constantere kuil te voeren door het hele jaar?
  ik zie de voordelen niet helemaal. er zal wat extra werk in zitten met plastic op en af doen en er zal wat meer broei verlies zijn.
  ik had eerst het idee dat het wat een mengkuil idee was maar dat is het duidelijk niet. wat voor voersysteem wordt er geburuik naast de lasagne kuil?

 • J.H.

  Het voordeel van een lasagnekuil is inderdaad dat je het gehele voerseizoen een constante voerkwaliteit hebt. Op deze manier heb je minder schommelingen in je rantsoen, en kun je vele malen makkelijker sturen in je krachtvoergift. Ook heb je een veel betrouwbaardere analyse van je kuil, want waar je de kuil ook bemonstert, hij is overal gelijk.
  Voor het vaker openhalen en afdekken heb je tegenwoordig oplossingen zoals waterslangen en systemen waarmee je het zeil er af kunt halen. Op deze manier kun je grotere silo's, makkelijker afdekken en openhalen. Met de laatste keer kuilen kun je dan bijvoorbeeld met zandzakken en spanbanden werken.

 • Brabant Agri
  Bedrijf

  Een eenvoudig en goed werkbaar systeem geschikt voor het maken van lasagnekuil kun je zien op www.brabant-agri.nl. Belangrijk bij het uitkuilen van een lasagnekuil is het horizontaal uithalen van het gekuilde voer. maak niet de fout die je regelmatig ziet in de praktijk dat en laag voor laag uitgehaald wordt. De meerwaarde van het laag voor laag inkuilen wordt dan te niet gedaan. Succes Leo van Helden 06-53771784

 • jstut

  Super lasagnekuil, Als je tenminste alles ook in eenkeer van boven tot onder kan laden anders is het niks waard. Indien dus van boven in een keer tot onder uithaald en mengt, of goed verdeeld voert dan hoef je maar maar een keer uit te zoeken wat de de juiste correctie is om zoveel mogelijk melk uit eigen voer te kunnen halen. In de practijk zie ik nog al eens dat men netjes de blokken uitsnijd van boven naar benede en deze dan met een blokkenkar voor de koeien verdeeld. Iedere 10 meter ligt er dan ander gras ook zie ik vaak dat men niet altijd van boven tot onder in een keer oplaad. Dan is het waardeloos voeren omdat de koeien iedere dag een ander rantsoen krijgen. Dit kost meer melk dan dat het vele werk opleverd. Zonde van al het werk in de zomer. Vorig jaar was ik in Friesland bij een collega boer, deze had keurig 3 partijen gras op elkaar zitten, de kuil was wel 4 meter hoog. Hij haalde keurig met een kuilsnijder zijn gras laag voor laag uit en zetten deze blokken keurig tegen elkaar zodat hij, met zijn blokken kar vlot de blokken kon opscheppen. Maar hij voerde op 3 dagen 3 verschillende blokken gras. Zijn voerboer (BA) wist maar niet wat er fout ging maar de koeien wilde maar niet op een normaal melk pijlkomen. Toen ik deze collega op zijn werkwijzen wees begreep hij direct wat er mis was. Vanaf dat moment haald hij meer rendament uit eigen voer door dat hij verschillende blokken gras over elkaar verdeelde. Hellaas konde de koeien nog wel het lekkere er eerst uitzoeken. Deze collega boer had een vooruitstrevende voorlichter maar deze BA had weinig inzicht in de werk wijzen van zijn klant. Voeren doe je in de stal denk in dan.

 • Bikker A

  Collega's
  Heb al heel wat langs zien komen mbt lasagne kuil, maak ze zelf al enkele jaren naar volle tevredenheid. Voer nu Maiskuil met er boven op een laag Bierbostel, eronder zit een laag gras van 15 juni land, dit voer ik gedeeltelijk aan melkkoeien en rest aan jongvee en droge koeien.
  Gras is erg grof, door het gewicht erbovenop blijft het goed koud, neemt eventuele perssappen op, en 1 keer kuilsnijden, en je hebt een rijtje mais, en een rijtje gras, losse mais gaat gelijk met gras mee,erg handig.
  Voor de winter kuil ik de eerste en tweede snede op elkaar, komt altijd goed uit. Als de eerste snede wat grof is net als dit jaar, pak je de tweede snede gewoon wat eerder, compenseert elkaar weer.
  Op deze kuil komt de mais voor de winter nog, en een laag bierbostel. Toen ik nog eigen tarwe had kuilde ik dit ook gelijk door de mais heen.
  In de winter kun je dan ook met 1 kuil af.
  om de 4 of 5 dagen snijden: eerst een rijtje mais, dan nog 2 hoog gras.
  Door deze manier van werken: veel minder kans op broei, minder kuilplaten nodig, minder zeil, in de winter minder werk, maar wel een erg drukke dag met de maisoogst.
  Succes, AB

 • bartjan

  Smakelijkheid staat voorop, of het nu gemengd of partij voor partij is . als het lekker is regelt de koe zelf wel of ie snelle hap pakt of structuur. Voer en inkuilsysteem is voor iedere boer en erf anders . Daar moet de voerboer idd. zo snel mogelijk goed advies bij zoeken en niet iets roepen wat dan toevallig even in de mode is.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.