Wat vind jij ervan?

Een update voor het Beter Leven Kenmerk?

22


De Dierenbescherming is met Stichting Natuur en Milieu in gesprek om het Beter Leven Kenmerk uit te breiden met milieusterren. Kan dierenwelzijn en milieu wel worden samengevat in één logo en één sterrensysteem? Of moet het Beter Leven Kenmerk juist worden uitgebreid zodat het niet meer alleen een dierenwelzijnskenmerk wordt?

Laatste reacties

 • De toekenning van sterren moet allereerst worden gebaseerd op kenmerken en niet op willekeur, want dan hebben die sterren op den duur geen waarde!

 • Aad Baars

  Het Beter Leven Kenmerk moet gewoon blijven zoals het is . De consument kan in een oogopslag zien hoe goed of slecht de Dieren het hebben in de desbetreffende productiemethode.
  Het zal de meeste Consumenten een beit zijn hoe erg het milieu te leiden heeft onder een manier van produceren. De reguliere veehouders willen graag pronken met een zogenaamd betere milieutechnische kant van de intensieve bio-industrie en zillen graag de echt nuttige logo's verdoezelen. Alleen de echt innovatieve Boeren zullen echter inspelen op de Wereldwijde trend .
  Gewoon zo snel mogelijk overschakelen naar Duurzaam/dierwelzijn is momenteel de beste keuze.
  (Ik ben op BoerderijConnect de gebeten hond aangezien ik aangeef voor omschakeling ben maar misschien kun je beter de boodschapper even uit laten spreken voordat je hem afschiet)

 • gerrit coppens
  Panellid

  Wil je bepaalde logo's zoals het Beter Leven Kenmerk inzetten dan moet het helder zijn wat daartoe behoord en aan welke criteria men voldoet. Dat de grenzen binnen die criteria opschuiven is normaal. Op het moment dat de middengroep aan een bepaald criteria voldoet zijn de voorlopers al een stuk verder. Door binnen de criteria regelmatig de lat wat hoger te leggen blijf je ook de voorlopers stimuleren. De lat hoger leggen kan ook betekenen eventuele nieuwe doelstellingen toevoegen. Of het verstandig is om het complete millieuveld onder Beter Leven te wroeten betwijfel ik. Het moet ook helder blijven. Bedrijven die het lukt om ook aan die milieueisen te voldoen kun je ook een extra logo geven. Tussen dierwelzijn, in de zin van de criteria, en het milieu kan ook een zekere spanning zitten. Laat ondernemers eerst werken aan het doel waar ze resultaat denken te kunnen halen, beloon dat met het kenmerk, en vervolgens kunnen de ondernemers zich richten op het volgende doel. Met kleine stapjes kan men het totale doel bereiken. Door alles in een kenmerk te eisen is de kans groot dat ondernemers afhaken omdat ze de sprong in eens te ver vinden

 • Wian

  Ad Baars , is welzijn aleen wat jij denkt wat het is

 • Aad Baars

  Het is niet belangrijk wat ik denk dat welzijn is Wian. Het is belangrijk wat de maatschappij voor een beeld heeft van welzijn . Dat ik degene ben die dit onder woorden probeert te brengen laat mij misschien overkomen als een irritante beterweter . Dat zij dan maar zo!

 • topper1965

  Al onze producenten in Nederland zijn bereid om morgen voor een beter leven ster te gaan produceren, maar dan moeten eerst diegene die het hardste schreeuwen, de consument dus, bereid zijn een eerlijke prijs te gaan betalen voor deze producten,
  DAT is in Nederland het grootste probleem !!!!

 • Wian

  Ad Baars jij denkt dat je onder woorden brengt is wat de maatschapij wil dit is niet de maatschapij de maatschapij spreekt via zijn portomonee en niet via een paar schreewers die denken dat hun adviezen de enige juiste zijn.

 • Wian

  Pluimpje, de sterren van de dierenbescherming zijn straks letterlijk goud waard ze gaan deze sterren verkopen als je straks een ster wil als veehouder moet je daar per dier plaats dik voor betalen dus wie het meeste geld heeft krijgt de meeste sterren (alles draaid om de duit ook bij de dierenbescherming)

 • Aad Baars

  Topper, Ik denk dat de consument wel bereid is iets meer te betalen voor verantwoorde producten maar de levensmiddelenindustrie en supermarkten persen de Land en Tuinbouwers af en maken de woekerwinsten. Winkelketen Marqt laat zien dat het anders kan . Daar kan een producent een eerlijk prijs krijgen voor zijn fatsoenlijk geproduceerde product .
  Wiam, je hebt een vreemde kijk op de realiteit. Als Land en Tuinbouwer kun je kiezen om mee te gaan met de trend of gewoon blijven tobben. Een of meer sterren van de Dierenbescherming krijg je als je daadwerkelijk aan de eisen voldoet. Dan moet je vaak wel investeren in het verbeteren van de leefomstandigheden voor het Vee! Dan neemt de waarde van jouw product enorm toe en verdien je een goede boterham. Je hoeft de dierenbescherming dus niet te betalen zoals de Biologische Boeren aan de SKAL wel moeten. Negeer gerust alle signalen en steek vooral je kop in het zand !

 • topper1965

  Inderdaad, Aad ze kiezen met de portemonee, er wordt meer geld uitgegeven aan bruingoed en mulitmedia als voor verantwoord voedsel, dus wordt gekozen voor filet uit thailand of Brazilie waar geen controle is op de houderijsystemen, milieu, residuen,en het vlees aan de achterkant middels cloorbaden kiemvrij ( lees salmonellavrij) gemaakt wordt. daar is niet tegen te concureren en maakt onze eigen producenten die het heeeeel netjes doen letterlijk vleugellam.
  Laat de dierenbescherming een offensief beginnen tegen de retailers en grootwinkelbedrijven, dan heeft iedereen in Nederland een hele nette verantwoorde boterham met verbetering van dierwelzijn. ik noem het gebrek aan chauvinisme

 • Aad Baars

  Waarom zou je verantwoord voedsel gebruiken als je een ziektekosten verzekering hebt ? De meeste consumenten zijn enorm kortzichtig en moeten tegen zichzelf in bescherming genomen worden. De Valse conccurentie van zwaar verontreinigde troep uit zuid Amerika kunnen we als nederlandse ondernemers alleen tegengaan als we samen een vuist maken.

 • Aad Baars

  In Frankrijk gooien Boeren gewoon de snelwegen dicht om de aandacht te trekken en wij zouden gewoon de import/export kunnen frustreren als we alle wegen van en naar Schiphol een periode blokkeren voor levensmiddelentransport.

 • kleitokkers

  Nu het duidelijk wordt dat de granen duurder worden zullen uiteindelijk ook de eindprodukten duurder worden. Als de consument veel meer voor het voedselpakket gaat betalen zullen de andere sectoren hier echt last van gaan krijgen. (dus ook de economie) En het zal mij benieuwen of al deze plus plus plus en sterren produkten zich dan nog handhaven.

 • Aad Baars

  Ik zou er niet van uit gaan dat dierwelzijn gewoon een tijdelijk iets is kleitokkers.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Kleitokkers, twee opmerkingen. Eerstens de meeste boeren kunnen hun hogere kostprijs niet doorberekenen . Als je voerinkoop duurder wordt dan gaat de prijs van melk, vlees en ei echt niet omhoog. Tweedes, al dat plus en sterren spul is juist een stimulans voor de economie. Om aan de eisen te voldoen moeten stallen aangepast worden en kunnen de stalinrichters weer aan de slag

 • Wian

  Ad baars , even terug komen op de sterren van de dieren bescherming er is intern in deze organisatie al enkele keren over gesproken om voor sterren geld te gaan vragen nu de inkomsten door de economische tegen wind sterk dalen de sponsors zijn niet meer zo gul de tijd zal het leren . In een ander forum beweer jij dat de dierenarts kosten hoger zijn bij kooi huis vesting dan bij biologisch dit is dus grote onzin in de 15 jaar dat ik kooi heb gehad kwam de dierenarts enkel om op het einde van de ronde bloed monsters te nemen. Het neemt niet weg dat we niet meer terug kunnen op de ingeslagen weg de kooi zal op den duur steeds meer terrein verliezen. Wat betreft uitloop heb je wel goede argumenten met een overdekte uitloop alleen moet je er wel bij vermelden dat we dan de vierkante meters die dit extra aan stal oppervlak oplevert niet gaan opvullen met extra dieren dan wordt het pas een plus. De stappeen die we moeten maken richting een beter welzijn moet je in een laag tempo doorvoeren en niet zo als jij wil onmiddellijk kippen houden is een economische bezigheid en de marges zijn de afgelopen jaren gemiddeld te klein geweest om alweer grote investeringen te doen na de omschakeling in 2012.

 • Aad Baars

  Ook bij de Dierenbescherming lopen zakkenvullers rond Wiam. Daar is weinig aan te doen. Gelukkig blijft het tot nu toe bij praten !
  Dat jij persoonlijk erg lage dierenarts kosten had is mooi . (Dat zegt alleen iets over jouw manier van Veehouden). Om dan gelijk te stellen dat iedere kooicollega lage dierenartskosten had/heeft is pas onzin! Er zijn veel Veehouders die gewoon maar een beetje aanmodderen en het niet zo nauw nemen met de hygiene.
  Een overdekte uitloop moet je zien als extra ruimte maar zodra de kippen opgehokt zitten moet de beschikbare ruimte op dat moment aan de normen voldoen. De omschakeling naar dierwelzijn zal voor veel Veehouders veel te langzaam gaan waardoor meer ondernemers moeten stoppen . dat is in ernstige mate aan de gang bij de kleinschalige Varkenshouderijen. Veel Ondernemers willen heel graag innoveren maar kunnen de kosten op geen enkele manier terug verdienen.

 • vleeskuikentje

  het zal best zo zijn dat dierwelzijn actueel wordt maar in nederland is het altijd nog zo dat men zeker drie maal per jaar op vakantie wil en een mooi huis wil met een grootte auto voor de deur en het geld wat dan nog over blijft is voor het eten, dus wordt het goedkoopste eten gekocht en dat is niet het vlees met 1 ster en meer. tuurlijk blijft er een kleine groep consumenten die dit wel kopen maar volgens mij zal deze markt relatief klein blijven.

 • Wian

  Ad Baars, uit jou reactie op de dierarts kosten blijkt wel dat je heel ver van de die houderij afstaat ,en jou afkomst daar niet ligt en ik ben echt niet de enige met lage dieren arts kosten ik durf hier te stellen dat dit geld voor bijna alle kooi kippen houders in Nederland en dat jij durft te zeggen dat wij het niet zo nou nemen met de hygiëne is rond uit praat van onkunde. Ik wil jou adviseren om eens met een echte pluimvee dierenarts te praten voor je oordeelt ik heb wel een adres van een dierenarts die jou haar fijn kan vertellen hoe het werkelijk zit.

 • Aad Baars

  Wiam, mijn tijd is te kostbaar om een welisnietis discussie te blijven voeren met jou . Kooien zul je in de toekomst waarschijnlijk niet meer tegen komen.(ook niet in Afrika) Jij vind dit een slechte zaak en ik vind dat een prachtige ontwikkeling dus staan we loodrecht tegenover elkaar!
  Vleeskuikentje, dierwelzijn is zeker een tijdelijk iets. deze nachtmerrie voor de reguliere bio-industrie zal snel voorbij zijn en de legbatterij zal snel weer de norm worden in de kippen industrie . De chemische industrie heeft een ontsmettingsmiddel gevonden dt via genetische manipulatie aan het DNA van de Dieren geplakt kan worden . Hierdoor schijt een kip bijvoorbeeld alleen nog jif en andy uit en is de stal brandschoon zodra de kippen naar de slacht gaan. De nieuwe kippensoorten zullen geen ogen meer hebben dus verlichting is de stal is niet meer nodig en ook de snavelvorm is aangepast zodat deze niet meer geknipt hoeft te worden. Nadeel van deze ontwikkelingen is dat echt niemand het vlees of eieren van deze Kippen mag eten van hun zorgverzekering.

 • Wian

  Ad baars, jij geeft de indruk dat ik tegen welzijn van dieren ben ,als je niet better begrijpend kan lezen kun je beter van dit forum wegblijven. het enige dat jij doet is praten van uit emotie elkekeer als iemand met feiten komt haal jij er en of ander lul verhaal bij om de aandacht af teleiden van het geen er wordt gezegd ,nog maals jij staat heel ver van de werkelijkeid. Volgens mij is jou tijd niet zo kostbaar je kan op deze site geen forum openen of jij heb wel ergens een WC (wakerdier club) vehaal geschreven dus het lijkt dat je tijd zat hebt.

 • PdeGouw

  Bij mijn weten bestaat zo'n keurmerk al en heet het Milieukeur...

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.