Wat vind jij ervan?

Agrico
Bedrijf

Agrico presenteert 4 nieuwe rassen in entourage Poolse zoutmijn

27


Agrico presenteert 4 nieuwe rassen in entourage Poolse zoutmijn

Bant, 11 november 2011 – Het was de Poolse koning Jan III Sobieski die zijn onderdanen in de 17e eeuw liet kennismaken met de aardappel na een bezoek aan Wenen. Dit was de opmaat voor een liefdesaffaire, die Polen tot de 10 grootste aardappelproducenten ter wereld maakte. Samen met haar dochterbedrijf Agrico Polska Sp. z o.o. heeft Agrico via de introductie en vermarkting van Agrico-rassen stevige posities in dit aardappelland weten op te bouwen. Vandaar dat bij deze editie van de Agrico-rassen- en zaailingenpresentatie het land Polen in de schijnwerpers staat alsmede vier nieuwe rassen die zijn opgenomen op de rassenlijst.

Momenteel is Polen goed voor de productie van ongeveer 9 miljoen ton aardappelen. Typerend is dat nog altijd circa 70 procent van het totale areaal wordt geteeld op bedrijven met minder dan 2 hectare aardappelen. Het areaal staat onder druk omdat vooral kleine boeren en ‘thuistelers’ stoppen. Tegelijkertijd neemt de productie per hectare toe als gevolg van schaalvergroting en daarmee gepaard gaande professionalisering. In deze dynamische markt heeft Agrico in 2006 Agrico Polska Sp. z o.o. opgericht. Agrico Polska teelt en vermarkt in Polen geteelde pootaardappelen van Agrico-rassen. Daarnaast verzorgt het bedrijf de import van pootgoed uit Nederland. In de jaren die volgen groeit het bedrijf gestaag en krijgt Agrico Polska een groter marktaandeel in Polen. “Het afgelopen jaar was onze Poolse dochter op vele beurzen en aardappelevenementen actief en ook komend jaar wordt er extra geïnvesteerd in de promotie van (nieuwe) Agrico-rassen door onder andere meer verspreid proefvelden aan te leggen”, aldus algemeen directeur Jan van Hoogen.

Om blijvend in te kunnen spelen op de wensen van telers, consumenten en verwerkers in de verschillende regio’s en marktsegmenten in de wereld is rasontwikkeling voor Agrico van groot belang. Van Hoogen: “Zo hebben we de afgelopen drie jaar in Polen met het zeer vroege ras Riviera een stevige marktpositie opgebouwd en met Manitou hebben we een nieuwe troef in handen voor het roodschillige segment. Ons kweek- en researchbedrijf Agrico Research B.V. en de aangesloten kwekers laten zich ook tijdens deze rassen- en zaailingenpresentatie weer van hun beste kant zien. Met een viertal nieuwe rassen op de rassenlijst kan Agrico haar positie verder versterken en blijven de leden van Agrico in staat hun bedrijven verder te ontwikkelen.”

Met de nieuwe Ambassador beschikt Agrico over een zeer vroeg en Pallida-resistent (aardappelmoeheid) fritesras voor de verwerkende industrie. “Dit door Agrico Research gekweekte ras heeft een relatief hoog drogestofgehalte bij vroege oogst. Bovendien kunnen de telers de relatief kleinvallende pootaardappelen op ruime afstand poten. Dit betekent dat ze met minder kilo’s pootgoed per hectare toe kunnen”, aldus Van Hoogen.

Het ras Destiny is gekweekt door de gebroeders Suelmann. Destiny is een nieuw chipsras met goede resistenties en een prima opbrengst. Volgens Van Hoogen kan dit ras door de goede consumptie-eigenschappen echter ook als kruimige tafelaardappel hoge ogen gaan gooien. Bovendien is het ras geschikt voor vroege bestemmingen en landen met een tweede teelt.

Het ras Evolution komt uit de koker van het eigen kweekbedrijf. Dit vroege roodschillige consumptieras is met name geschikt voor de Oost-Europese markten. “Evolution heeft goede schurft- en virusresistenties en een dito opbrengst”, zegt Van Hoogen. Het laatste ras Lusa is gekweekt door Agrico’s van oorsprong Zweedse kweekpartner Lantmännen SW Seed. Het betreft een zeer robuust roodschillig consumptieras voor het Middellandse Zeegebied. Van Hoogen: “De naam Lusa is de oude benaming van het land Portugal. Dit ras groeit bijna onder alle omstandigheden en kan zonder veel technische kennis worden geteeld.”

De nieuwe aardappelrassen worden op het kweek- en researchbedrijf in Bant ‘ondergronds’ gepresenteerd in de ontspannen Poolse entourage van de Wieliczka-zoutmijn. Het winnen van zout nabij het Poolse dorpje Wieliczka werd voor het eerst vermeld in 1044 en het is daarmee een van de óudste zoutmijnen ter wereld. De mijn is beroemd om zijn sculpturen en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. In de ‘uitgehakte’ gangen en kapel kregen de toehoorders mee dat Agrico na een turbulent jaar de organisatie weer heeft staan. Tegen de trend in groeide Agrico het afgelopen jaar in areaal. Volgens Van Hoogen had Agrico nooit tevoren een sterker potentieel aan rassen. Rassen die voor verdere groei gaan zorgen. “Een positief uitgangspunt, maar zeker geen reden om achterover te gaan leunen. We moeten ons voortdurend blijven inspannen om in specifieke afzetmarkten zoals Polen de positie van Agrico en haar rassen te versterken”, aldus Jan van Hoogen.

Laatste reacties

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Ik denk dat we beter kunnen reageren als we ook weten wat voor type maaier.
  Gaat het om een trommelmaaier of met maaibalk, breedteafleg of niet, kneuzer..of niet. Naar mijn mening krijg je dan een gerichtere reactie. Succes met de koop.
  verder kan ik je niet helpen want wij hebben nu nog een kverneland, met maaibalk, breedteafleg en kneuzer. Wel gaan wij dit jaar ook een nieuwe maaier aanschaffen, maar willen geen maaibalk meer...wij gaan weer terug naar de trommelmaaier. Wel met breedteafleg en kneuzer.
  Groetjes Boerin uit het midden des lands

 • Schapenhouder

  ikzelf heb een Lely maaibalk metkneuzer, vergt weinig trekkracht dus weinig dieselolie

 • kuhn is beter

 • PetervandeMerwe

  Kuhn heeft over het algemeen kwalitatief goede maaiers. Waarbij ze wel vaak zwaar gebouwd zijn dus zal deze ook meer trekkracht vragen. Kuhn machines worden vaak ook als loonwerkers machines gezien die gemakkelijk veel hectares aan kunnen zonder problemen.
  Van Lely weet ik zoals hierboven ook gezegd dat ze weinig trekkracht vragen.
  Over Krone weet ik niks

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  @lucassen, graag meer onderbouwing waarom Kuhn beter is ...zo heeft de melkveehouder die zoekt er nog niet zoveel aan.

 • -jantje-

  @ Hoeve Bouwlust, dankje voor de tip: het gaat om een schijvenmaaier met kneuzer en breedte afleg

 • -jantje-

  iedereen bedank voor de reactie s en meningen.
  het is een john deere maaier (kuhn) geworden, vanwege het feit dat deze zeer zwaar gebouwd is.
  en warom een john deere en geen kuhn ? de maaiers zijn precies hetzelfde alleen de kleur en john deere heeft stalen klepels i.p.v. kunststof.

 • karman-de-grote

  Heb je ook niet eens gekeken naar een Kverneland/ Vicon maaier deze komt vaak goed uit de testen

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Wij hebben inmiddels ook een andere maaier gekocht, wij hadden 1 van de eerste kverneland maaiers met kneuzer en breedte afleg.
  Nu hebben we een Claas gekocht. Aan het eind van de rit bleven de Vicon ( deutz fahr, alleen andere kleur ) en de claas over.
  Door de vele zeer positieve reacties van ( bekende ) collega veehouders over een claas maaier en eigen gevoel bij deze maaier hebben we dus besloten deze te kopen.
  Er komt bij ons wel een hydraulisch verstelbaar zwadbord op....wat absoluut niet leverbaar is in het programma, dit heeft Vicon wel als optie, en wij hebben het daar dus gewoon van overgenomen. Het mechanisatiebedrijf vond het wel een uitdaging om dit er op te maken... dus ...alleen kosten van de cilinder zijn voor ons, arbeid niet. Leuke deal dus.
  Hij is trouwens 3 meter breed en heeft een kneuzer ( metalen vingers ) en breedte afleg.
  Medio eind april komt hij... we wachten vol spanning.

 • frank_mf

  Wij gebruiken al meer dan 20 jaar Kuhn Machines en zijn daar erg over te spreken. De machines zijn heel degelijk en vergen weinig onderhoud. Bij Kuhn valt de kwaliteit nooit tegen ;)

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Zo blijft iedereen altijd een persoonlijke voorkeur houden.
  Onze achterbuurman verkoopt Kuhn, alleen telt de kwaliteit van service ook sterk mee en ja... die is bij de Kuhn dealer in de buurt van (sterk) mindere kwaliteit.
  Het feit dat je een afspraak maakt om over een nieuwe maaier te praten en hij dus zou komen kijken naar de inruil....en dan na 2 keer bellen nog niet komen.... ja dan houd het op. Wel jammer, want Kuhn staat inderdaad goed bekent.
  Tussen Deutz Fahr en Vicon ( zelfde maaier alleen andere kleurvoering ) zat een enorm verschil qua prijs ( ??? is verf zo duur ? ). Maar de Vicon dealer zat voor het mooi weer te ver weg. Met stukken een 25 minuten in de auto... dat is dan net jammer. Anders was de kans groot dat het een Vicon was geworden.
  Claas doet het goed, dealer dichtbij, service goed... prijs kwaliteit ook naar onze zin. Dus die kreeg uiteindelijk de meeste pluspunten.
  We hopen dat hij het zometeen waar kan maken als we gaan maaien. Moet eerst het gras nog even lekker door gaan groeien.
  Groetjes M

 • frank_mf

  Misschien kan je ook kijken naar de rest/volgende inruilwaarde, die ligt bij Kuhn nog behoorlijk hoog in ieder geval, al weet ik dat voor Krone en Lely niet zo.

 • frank_mf

  Wij hebben trouwens een Kverneland maaier (volgende wordt een Kuhn omdat m'n vader nou eenmaal kuhn-fan is) maar zijn ook behoorlijke maaiers ;) Trekken ligt over het land en maaikwaliteit is super. Ik denk dat de kwaliteit van de 3 maaiers niet ver uit elkaar liggen dus gewoon naar de service van de dealer kijken dan ;)

 • hanskoen

  Jammer dar hier de Fella maaiers niet genoemd worden. Bij ons geroemd door de goede kwaliteit en perfekte maaibeeld. De kneuzer van Fella is de beste van allemaal!

 • frank_mf

  Ons Mechanisatiebedrijf is ook Felladealer maar hebben nog nooit een Fella machine aangeschaft omdat mijn vader én Kuhnfan is, maar ook omdat Fella maar heel licht spul is. Dan heb ik liever een maaier die wat zwaarder trekt en lang meegaat dan een die wat lichter trekt en niet zo degelijk is. Ze hebben trouwens wel meerdere malen geprobeerd Fella-machines te verkopen aan ons ;) o.a. Schudder en Hark.

 • Anton

  Wij hebben goede ervaring met Lely. Andere merken heb ik ook niets slechts van gehoort.

 • IlseV

  Pottinger frontmaaier wint het qua gewicht en op het punt van aankoppelen: zeer makkelijk, eenvoudig en snel aankoppelbaar doordat er niet met hydraulische slangen gewerkt hoeft te worden. Alleen de aftakas hoeft maar aangekoppeld te worden, dus wie de maaier veel/alle dagen gebruikt, is dit de oplossing om snel te beginnen.

 • IlseV

  * Pottinger frontmaaier met kneuzer.

 • BouwersEJ

  Wij hebben sinds 3 jaar een Vicon. Een prima machine, maar over het maaibeeld ben ik niet echt tevreden. Het gaat om een DMP4000. 4 meter brede gedragen maaier zonder kneuzer. Wij hebben thuis een vleesvee bedrijf met veel 'vogeltjes land'. We gingen dus voor capaciteit en kneuzen is niet nodig in 'hooi op stam'. Wel trekt de maaier vrij ligt. Een 100 pk trekker kan 'm wel aan, maar dan ligt de max wel bij 15 km/h. Het maaibeeld vertoont strepen tussen de schijven. In eerste instantie dacht ik dat dat aan het grassoort lag, maar na het maaien van een stuk mooi grasland zag ik hetzelfde beeld. Alleen wanneer de messen nieuw zijn is het maaibeeld goed. Na een luttele 5 ha is dit al niet meer het geval. Ook heb ik wel eens gehoord dat dit weer afhankelijk is van het type maaibalk. Er schijnen verschillende series van te zijn. De eerdere maaibalken betrok Vicon van de Kverneland group als ik het goed heb. Een ander punt waar ik het nut niet helemaal van zie is het feit dat er 3 messen per schijf aan zitten. Zeker in combinatie met het maaibeeld vindt ik het onnodig. Onze vorige maaier met 2 messen per schijf (een Claas) maaide mooier dan deze vicon. Wel trok deze maaier veel zwaarder. Dat is niet te vergelijken omdat hier wel een kneuzer op zat, en dat in combinatie met (veel te) lang natuurgras. Bij een volgende aankoop van een maaier, doet Claas zeker wel mee...

 • Boer116

  Tot vorig jaar ook zo'n Vicon DMP4000 gehad; nu maai ik met z'n opvolger, de Extra 440. Deze heeft middenophanging ipv zij-ophanging. Ik moet zeggen, maaibeeld bevalt eigenlijk erg goed met die 3 messen per schijf. Samen met de frontmaaier van 3.2m maai ik nu zo'n 7m in 1 keer weg. Schiet lekker op!

 • Gerd-Jan

  Ik adviseer je toch om bij Kuhn te blijvijen. Het is een prima machine! alleen hij is zo zwaar.. Maar kun je dat niet oplossen met wielgewichten ofzo? met steken doe ik meestal even de 4 wd aan. Dan is het over. Maar met Kuhn kun je ook hard rijden. 115 pk (2,70 meter) haal ik de 30 mee. En dan ook nog een heel mooi maaibeeld. Maar om zo hard te gaan rijden is natuurlijk gekkenwerk. Op deze maaier zit ook een kneuzer maar die staat op z`n lichtst. Maar probeer anders een lely splendimo. Heel licht. Weinig energieverbruik.

 • Marcel

  ik heb er nog eentje staan Lely splendimo met kneuzer 2.80 mTC. Ivm rugklachten laat ik maaien.

 • Gerd-Jan

  Ben jij dezelfde Frank_MF van TF ?

 • frank_mf

  @Gerd-Jan Jazeker, ik denk dan houd ik het lekker makkelijk voor de TF-ers :D

 • Gerd-Jan

  Ooh okey, daar ken ik jou dan van :P
  Maar blijft toch lekker bij Kuhn :P
  Is gewoon kwaliteit.
  Met die brede enkele hark gaat het toch ook prima?

 • hanskoen

  wij werken al 20 jaar met Fella, is echt niet licht meer tegenwoordig. Kijk maar eens naar de echte gewichten! Super spul voor een reeele prijs.

 • Wilfriedam

  Heb je wel een naar de SIP Silvercut 300FC gekeken, gelijke opbouw met middenophanging als claas, maaibalk inwendig zoals kuhn , kneuzerrol met v-vingers zoals kuhn, kneuzerplaat zoals krone(traanplaat), en opklappend over dode punt met gewicht op beide hefarmen.
  20% goedkoper, zeer licht trekkend en met 2 jaar fabrieksgarantie. (zelfs in loonwerk)

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.